Dra på ferie hos UiO i sommer!

Skulle du egentlig vært på storbyferie i utlandet og kost deg med kunst, arkitektur, historie og flotte parker, men du mangler pass eller fikk flyturen kansellert? Ingen fare: Universitetet i Oslo byr på alt sammen.  

T-Rex, dinosaur, utstilling på museum

Publikum kan endelig få oppleve splitter nye utstillinger i det helt nyoppussede  W.C. Brøggers hus ved Naturhistorisk museum i Botanisk hage på Tøyen. Foto: UiO/Lars Petter Pettersen

–  Ikke alle er klar over det, men Universitetet i Oslo har masse å tilby turister, enten de bor i hovedstaden allerede og skal feriere i egen by, eller de kommer tilreisende fra andre steder i landet. Vi har en rekke «skjulte» skatter, sier rektor Svein Stølen.

Fra bunnen av havet til ytterst i verdensrommet

Utstillingsdukke, steinaldermenneske, museum
Lær om utviklingen til dinosaurer, hvaler og mennesker. Foto: UiO/Lars Petter Pettersen

Publikum kan endelig få oppleve splitter nye utstillinger i det helt nyoppussede  W.C. Brøggers hus ved Naturhistorisk museum i Botanisk hage på Tøyen.

Her kan man utforske dannelsen av havet, oppleve jorda og livets utvikling fra mikroorganismer til nålevende livsformer, og ikke minst: Bli kjent med evolusjonære hendelser fra ulike dyre- og plantegrupper, som dinosaurer, hvaler og mennesker. Her finnes også den berømte Ida, som er verdens eldste hele apeskjelett. I tillegg kan man lære mer om meteoritter og fordype seg i solsystemet.

Botanisk hage med Klimahuset

Botanisk hage, trær og vegetasjon
Dra på omvisning i Botanisk hage – et levende museum. Foto: UiO/Anders Lien

Er du først innom Brøggers hus, bør du også unne deg en omvisning i Botanisk hage – et levende museum med over 5.500 planteslag fra hele verden som brukes i undervisning, formidling og forskning.

– Husk samtidig å besøke de zoologiske utstillingene i Colletts hus, sier Stølen og fortsetter:

– Et besøk her må også inkludere Klimahuset. Det er Nordens første utstillingshus om klima og klimaendringer, hvor du får lære om hvordan jordas klimasystem fungerer, hvilke konsekvenser global oppvarming har, hvilke løsninger som finnes og hvordan du selv kan bidra.

Se også Tips til sommeraktiviteter på Naturhistorisk museum for familien

Fra steinpiler til patroner og fabelaktige dyr

Beltespenne, vikingtid, utstilling, museum
Halvt menneske, halvt villsvin. Ørnehoder sees på hver side av mannens ansikt, og to ørner former selve belteringen. Beltespenne fra Åker i Hedmark.Foto: Eirik Irgens Johnsen/Kulturhistorisk museum/UiO

Utstillingen Fabelaktige dyr – fra jernalder og vikingtid ved Historisk museum i sentrum av Oslo tar deg med inn i en verden der forholdet til dyr var helt annerledes enn i dag. En verden der mennesket ikke hersket over alle skapninger og hvor folk så på dyr med ærefrykt og beundring.

Hva er likheten mellom den moderne jeger og de første steinaldermenneskene i Norge? Bli med på en 11500 år lang jakttradisjon som starter med steinpiler og ender med patroner – på utstillingen Jegeren.

– Og mens du venter på det mye Vikingtidsmuseet, kan du ta turen innom utstillingen VÍKINGR og høre om vikingene – som ikke bare var voldelige og nådeløse krigere, men også bønder, dyktige håndverkere og handelsfolk. Utstillingen er designet av Snøhetta, og viser frem skatter i gull og sølv fra fjerne strøk i Norge, forteller Stølen.

Universitetets aula med Munch-malerier

Universitetets aula, malerier av Munch, interiør
Frem til 29. juli er det Åpen Aula. Her kan besøkende få se malerier av Edvard Munch. Foto: Francesco Saggio/UiOtekst

I sentrum kommer det til å være Åpen Aula frem til 29. juli, med utvidet åpningstid på hverdager fra kl. 10-15 (minus 14. og 15. juli, da vil det være stengt). Her kan besøkende få se unike malerier av Edvard Munch – hans eneste utsmykning som fortsatt henger på sin opprinnelige plass.

Maleriet «Solen», på Aulaens fondvegg, skal i sommer gjennomgå konserveringsarbeid i 3 uker, og vil være dekket av stillas, men de andre kunstverkene i Aula-dekorasjonen vil være tilgjengelige for besøkende.

– Det er økende interesse for å oppleve Aulamaleriene og vi gleder oss over å kunne utvide tilbudet for publikum. Vi håper publikum benytter seg av muligheten for å oppleve rommet og kunsten. Vi er godt besøkt av turister i løpet av sommeren, men jeg satser på at også Oslos befolkning kjenner sin besøkelsestid, sier Stølen

Du kan bli med på omvisning på norsk torsdag 30. juni, 7. juli og 21. juli kl. 13:00. Oppmøte er i vestibylen. Det er også mulig å forberede seg til besøket ved å lese om bygget og Munchs malerier samt de flotte marmorbystene som finnes der.

Uteskulpturer på Blindern og i sentrum

Skulptur av Nils Henrik Abel, laget av Gustav Vigeland
Gustav Vigeland: Monument over Niels Henrik Abel. Foto: UiO/Raul Da Cunha

Og så er det UiOs kunstsamling, som omfatter mer enn 1.600 verk: Portretter, enkeltverk i ulike teknikker, uteskulpturer og kunstneriske romutsmykninger.

– Mye av kunsten henger rundt omkring på fakultetene våre. De bygningene vil dessverre ikke være åpne i sommer, men kom til campusen vår likevel og se uteskulpturer på Blindern og uteskulpturer i sentrum. Blant kunstnerne som er representert, finner vi Gustav Vigeland, Dyre Vaa, Knut Steen og Sigrid Fridman, sier Stølen. 

Renessansehagen på Baroniet Rosendal

UiO har også sterk tilknytning til steder utenfor Oslo.

På Vestlandet, i Kvinnherad kommune, ligger Norges eneste baroni. Baroniet i Rosendal ble oppført i årene 1662-65. Foran slottet ligger Norges best bevarte renessansehage, bygd opp med periodens forkjærlighet for geometri og labyrintiske hageganger.

I 1927 ble renessanseslottet gitt som gave til Universitetet i Oslo.

Her er Baroniets kulturprogram i sommer

 

Publisert 8. juli 2022 11:19 - Sist endret 19. des. 2022 10:23