English version of this page

Forskningsaktuelt - Side 5

Publisert 24. apr. 2017 09:37

Dårlig morkake kan føre til sukkersyke og hjertetrøbbel senere i livet. Dessuten dør flere hundre fostre hvert år fordi morkaken ikke er god nok. Likevel er det håp: Patologisk morkakesjekk kan redde det neste svangerskapet.

Publisert 5. apr. 2017 13:04

De «geniale» antioksidantene skal være helsebringende for så mangt. Nå viser det seg at de kanskje også kan spille en rolle for om implantater som settes inn i kroppen ender opp med å bli en suksess, eller om de kan by på forviklinger.

Publisert 9. mars 2017 09:04

Barn som blir født uten muligheter til å få flere av de permanente tennene, såkalt alvorlig agenesi, må belage seg på å bli «evige pasienter». En ny doktorgrad fra Det odontologiske fakultet har sett nærmere på hvordan man bedre kan hjelpe disse barna.

Publisert 12. feb. 2017 21:33

I dag må man blant annet utføre en liten operasjon for å ta ut spyttkjertler fra underleppa, for å finne ut om tørrhet i munnen skyldes den kroniske sykdommen Sjögrens syndrom, eller ikke. Forskere ved Det odontologiske fakultet jobber med å forenkle diagnostikken slik at én enkelt spyttprøve kan være tilstrekkelig.

Publisert 8. feb. 2017 06:30

15. april er det frist for å søke seg til fakultetets forskerlinje i odontologi.

– Denne muligheten er for god til ikke å gripe! Og du trenger absolutt ikke å være Einstein for å passe inn, oppfordrer årets forskerlinjestudenter.

Publisert 6. feb. 2017 10:12

Landets første nasjonale forskningslaboratorium for primærhelsetjenesten er nettopp åpnet. Her kan forskere teste ut hvordan samarbeidet kan bli best mulig mellom helsepersonell, pasienter og pårørende.

Publisert 23. nov. 2016 12:00

7. desember disputerer doktorgradskandidat Rakibul Islam ved Institutt for oral biologi. Prosjektet hans har bestått i å forbedre dyrknings- og lagringsteknologi for celler fra munnhulen, ved behandling av noen typer blindhet.

Publisert 18. nov. 2016 10:27

Forskere ved fakultetet har vist at skadelige immunceller er lettere å aktivere i pasienter med den autoimmune sykdommen lupus enn i friske personer.

Publisert 6. okt. 2016 12:26

De aller fleste barn får nok oksygen under fødselen. Men noen ganger oppstår det komplikasjoner, og barnet får ikke tilstrekkelig oksygen når det fødes. Tannlege og stipendiat Rivan Sidaly ved Det odontologiske fakultet, har i sin doktorgrad undersøkt om det er en sammenheng mellom skadet tannemalje og mangel på oksygen under fødselen.

Publisert 30. sep. 2016 15:00

I over 20 år har forskere prøvd å forstå hvordan man kan manipulere bakterien Streptococcus mitis. Professor Fernanda Petersen sin forskningsgruppe har nettopp publisert en ny artikkel som kan være et vendepunkt på dette feltet.

Publisert 26. sep. 2016 14:55

3D-printing av menneskevev er ikke lenger Science Fiction, det er fakta. Nasjonalt senter for stamcelleforskning lanserer nå en ny plattform som kan produsere menneskelige nerveceller til forskningsformål.