Skrive bacheloroppgave i samarbeid med Fretex?

Fretex er kanskje et kjent merkenavn for de fleste, med assosiasjoner til butikker med brukt tøy, pussefiller, og kanskje at selskapet er eid av Frelsesarmeen? Fretex er alle disse tingene, men også en hel del mer.

Fretex ønsker seg samarbeid med forskningsinstitusjoner, både for å få eksterne blikk på arbeid og metode vi utfører, for å evaluere prosjekter, gjøre effektstudier, få tilgang på oppdatert kunnskap innen våre fagfelt og, ikke minst, for å sikre senere rekruttering. Vi er en kunnskapsbedrift med et bredt nedslagsfelt i arbeid med ulike grupper og mennesker.

 

Våren 2018 tilbyr vi tre studenter å skrive bacheloroppgave i samarbeid med oss. Initiativet til samarbeid kommer fra Fretex avdeling for jobb og oppfølging i Oslo, som møter mennesker med et vidt spenn av erfaringer i jakten på lønnet arbeid. Alt fra mennesker som har opplevd alvorlig sykdom til tidligere rusavhengige og domfelte, og hele spekteret imellom og rundt. Det er med andre ord mange områder å utforske som kan være av interesse, både for studenter og oss som virksomhet.

Problemstilling kan utformes innenfor disse temaene:

Tema 1 – Hvordan få deltakere med utfordringer i arbeid?

Fretex jobber i dag med å støtte mennesker med overgang til arbeid. Felles for gruppen som deltar er kontakt med NAV-systemet og betegnelsen «nedsatt arbeidsevne». Begrepet er åpent og relativt svakt definert, men inkluderer f.eks.; rus, fysiske/psykiske helseutfordringer, soningsbakgrunn, ingen eller manglende arbeidserfaring, svak eller utdatert utdanningsbakgrunn, og svak språkkompetanse. I noen tilfeller er problematikken også sammensatt.  

Vi er interessert i å få en bachelorstudent til å undersøke hvordan Fretex spesielt og bransjen generelt jobber med å veilede deltakere inn i eller tilbake i arbeid, med tanke på slike utfordringer. Hva er fellesnevnere? Hva varierer? Hvordan blir informasjon gitt? Hvordan gjøres denne offentlige tjenesten kjent? Hvordan snakkes det om det?

Fretex samarbeid med NAV

 

Tema 2 - Fretex samarbeid med Elevator: Hvordan unngå tilbakefall etter soning?

Ifølge SSB, vil innsatte som har arbeid når de blir løslatt fra fengselet, havne sjeldnere bak murene igjen enn de som er uten arbeid etter løslatelse. Å omstille seg fra et liv i kriminalitet, etterfulgt av en lengre eller kortere soningstid skaper en del utfordringer for den domfelte. Disse utfordringene må håndteres før- og parallelt med tilbakeføring til samfunnet for å forhindre tilbakefall.

Fretex samarbeider tett med flere overgangsboliger i østlandsområdet for å kombinere bo- og sosialtrening med arbeidstrening for menn. Ved statsbudsjettet 2018 er det satt av 15 millioner kroner til Fretex’ og Elevators arbeid med å tilrettelegge den samme prosessen for kvinner.

En oppgave innenfor dette temaet kan dreie seg om prosessen som helhet, pekt på enkeltelementer eller særlige kritiske punkter i prosessen for å forhindre tilbakefall, deltakeres opplevelse av tiltaket, eller utfordringene knyttet til utviklingen av- og prosessen for å utvide tilbudet til kvinner.

Elevator (Frelsesarmeens overgangsbolig for tidligere straffedømte)

Elevator (brosjyre)

Flere løftes tilbake til et vanlig liv

 

Tema 3 - Livskvalitet: Hvordan spiller aktivitet inn?

