TFF4211 – Velferdsstat, medborgerskap og frivillige organisasjoner

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Emnet tar for seg velferdsstatens historie og ser nærmere på normative diskusjoner rundt stat og frivillighet. Det gir en innføring i noen hovedteorier om velferdsstatens fremvekst og ulike former for velferdsstat. Vekten ligger på den nordiske/norske velferdsstatsmodell. Kurset vil diskutere velferdsstaten som et normativt prosjekt for omsorg og inkludering, borgernes medborgerskap uttrykt i rettigheter og plikter, og se nærmere på samspill mellom frivillige organisasjoner og staten. Emnet ser nærmere på velferdsstatens betydning for endringer av kjønnede forhold og for dens utfordringer innfor globale problemstillinger knyttet til migrasjon og endrete demografiske forhold.

Hva lærer du?

Kurset gir deg kunnskap om sentrale teorier om velferdsstat og medborgerskap. Det lærer deg om forholdet mellom stat og frivillige organisasjoner i historisk og aktuelt perspektiv. Det gir kunnskap om utfordringer som den norske velferdsstatsmodell står overfor.

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Ingen obligatoriske forkunnskaper utover generell studiekompetanse.

Undervisning

Undervisningen består av forelesninger, seminaraktivitet og ekskursjoner.

Obligatorisk arbeidskrav
Studentene må i løpet av kurset levere inn to refleksjonsnotater, hver på ca. 1000 ord, og delta i diskusjon om disse delvis på nettet, og delvis i timen.

Adgang til undervisning

Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning når det er ledig kapasitet.

Eksamen

Semesteroppgave 3000-4000 ord.

Hjelpemidler

Ingen hjelpemidler er tillatt.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst sender du til kontaktpunktet for emnet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Nivå
Master
Undervisning
Vår 2008
Eksamen

Våren 2008

Undervisningsspråk
Norsk

Kontakt

TF-infosenter