UiO inviterer til Bærekraftskonferansen 2023

UiO arrangerer tre hybride arrangementer fra Realfagsbiblioteket på Blindern i forbindelse med Bærekraftskonferansen 2023. 

Studenter i naturen,

Foto: Jarli & Jordan/UiO

Bærekraftskonferansen i Bergen er en nasjonal konferanse som avholdes årlig i februar. Her møtes forskere, næringsliv, frivillige organisasjoner, fagbevegelse, beslutningstakere og andre for å kaste et kritisk blikk på hvordan universitets- og høyskolesektoren kan arbeide med bærekraftmålene. 

Årets konferanse går fra 8.-10. februar. Overordnet tematikk er en rettferdig omstilling. UiO inviterer til tre hybride arrangement med spennende program fra Realfagsbiblioteket på Blindern den 8. februar for å sparke i gang konferansen.

Her får du muligheten til å høre mer om CityStudio Oslo - fulltidsstudiet som gir studenter muligheten til å løse konkrete bærekraftutfordringer i hovedstaden, om grønnvasking og hvorvidt vi kan snakke om rettferdig forbruk eller ikke, og lytte til master- og PhD-studenter som presenterer sine bærekraftoppgaver i en uhøytidelig pitche-konkurranse.

Velkommen – enten fysisk eller digitalt!

Arrangementet vil bli strømmet. Videovindu kommer på denne arrangementsiden.

Bærekraftskonferansen 2023

11:00-12:30 Studenter som løser urbane bærekraftutfordringer

 
CityStudio Oslo er et fulltidsstudium der studenter på tvers av akademiske institusjoner og Oslo kommune samarbeider om å løse konkrete bærekraftutfordringer i hovedstaden. Studentene jobber i tverrfaglige team for å planlegge og gjennomføre et prosjekt som skal hjelpe byen med å overvinne miljøutfordringer og skape bedre levekår for innbyggerne. I tillegg til prosjektarbeidet, får studentene også undervisning og opplæring i andre utfordringer knyttet til bærekraftig byutvikling, og i kommunikasjon og formidling. 

I denne sesjonen kan du lære mer om hvordan studiet pløyer ny undervisningsmark og hvilke bærekraftresultater det har skapt i Oslo. 

Arrangør: CityStudio Oslo og Universitetet i Oslo

Moderator: Toril Finbråten.

Deltakere:

  • Å jobbe med bærekraftig byutvikling i CityStudio v/ Per Gunnar Røe, fagansvarlig ved CityStudio Oslo
  • Læring og innovasjon for en bærekraftig framtid. Hvordan bidrar CityStudio? v/ Peter Austin, Oslo kommune
  • Tverrfaglige studentgrupper i samarbeid for å skape bærekraftige prosjekter v/ Maria Ivancevic, tidligere student ved CityStudio Oslo

Enkel servering.

13:30-15:00 Redusert og rettferdig forbruk – faktisk mulig eller kun grønnvasking?

 

Globalt og nasjonalt nærmer vi oss miljøets tålegrense i rasende fart, og det snakkes stadig oftere om at vi må redusere forbruket vårt, både energi og andre typer konsum. Men hvordan kan vi få til redusert forbruk, og i hvilken grad handler delingsløsninger, ombruk og gjenbruk faktisk om redusert forbruk og ikke grønnvasking? I hvilken grad kan problemet med overforbruk knyttes til måten systemene er rigget på, og hva kan vanlige forbrukere bidra med? 

I diskusjoner om reduksjon i forbruk kan det fort bli slik at vi premierer dem som klarer å redusere, men hva med grupper som har levd nøkternt og som står for det mindre synlige forbruket? Hva er bærekraftig, hva er rettferdig – og hva er nok?

Arrangør: Include og NTRANS, som er de to forskningssentrene for miljøvennlig energi i Norge (FME). 

Moderator: Astrid Arnslett, CICERO Senter for klimaforskning

Deltakere:

  • Utfordringsbildet v/ Eivind Selvig, CIVITAS
  • Energi- og klimatiltak - hvor står forbrukerne? v/ Gisle Solbu (NTRANS) og Tanja Winther (Include) 
  • Redusert forbruk: hvordan og for hvem? v/ Øyvind Sundet (Include), Jo Egil Tobiassen (Northern Playground) og Ulrikke Wethal (Include).
  • Panel: Hvordan legger kommuner til rette for redusert forbruk? v/ Kjersti Sollund (Klimaetaten Bergen kommune), Anne Line Gangså Tørresen (Miljøvernetaten Kristiansand kommune) og Tonje Refseth (Bymiljøetaten Oslo kommune)
  • Kunstnerisk bidrag v/ Hannah Asefaw.

Enkel servering.

15:30-17:00 Pitch din bærekraft-oppgave

I denne seansen inviterer vi masterstudenter og PhD-er fra hele Oslo-regionen til å presentere sine prosjekter foran et publikum bestående av forskere, studenter og andre. Dette er en unik mulighet for studenter til å øve på kommunikasjon knyttet til egen forskning og for publikum til å lære noe helt nytt om klima, miljø og bærekraft.

Hver student får 5 minutter til å legge frem sitt prosjekt, før det til slutt vil bli holdt en uhøytidelig avstemning av beste presentasjon der vinneren mottar to Interrail-billetter til en verdi av 8.000 kr. 

Frist for å melde seg til å pitche oppgave var 27. januar.

Arrangør: UiO: Energi og miljø og Universitetet i Oslo

Moderator: Vebjørn Bakken, direktør for UiO: Energi og miljø

Deltakere:

  • Making energy consumption visible in a public smart building v/ Johannes Fatland Skjeie, Frida Hope Carpenter, Aslak Burheim Sommevold (Mastergrad).
  • Using greeen energy to look at the stars v/ Isabelle Viole (PhD).
  • You will get an environmental activist! v/ Jannicke Totland (Mastergrad).
  • Unlocking the Secrets of Snow Depth: A study of satellite altimetry and high-precision DEMs v/ Zhihao LIU (Mastergrad).
  • Accumulated pressure and lack of trust: energy infrastructure development in Sámi reindeer herding areas v/ Tina Andersen Vågenes (Mastergrad).
  • Matters of perspective? Justice and sustainability in the context of the lower Kihansi hydropower project v/ Tyler Barrot (PhD).

Servering av pizza.

Praktisk informasjon

Arrangementet er åpent og gratis for alle. Det vil være enkel servering gjennom arrangementet.

Arrangementet strømmes. Lenke til å delta digitalt kommer på denne siden.

Publisert 17. jan. 2023 10:39 - Sist endret 13. mai 2024 09:50