Et hav av muligheter - i Domus Bibliotheca

Hva er vårt forhold til Hvalrossen Freya? Kan alger bli til medisin? Og hva forteller havets idehistorie oss? Og er det håp for Oslofjorden? Det er spørsmål som diskuteres i Domus Bibliotheca under Forskningsdagene denne uken. 

Bildet viser hav og himmmel

Hvalrossen Freya: Fornuft og følelser  

Hvalrossen Freyas sommerturné i Oslofjorden gjorde den til alles kjæledegge. Og skapte horder av skuelystne, som ikke klarte å la hvalrossen være i fred.   Hva sier vårt møte med Freya og medieoppmerksomheten det skapte om vårt forhold til ville og tamme dyr? Hvilke liknende dilemmaer står vi overfor i møtet med andre skapninger fra havet? Hva er vitenskapen og politikkens rolle for å forstå og håndtere fenomenet?  

Hør fire forskere som har fordypet seg i havets muligheter og begrensinger; som matfat og som arena for å temme opprinnelig ville skapninger, i politikk, kultur og økonomi, og i innovasjon og vekst tirsdag 27. september kl 17:00.  

Rommer havet fremtidens medisin?  

I Norge har havet har gitt oss en formidabel kystlinje. Her finnes skalldyr og andre organismer med medisinske egenskaper. Egenskaper som vil være sentrale i fremtidens medisin.   

Hvordan finner man egentlig frem til de gode medisinske stoffene langs kysten vår? På hvilke områder kan de brukes? Og ikke minst, hvordan kan forskningen bidra til en bærekraftig omstilling i medisinsk virksomhet samtidig som vi beskytter livet i havet? Det er spørsmål som diskuteres på arrangementet: Blå muligheter i de grønne skiftet, onsdag 28. september, kl. 17:00.   

Havets idehistorie 

Havene er i krise. Drastiske tiltak, lokalt og globalt, må til for å redde dem fra økologisk sammenbrudd. Samtidig utpekes havets rike ressurser som en redning – de skal gi oss mennesker både mat, energi og metaller i framtiden. Bak dette paradokset finnes en lang historie som omfatter ulike ideer, kunnskaper, bilder og følelser som har formet hvordan vi ser på havet, og hvordan vi utnytter det.  

I dette foredraget onsdag 28. september, kl.19:00, forteller idéhistoriker Ellen Krefting om hvordan havet har vært sett som trussel, frihet og omstridt ressurs gjennom historien og hvordan disse forestillingene har fått konsekvenser for havet selv.  

Er det håp for Oslofjorden?  

Livet i den 10 mil lange Oslofjorden er inne i en alvorlig krise. Vi tar opp den alvorlige situasjonen og diskuterer mulige løsninger.  

Finnes det løsninger som kan redde Oslofjorden? Kan forskere, politikere og miljøbevegelsen sammen anbefale tiltak som kan sikre livet der? Bli med når vi på Domus Bibliotheca tar opp den alvorlige situasjonen og diskuterer mulige løsninger, 29. september 18:30.  

 

Om Domus Bibliotheca

Domus Bibliotheca er Universitetet i Oslos dialog- og formidlingsarena. Her kan du delta i debatter og samtaler og høre på foredrag. Domus Bibliotheca er den venstre fløybygningen på Universitetsplassen i Oslo sentrum.

Nysgjerrig på hva som skjer hos oss? Følg Universitetsplassen - UiO på Facebook for spennende oppdateringer.

Høstens program for Domus Bibliotheca ligger også på nett.

 

 

Publisert 26. sep. 2022 15:12 - Sist endret 20. sep. 2023 05:32