RESA2000 – Islam, ritualer og estetikk

Kort om emnet

I tillegg til å studeres gjennom skrifter kan islam også studeres gjennom praksis og materialitet. Det er en nær sammenheng mellom det religiøse, det sosiale og det estetiske, som især kommer til uttrykk gjennom ritualer og materielle kultur. Dette gjelder bl.a. ritualer knyttet til bønn og faste, overgangsritualer, og feiring av høytider, og i materiell kultur som arkitektur, ornamentikk, håndverk, billedkunst, osv. Omvendt finner vi et spenningsforhold mellom ulike islamske tolkingstradisjoner i synet på kunstformer som billedkunst, skulptur og delvis musikk.

Det overordnede målet med kurset er å gi en innføring i mulige sammenhenger mellom ritualer og estetikk ved å undersøke ulike muslimske praksiser og ritualer når det gjelder form, innhold og religiøs og sosial funksjon. Vi tar opp både ritualer forbundet med islams søyler (bønn, ramadan-faste og pilgrimsferd) og hverdagslivs ritualer slik som fødsel, omskjæring, og død.

Kursets spesifikke mål er å studere forholdet mellom religiøse og estetiske erfaringer, både religiøs erfaring som estetisk opplevelse, og estetikk som religiøs erfaring. Sentralt vil være prosesser knyttet til estetisering av religion, både i betydningen å forskjønne noe og å oppleve og uttrykke noe gjennom det sanselige.

Kurset skal gi en forståelse av sammenhengen mellom det kognitive og sensitive, det åndelige og det materielle, når det gjelder å tolke islam og muslimers kultur.

Det tas et metodisk utgangspunkt i kulturteorier om ritual og filosofisk estetikk.

Hva lærer du?

Kunnskaper:

  • Du lærer om islam gjennom forståelse av muslimenes kultur, ritualene og kunst. Du får en teoretisk viten av muslimske praksiser og materiell kultur, i historisk og nåtidig sammenheng, men også i forhold til en vestlig forståelse av forholdet mellom religion og estetikk/kunst.

Ferdigheter:

  • Du skal kunne reflektere over muslimske ritualer og hverdagspraksiser ved å inkludere det estetiske perspektiv og du skal kunne være i stand til å analysere både sammenheng og spenningsforhold mellom islam og ulike kunstneriske former.

Opptak til emnet

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Undervisning

Undervisningen gis i form av forelesninger, seminarer og felt-observasjon.

Som en del av kurset legges det også opp til et besøk i en moské i Oslo under fredagsbønnen, med mål om å oppleve moskearkitekturen, bønnerommet, fredagspreken og ritual bønn.

Obligatoriske aktiviteter:

  • Muntlig presentasjon (ca 10 minutter) av en sak eller problemstilling i undervisningen (kompensasjon for de som ikke kan gjøre det er en pensumrefleksjon på 800-1000 ord om en valgt pensumtekst.

  • Observasjonstekst ved moskebesøk på 600-800 ord.

Eksamen

Oppgave 3000-4000 ord.

Ca 1 måned før innleveringsfristen vil det bli lagt ut to oppgaver i Canvas man kan velge mellom.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 24. mai 2024 03:33:50

Fakta om emnet

Nivå
Bachelor
Studiepoeng
10
Undervisning
Vår og høst
Eksamen
Vår og høst
Undervisningsspråk
Norsk

Kontakt

TF-infosenter