Nå blir all maten UiO bestiller bærekraftig

UiOs nye cateringavtale er miljøvennlig, helsefremmende og sikrer gode arbeidsforhold i produksjonen. Klimagassutslippene fra mat reduseres med minst 60 prosent. 

Fire skåler med ulik mat, en flaske og et halvfult glass med juice står på en hvit duk med sort rutemønster.

De utvalgte leverandørene vil tilby smaksrik og bærekraftig møtemat. Foto: LETT

Avtalen innebærer strenge krav til miljø, klima, helse, og sosialt ansvarlig produksjon.

 — Jeg er veldig glad for at vi i samarbeid mellom våre forskere og administrasjon har fått på plass en avtale som gir oss bærekraftig møtemat. Skal vi ta spørsmål om bærekraft på alvor holder det ikke med visjoner. Vi må handle. Avtalen gir oss kvalitetsmat på alle måter, sier rektor Svein Stølen.

Bruker vi avtalen korrekt er det estimert at klimagassutslippet for mat reduseres med minst 60 prosent. 

En viktig del av UiOs bærekraftsarbeid 

 — Vi er stolte av å få til en cateringavtale som følger opp forpliktelsene i UiOs klima- og miljøstrategi. Den nye cateringavtalen er en viktig del av vårt bærekraftsarbeid, forteller Mette Halskov Hansen, viserektor for klima, miljø og tverrfaglighet.

Hun påpeker at avtalen er utarbeidet slik at flere institusjoner kan ta den i bruk. Håpet er å motivere flere til å stille krav til cateringleverandørene.

— Så vidt jeg vet er vi den eneste organisasjonen i vår størrelse som har en så ambisiøs og bærekraftig cateringavtale, forteller Hansen.

Reduserer presset på planetens tålegrenser

UiO stiller krav om en miljøvennlig og sosialt ansvarlig produksjon og sunne måltider.  

Rettene som tilbys er i tråd med FNs klimamål og skal være produsert på en miljøvennlig måte. Hver servering skal bestå av minst 50 prosent grønnsaker og frukt, men også være næringsrik og mettende.

Maten skal lages fra bunnen av, og hovedsakelig inneholde ferske og sesongbaserte ingredienser. Ultraprosesserte produkter er ikke tillatt.

Bærekraft i denne sammenheng innebærer at maten skal bidra til å redusere presset på planetens tålegrenser.

 

Og vi stopper ikke der

De fire leverandørene som inngår i avtalen er Kreativ Catering, LETT, Elvebredden Catering og Gastro Catering. Av disse fire blir Kreativ Catering UiOs hovedkontraktspartner.

Som en del av kontrakten har disse forpliktet seg til videre utvikling av bærekraftige løsninger.

– Dette inkluderer innovasjon for å eliminere engangsemballasje, og bedre merking av maten. Dessuten skal bestiller enkelt kunne gi tilbakemelding på mat og mengde, noe som vil resultere i mindre matsvinn, forklarer Orseth.

UiO vil jobbe sammen med leverandørene på disse prosjektene, med mål om kontinuerlig forbedring av bærekraft og brukertilfredshet.

 

Håper på ringvirkninger

Arbeidet med avtalen har resultert i dokumentet «Bærekraftige kontraktskrav», som legger føringer for hvordan bærekraft og brukertilfredshet skal prioriteres. Håpet er å inspirere flere til å utarbeide lignende avtaler.

Ett av målene for prosjektet er å skape ringvirkninger også utenfor UiO. Vi ønsker derfor å invitere andre offentlige og private aktører til å stille de samme kravene og benytte samme metodikk som oss.

 

Om Bærekraftig catering prosjektet

Pilotprosjektet «Bærekraftig catering» er ledet av jusprofessor Beate Sjåfjell.

UiOs klima og miljøstrategi og den tilhørende tiltaksplanen peker ut cateringavtalene som et viktig satsingsområde, og har bestemt at «Bærekraftig mat skal være standardalternativet når man bestiller catering for UiO».

Arbeidet med cateringavtalen bygger på et samarbeid mellom forskere og innkjøpsavdelingen, samt dialoger og workshops med markedet og brukere.

Mer om prosjektet «Bærekraftig catering»

Helhetlig klima- og miljøstrategi

 

Publisert 12. juli 2023 14:49 - Sist endret 10. okt. 2023 14:07