English version of this page

Forskningsaktuelt

Forskningsaktuelt fra UiO:Livsvitenskap sentralt, fakulteter, institutter og UiOs populærvitenskapelige forskningsmagasin Apollon.

Bildet kan inneholde: skulder, ledd, nakke.
Publisert 30. sep. 2019 13:13

Norske leger er motvillige til å formidle usikre levetidsprognoser til nydiagnostiserte kreftpasienter. Professor og kreftpasient Geir Kirkebøen viser hvordan prognosenes usikkerhet kan formidles slik at pasientene gis realistisk håp.

Publisert 24. sep. 2019 13:58

Fire av fem gravide lider av svangerskapskvalme. Mange blir feilbehandlet. Nå kan ny App gjøre susen.

Bildet kan inneholde: barn, baby, ansikt, fotografi, hud.
Publisert 12. sep. 2019 13:45

Døgnrytme, eller kroppens innebygde klokke, påverkar mange av prosessane i kroppen. Døgnrytmen speler òg ei viktig rolle når tannemaljen skal dannast.

Publisert 21. aug. 2019 07:54

Stoffer som finnes i skogsjord får utkonkurrerte tarmbakterier til å blomstre opp igjen, mens altfor dominerende bakterier holdes i sjakk. Resultatene er oppsiktsvekkende.

Henter forslag fra Google
Publisert 20. aug. 2019 10:06

Det er et spørsmål som opptar forskere ved OsloMet og Det odontologiske fakultet ved UiO.

Publisert 12. aug. 2019 12:46

Nå lages en omfattende database over alle som har levd i Norge siden begynnelsen av 1800-tallet. Den kan endre forskningen de neste hundre årene.

Panelet på litteraturhusets scene
Publisert 13. juni 2019 11:11

På frukostmøte om eldres munnhelse var det einigheit om at samhandling er viktig for at eldre skal få den oppfølginga dei har krav på.

Bilde av forsker med
Publisert 14. mai 2019 13:40

Å bli eldre er et privilegium, men med økt alder øker også risikoen for sykdom. I munnhulen er det sykdommer som angriper bein og vevet omkring tenner og implanter, såkalte periodontale og peri-implantale sykdommer, som kan bli et problem når man blir eldre.

Illustrasjon av en lymfocytt
Publisert 13. mai 2019 08:55

Sentrale immunceller ved cøliaki er funnet igjen hos pasienter med andre autoimmune sykdommer. Funnene gir håp om å finne årsaken til en rekke sykdommer.

seks personer i rød hettegenser, sett bakfra. To av dem har merkelapp på ryggen der set står "eat me".
Publisert 6. mai 2019 12:48

Vi lærer stadig mer om hvordan celler samler avfallet sitt og sender det til degradering. Anne Simonsens gruppe har nettopp bragt oss enda et hakk videre.

Illustrasjon av blodprøve med DNA-helix
Publisert 26. apr. 2019 15:07

En fersk studie publisert i Lancet Psychiatry viser at farmakogenetisk variasjon i nedbrytningsevne øker risiko for behandlingssvikt av psykosemedisinene risperidon og aripiprazol. Variasjon i nedbrytning kan bestemmes ved en enkel og rimelig gentest ved behandlingsstart, og dermed persontilpasse dosering for bedre behandlingsrestultat.

Publisert 26. mars 2019 12:40

Diabetes, organdonasjon, bevisstheit, immunsystemet, bevis i valdtektssaker, mentale lidingar, medisinplantar og kreft. Dette er samfunnsutfordringar som skal undersøkast i tverrfaglege forskingsgrupper innan livsvitskap ved Universitetet i Oslo.

Publisert 6. mars 2019 12:19

Forskere ved Norsk senter for molekylærmedisin (NCMM) ved UiO kan ha oppdaget en avgjørende bit i puslespillet det er å forstå livets opprinnelse.

Publisert 18. feb. 2019 16:07

Hvor fornøyde vi er med livet kan arves og kommer delvis an på personligheten vår, viser ny studie. Men hvor stor betydning har genene kontra miljøet?

Illustrasjon: Colourbox
Publisert 15. feb. 2019 09:51

UiO-forskere kan være nær et gjennombrudd i behandlingen av Alzheimers sykdom.

Kalv i blomstereng
Publisert 6. feb. 2019 09:09

Vi er selv opphavet til bakterien, men det var først etter at den hadde vært innom kua at den ble farlig. På ferden hadde den utviklet antibiotikaresistens.

Mann og dame som vasser i strandkanten
Publisert 5. feb. 2019 09:41

Kvinnens fett har et mer aktivt stoffskifte, men effekten forsvinner etter hvert.

Illustrasjon av en bit DNA med to metylgrupper på
Publisert 1. feb. 2019 06:00

Epigenetikk er studier av hvordan gener skrus av og på, og hvilke enorme muligheter dette gir kroppen vår.

Publisert 28. jan. 2019 13:06

Oppdagelsen av en ny kommunikasjonsvei mellom patogene og ikke-patogene bakterier viser betydningen av å forstå kommunikasjon mellom bakteriearter.

Publisert 28. jan. 2019 12:20

Metoder fra dataspill tas i bruk for å beseire trusselen som tar livet av 33.000 europeere årlig.

Publisert 22. jan. 2019 09:44

Om ti år kan datamaskiner foreslå den kreftbehandlingen som passer best for deg. Ideen er å simulere hvordan alle mulige kombinasjoner av eksisterende kreftbehandlinger virker på nettopp svulsten din.

Publisert 18. jan. 2019 10:42

Ny doktoravhandling levner ingen tvil: Vi kan trene opp hukommelsen og treningseffekten varer over tid.

Publisert 13. des. 2018 14:31

Mye kan tyde på at syreskader er noe som bør bekymre langt flere enn bare å tenke på hull i tennene. En omfattende studie fra Det odontologiske fakultet viser at syrlige drikker, som i stor grad konsumeres av barn og unge i Norge, gir store syreskader.

Publisert 6. des. 2018 12:13

Eldre pasienter ble mer bevisst hva de spiste og drakk gjennom bruk av kostholdsapp. Verktøyet gav også helsepersonell større tyngde og trygghet i deres veiledning av pasientene.

Publisert 26. nov. 2018 10:56

Prøver ut alternativer til antibiotika: Nesten to millioner mennesker dør av sykdommen hvert år. Multiresistent tuberkulose øker dramatisk. Forskere jobber på spreng for å finne nye behandlingsmetoder.