English version of this page

Forskningsaktuelt

Forskningsaktuelt fra UiO:Livsvitenskap sentralt, fakulteter, institutter og UiOs populærvitenskapelige forskningsmagasin Apollon.

Publisert 26. mars 2019 12:40

Diabetes, organdonasjon, bevisstheit, immunsystemet, bevis i valdtektssaker, mentale lidingar, medisinplantar og kreft. Dette er samfunnsutfordringar som skal undersøkast i tverrfaglege forskingsgrupper innan livsvitskap ved Universitetet i Oslo.

Publisert 6. mars 2019 12:19

Forskere ved Norsk senter for molekylærmedisin (NCMM) ved UiO kan ha oppdaget en avgjørende bit i puslespillet det er å forstå livets opprinnelse.

Publisert 18. feb. 2019 16:07

Hvor fornøyde vi er med livet kan arves og kommer delvis an på personligheten vår, viser ny studie. Men hvor stor betydning har genene kontra miljøet?

Illustrasjon: Colourbox
Publisert 15. feb. 2019 09:51

UiO-forskere kan være nær et gjennombrudd i behandlingen av Alzheimers sykdom.

Kalv i blomstereng
Publisert 6. feb. 2019 09:09

Vi er selv opphavet til bakterien, men det var først etter at den hadde vært innom kua at den ble farlig. På ferden hadde den utviklet antibiotikaresistens.

Mann og dame som vasser i strandkanten
Publisert 5. feb. 2019 09:41

Kvinnens fett har et mer aktivt stoffskifte, men effekten forsvinner etter hvert.

Illustrasjon av en bit DNA med to metylgrupper på
Publisert 1. feb. 2019 06:00

Epigenetikk er studier av hvordan gener skrus av og på, og hvilke enorme muligheter dette gir kroppen vår.

Publisert 28. jan. 2019 13:06

Oppdagelsen av en ny kommunikasjonsvei mellom patogene og ikke-patogene bakterier viser betydningen av å forstå kommunikasjon mellom bakteriearter.

Publisert 28. jan. 2019 12:20

Metoder fra dataspill tas i bruk for å beseire trusselen som tar livet av 33.000 europeere årlig.

Publisert 22. jan. 2019 09:44

Om ti år kan datamaskiner foreslå den kreftbehandlingen som passer best for deg. Ideen er å simulere hvordan alle mulige kombinasjoner av eksisterende kreftbehandlinger virker på nettopp svulsten din.

Publisert 18. jan. 2019 10:42

Ny doktoravhandling levner ingen tvil: Vi kan trene opp hukommelsen og treningseffekten varer over tid.

Publisert 13. des. 2018 14:31

Mye kan tyde på at syreskader er noe som bør bekymre langt flere enn bare å tenke på hull i tennene. En omfattende studie fra Det odontologiske fakultet viser at syrlige drikker, som i stor grad konsumeres av barn og unge i Norge, gir store syreskader.

Publisert 6. des. 2018 12:13

Eldre pasienter ble mer bevisst hva de spiste og drakk gjennom bruk av kostholdsapp. Verktøyet gav også helsepersonell større tyngde og trygghet i deres veiledning av pasientene.

Publisert 26. nov. 2018 10:56

Prøver ut alternativer til antibiotika: Nesten to millioner mennesker dør av sykdommen hvert år. Multiresistent tuberkulose øker dramatisk. Forskere jobber på spreng for å finne nye behandlingsmetoder.

Publisert 21. nov. 2018 20:44

Målet er å utvikle en digital livsstilsveileder som kan hjelpe deg å endre usunne vaner.

Publisert 12. nov. 2018 16:12

Nesten alt vi gjør, har rytme i seg. Ved UiO skal 50 forskere fra hele verden gi oss nye svar på rytmens betydning for mennesker - og kanskje også utvikle verdens beste dansende robot.

Publisert 5. nov. 2018 08:31

Algene produserer halvparten av oksygenet du puster inn. Likevel vet ikke forskerne nok om algene i havet. Nå jakter de på de aller minste av dem i Oslofjorden.

Emily Burger holder plankett "Norwegian Cancer Society"
Publisert 31. okt. 2018 11:42

Kreftforeningen støtter Emily Burgers prosjekt med 5 000 000 kroner fra Forskningstildelingen 2018.

Publisert 26. okt. 2018 09:56

Stress fra lave konsentrasjoner av antibiotika påvirker bakterienes evne til å ta opp genmateriale(DNA) fra omgivelsene, og kan føre til både økt og redusert DNA-opptak.

Publisert 3. okt. 2018 11:19

Identifisering av bakterier fra munnhulen, og antistoffer mot disse, i hjerne/ryggmargsvæske fra pasienter med Alzheimers sykdom og andre former for demens.

Publisert 28. sep. 2018 13:15

Hvordan vi blir som voksne skimtes allerede i spedbarnsalder, ifølge ny doktoravhandling. Viktige faktorer for personlighetsutvikling er temperament og samspill med foreldre og jevnaldrende.

Førsteamanuensis Hans Olav Melberg står på scenen og snakker til forsamlingen på seminaret.
Publisert 26. sep. 2018 14:21

Pasientmedierte tiltak, som pasientinformasjon, pasientopplæring eller at pasienter informerer om egen helsetilstand, kan bidra til bedre klinisk praksis.

Applikasjon på nettbrett med kostholdsveiledning.
Publisert 28. aug. 2018 14:49

Nettverket INNSIKT skal gjennom inkluderende brukermedvirkning utvikle flere forskningsprosjekter med nye metoder for å sikre bedre og mer tilgjengelige digitale helse- og velferdstjenester.

Publisert 1. aug. 2018 13:43

Forskere ved UiO har designet en DNA-vaksine som programmerer kroppens egne celler til å mobilisere immunforsvaret. Vaksinen kan brukes mot både kreft og influensa.

Publisert 20. juli 2018 15:14

Et betydelig antall norske endoskopører benytter inadekvate polypektomi-teknikker. Artikkelen "Teknikker ved fjerning av kolonpolypper i Norge"  i Endoscopy International Open viser til klare tall.