English version of this page

Avslutning for UiO:Livsvitenskap sine første konvergensmiljøer

I 2017 skjedde det noe helt nytt på Universitetet i Oslo, de første konvergensmiljøene ble opprettet i regi av UiO:Livsvitenskap. De seks tverrfaglige forskergruppene som ble valgt ut etter en grundig søknadsprosess, skulle løse store samfunnsutfordringer innen helse og miljø. Onsdag 30. mars var det avslutningsarrangement og tid til å dele erfaring og resultater.

Paneldebatt ledere av konvergensmiljø
I anledning av at finansiseringsperioden til første generasjonskonvergensmiljø er over, inviterte UiO:Livsvitenskap til et avslutningsarrangement hvor lederne av konvergensmiljøene presenterte resultater og delte erfaringer om tverrfaglig forskningssamarbeid. Fra venstre Stefan Krauss, Arnoldo Frigessi, Irep Gözen, Kjetill S. Jakobsen, Kathrine Borgå, Arne Klungland og Øyvind Fylling-Jensen. Foto: Fartein Rudjord/UiO.

Da de seks konvergensmiljøene ble opprettet, var både begrepet "konvergens" og forskningsprosjekter med integrert tverrfaglig forskningssamarbeid nytt på UiO. Rektor Svein Stølen tok oss tilbake i tid og snakket om bakgrunnen for satsingen på konvergensmiljø i sin tale. - Mange av utfordringene vi står overfor kan ikke besvares av én disiplin alene. De er komplekse og sammenvevde, og krever kunnskap og innsikt og ulike vinkler å forstå og håndteres. Styrken til konvergens ligger i kombinasjonen av sterke akademiske disipliner med nye tverrfaglige tilnærminger. Så foruten å være nødvendig for å håndtere svært komplekse problemstillinger, gir det også en nyskapende dimensjon til selve forskningen.

Lederne av konvergensmiljøene var til stede for å dele sine erfaringer om tverrfaglig samarbeid, uventede utfordringer og resultater av tverrfaglig samarbeid. Alle ga uttrykk for at tverrfaglig forskningssamarbeid er krevende. Forståelsen av tverrfaglighet kan også variere, og flere av miljøene har gjort tiltak for å få en felles forståelse av begrepet. Men uansett utfordringer, var det enighet om at det tverrfaglige samarbeidet har vært givende og har ført til spennende publikasjoner, i tillegg til flere nye prosjekter som har fått eksternfinansiering.

I paneldebatten, som ble ledet av UiO:Livsvitenskap sin styreleder Øyvind Fylling-Jensen, ble lederne utfordret til å komme med forslag til endringer i satsningen på konvergensmiljø. Innspillene vil satsingen UiO:Livsvitenskap ta med seg i det videre arbeidet med etablerte og fremtidige konvergensmiljøer. 


Dette er UiO:Livsvitenskap sin første generasjons konvergensmiljøer 


Konvergensmiljøene ble valgt ut etter en søknadsrunde som startet i 2016. UiO:Livsvitenskap finansierte konvergensmiljøene med PhD- og postdoktorstillinger i en periode på fire år, fra 2017 til 2021. Hittil har 20 konvergensmiljøer blitt opprettet med finansiering fra UiO:Livsitenskap

 

 

Publisert 31. mars 2022 15:30 - Sist endret 31. mars 2022 19:00