Da regjeringen fra nyttår 2017 innførte aktivitetsplikt for unge sosialhjelpsmottakere gjorde de obligatorisk et konsept som hadde vært innført, men valgfritt, under Stoltenberg regjeringen. Innføringen i testkommunene skal ha redusert unge mottakere av sosialstønad med opptil 50 prosent. Samtidig forteller ansvarlige politikere at tilbakemeldingene fra den aktuelle gruppen er utvetydig positiv. For eksempel, hevder fungerende leder v/NAV Drammen at:

«Vi så en direkte respons fra ungdommene som det ble stilt krav til. Mange var tydelige på at skulle det være på denne måten så ville de de heller søke en seg jobb eller fortsette på skolen».

Aksel Hatling, forsker ved Institutt for Samfunnsforskning sier på den andre siden at vi ikke vet hvor sosialhjelpsmottakerne blir av:

«Noen går nok til arbeid. Andre, som ungdom og kvinner, går over til å bli forsørget av familien sin. Noen går til svart arbeid, kriminalitet eller prostitusjon. Dette skulle vi gjerne visst mer om.»

En oppgave innenfor dette temaet kan både være rettet mot gjennomføringen og konsekvensene av aktivitetsplikten eller utforske belegget for at aktivitet øker livskvalitet.

Aktivitetsplikt – Regjeringen.no

 

Tema 4 - Åpent tema

I tillegg er vi åpne for andre gode idéer. Mer informasjon om Fretex finner du under. Utforsk gjerne vår virksomhet ved lenkene under og kom gjerne med et originalt prosjektforslag som kan relateres til vårt arbeid eller våre kunder. Dersom du utvikler egen tematikk, bør det helst være innenfor ett av disse områdene: arbeid, inkludering eller oppfølging.

Søknad

Har du en idé du tror kan egne seg, send søknad via nettskjema. Legg ved en sides prosjektbeskrivelse der du gjør rede for hvordan du vil gå frem for å løse oppgaven og din motivasjon for å arbeide med det temaet du har valgt. Karakterutskrift(er) skal også legges ved. Du kan søke på flere av oppgavene, om du er interessert i flere.

Søknadsfrist: 03. januar 2018

Samarbeidet

Programleder, studiekonsulent og kontaktperson ved Fretex vil på bakgrunn av prosjektbeskrivelsene velge ut tre studenter.

  • De som blir valgt ut vil ha et møte med Fretex i midten av januar der man skriver en forpliktende kontrakt.
  • Oppgaven veiledes av seminarleder, og utvalgte studenter vil få en kontaktperson hos Fretex.
  • Studenten som blir valgt vil ha mulighet til å dele kontorplass i Fretex sine lokaler i Ole Deviks vei i Oslo.
  • Om ønskelig kan Fretex be om at oppgaven blir presentert i muntlig eller skriftlig form.

Vi håper at dette høres spennende ut! Ta kontakt med studiekonsulent om du har spørsmål.

Mer om Fretex

Fretex er et stort konsern, finnes over hele landet, og dekker en rekke områder. Deriblant er vi Norges største arbeidsmarkedsbedrift – som på oppdrag fra NAV bistår mennesker som står utenfor, inn igjen i arbeidslivet, vi driver med innsamling av brukte tekstiler, salg av brukt tøy og en rekke andre varer, sikkerhetsmakulering, kantinevirksomhet, logistikk, redesign, og enda mer til.

Kontakperson ved Fretex er Even Hallgren.

Fra januar 2018 vil Fretex være to selskaper. Fretex Jobb og Oppfølging AS og Fretex Miljø AS, som begge vil være landsdekkende og henholdsvis holde på med

  • arbeid med overgang til arbeidslivet i en rekke offentlige tiltak
  • sykefraværsoppfølging
  • karriereveiledning
  • lederstøtte
  • egne prosjekter knyttet til integrering av nylig bosatte asylsøkere
  • egne prosjekter knyttet til å hindre frafall fra utdanning
  • prosjekter knyttet til oppfølging av innsatte

og

Publisert 13. des. 2017 13:06 - Sist endret 11. okt. 2018 14:14