IN5460 – Kunstig intelligens for energiinformatikk

Kort om emnet

Emnet gir en introduksjon til hvordan teknikker for kunstig intelligens og algoritmer for datadrevne intelligente beslutninger vil anvendes i fremtidens smarte og bærekraftige energi- og transportsystemer. Hovedfokus er på anvendelsen av dyp læring og avanserte maskinlæringsteknikker. Tema i emnet inkluderer grunnleggende begreper relatert til smarte og bærekraftige energi- og transportsystemer, for eksempel etterspørselsstyring, energiforvaltning, energiinformatikk, elektrisk mobilitet og energieffektivitet, og anvendelse av dyplæringsalgoritmer og avanserte maskinlæringsbegreper for å løse typiske beslutningsproblemer for dette området.

Hva lærer du?

Etter å ha tatt dette emnet vil du ha:

  • kunnskap om smarte og bærekraftige energi- og transportsystemer som smartnett, elbiler og internet of vehicles.
  • lært om grunnleggende konsepter og teknikker/algoritmer relatert til dyplæring og avansert maskinlæring- f.eks. gjentagende (recurrent) nevrale nett, konvolusjonelle nevrale nett, dyp forsterket læring, føderert læring, generative motstridende nettverk, osv.
  • kunnskap om typiske datadrevne intelligente beslutningsproblemer for smarte og bærekraftige energi og intelligente transportsystemer.
  • analysert og utviklet en forståelse av hvilke teknikker/algoritmer som kan brukes for å løse hva slags type problemer i fremtidige smarte og bærekraftige energi og intelligente transportsystemer.
  • lært hvordan du ved hjelp av programvareverktøy og reelle datasett kan løse noen av disse problemene, og ha kunnskap om ytelsen til forskjellige teknikker/algoritmer.
  • møtt inviterte forelesere fra industrien, og fra forelesningene deres fått forståelse for hvordan akademiske konsepter og algoritmer benyttes i virkelige systemer.

Opptak til emnet

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Studenter bør ha grunnleggende kunnskap om ICT og nettverk, f. eks. fra IN2010 og IN3230.

Det vil også være fordelaktig å ha erfaring med linear algebra, f. eks fra MAT1120.

Overlappende emner

Undervisning

3 timer forelesninger, seminar og gjesteforelesninger per uke. Det kreves gjennomføring av obligatoriske oppgaver for å kunne gå opp til eksamen.

Les mer om krav til innlevering av oppgaver, gruppearbeid og lovlig samarbeid under retningslinjer for obligatoriske oppgaver.

Eksamen

Muntlig eksamen.

Obligatoriske oppgaver må være godkjent før den muntlige eksamenen.

Som eksamensforsøk i dette emnet teller også forsøk i følgende tilsvarende emner: IN9460 – Kunstig intelligens for energiinformatikk

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 24. mai 2024 08:54:36

Fakta om emnet

Nivå
Master
Studiepoeng
10
Undervisning
Høst
Eksamen
Høst
Undervisningsspråk
Engelsk