Bruke maler/templates i wiki-artikler

Maler, eller templates, er en måte å vise og formattere informasjon i wikien. Her viser vi hvordan du kan ta i bruk maler i dine tekster.

Maler er forhåndsdefinerte elementer som kan hentes inn i tekstene. Det finnes to typer maler, den ene viser kun tekst eller bilde, mens den andre typen behandler en tekst-parameter. Her viser vi hvordan begge typene fungerer.

Du kan enten lage nye maler selv eller bruke maler som andre har laget i wikien. Skal du bruke en eksisterende mal må du først vite hva den heter. Du kan søke etter alle malene som er tilgjengelige i wikien ved å gå til Spesialsider, Alle sider, velg Mal i nedtrekksfeltet Navnerom, og klikk . Du vil nå få opp alle malene som finnes. Du kan klikke på de og se hvordan de vil se ut på siden.

Enkel mal med tekst eller bilde

En mal som kun viser tekst eller et bilde kan hentes inn i teksten på følgende måte:

• Gå til teksten du vil redigere, og klikk Rediger.
  • På redigeringssiden, velg Wikitext øverst i venstre hjørne av redigeringsfeltet.
  • Legg til malen Opprydding ved å skrive følgende (inkludert klammene):
    {{Opprydding}}
  • Trykk Forhåndsvis for å kontrollere at siden vises riktig, og så Lagre.

Malen opprydding er en enkel boks som gir en beskjed. Dette vil vises på siden som:

Opprydning: Denne artikkelen trenger en opprydning for å forbedre leseligheten. Velg Rediger for å forbedre den.

Mal med parametere

Når du setter inn en mal som bruker parametere for å vise informasjon, må du fylle ut verdiene du vil skal vises i malen. I eksempelet under brukes malen "Grunnstoff" som lister opp informasjon om Hydrogen. I malen er det angitt hvilke felter som kan fylles ut, og du angir selv hvilke verdier disse feltene skal ha.

• Gå til teksten du vil redigere, og klikk Rediger.
  • På redigeringssiden, velg Wikitext øverst i venstre hjørne av redigeringsfeltet.
  • Legg til malen Grunnstoff ved å skrive følgende (inkludert klammene):
    {{Grunnstoff
    | Navn = Hydrogen
    | Symbol = H
    | Nummer = 1
    | Masse = 1.00794
    | Fase = Gass
    }}
  • Trykk Forhåndsvis for å kontrollere at siden vises riktig, og så Lagre.

Denne malen vil vises på siden som:

Hydrogen (H)

• Nummer: 1
  • Atommasse: 1.00794 u
  • Fase: Gass

Dersom du trenger hjelp med bruk eller oppsett av maler, ta kontakt med wiki-support@usit.uio.no, så hjelper vi deg med å komme i gang.

Emneord: wiki, maler, templates Av Håvard Hvassing
Publisert 4. aug. 2016 09:52 - Sist endret 3. mars 2021 11:09