Podkast: Pandemien preger graviditeten

Det er ikke det samme å være gravid nå sammenliknet med før pandemien, men hvor annerledes er det? Professor ved Farmasøytisk institutt, Hedvig Nordeng, er med på å kartlegge forskjellene. I podkasten Universitetsplassen møter vi Nordeng i samtale med Elise Koppang Frøjd, som er gravid og venter sitt tredje barn. 

Bilde: En gravid dame som hviler på sofaen.

Foto: Colourbox

NB! Rådene om vaksinering av gravide ble endret etter innspilling av Podkasten. Folkehelsinstituttet åpnet for at alle gravide, også uten underliggende risikofaktorer, kan vurdere vaksinasjon i samråd med lege 4 mai 2021.
Folkehelsinstituttet rådgir at gravide bør vurdere vaksinasjon dersom kvinnen bor i et område med mye smitte og ikke kan redusere sin kontakt med andre. De anbefaler i hovedsak å vente med vaksinering til etter første trimester.​

Elise Koppang Frøjd skal bli mor for tredje gang, og hun opplever at det er en del som er annerledes. Når mye av jobben foregår på zoom har de fleste kolleger kun sett ansiktet, og derfor er det ikke så mange som har fått med seg at hun er gravid. Frøjd savner det å dele «magen» med andre.

-  Når pandemien er over kan folk spørre: Hva gjorde du? Jeg fikk et barn, og så er det ingen som har fått det med seg, spøker Frøjd.

Professor ved Farmasøytisk institutt, Hedvig Nordeng, er med på et EU-prosjekt hvor forskerne følger med på hvordan det er å være gravid under koronapandemien. Forskerne ønsker kartlegge alt fra møter med helsevesenet, psykisk og fysisk helse, til hva som skjer hvis gravide kvinner får korona. Nordeng bekrefter det Frøjd forteller om: 

- Slike historier har vi mange av, og for meg som forsker er det viktig å samle og dokumentere historiene for å kunne lære av det til senere. 

Alene på ultralyd, venterom, fødestuen...

Det er nok eksempler på hvordan en graviditet kan oppleves annerledes det siste året. I venterommene på sykehus sitter gravide kvinner alene med munnbind og opplever livets største oppturer, men også store sorger. Utenfor står mennene – kanskje like nervøse og engstelige. 

- Hva har vært evidensen for at partner ikke kan være med? Mor og partner er én kohort. Det har vært en belastning for veldig mange at partner ikke kan være med... jeg blir oppriktig opprørt, sier Nordeng.

Retningslinjene ble først endret mars 2021, og nå er fødeavdelingene pålagt å tilrettelegge for at partner kan være med før, under og etter fødsel. Fortsatt er det nok stor forskjell i praksis på landsbasis. Ifølge forskningen har det vært en stor belastning for norske kvinner å gå gjennom mye av fødselen og annen oppfølging alene. 

- Dette har kostet mye, og da snakker jeg ikke om i kroner og øre, sier Nordeng. 

Hva skjer hvis gravide får korona?

Det er heldigvis ikke så mange gravide i Norge som har fått korona. Derfor samarbeider forskerne får å få så god oversikt som mulig ved å samarbeide internasjonalt.

- Globalt sett har vi begynt å få mye data. I den siste meta-analysen var det inkludert over 400 000 gravide. De som får Covid-19 har en noe høyere risiko for svangerskapsforgiftning, for tidlig fødsel, og også for dødfødsel, men dette avhenger av alvorlighetsgraden av Covid-19. Korona i seg selv innebærer en økt risiko for gravide, og det visste vi ikke i begynnelsen, forklarer Nordeng. 

De fleste gravide får heldigvis et mildt sykdomsforløp, omtrent som andre på samme alder. 

Nordeng sitter også i EUs bivirkningskommitté som blant annet har vurdert bivirkningene av AstraZeneca-vaksinen. Her ser de også på data fra de gravide som har blitt vaksinert. Så langt har over 80 000 (oppdatert tall, det blir sagt 30 000 i episoden) gravide bare i USA  fått en Covid-19 vaksine, hovedsakelig Pfizer eller Moderna vaksinen. 

- Hittil er det ingen alarmer som har gått av med tanke på å vaksinere gravide, forklarer Nordeng. 

I Israel, for eksempel, anbefales nå Covid-19 vaksine til alle gravide, spesielt hvis de er helsepersonell og i kontakt med smittede personer via arbeid.

Norge har per i dag en restriktiv holdning til vaksinering av gravide. Vaksinene anbefales ikke med mindre den gravide har en høy risiko for alvorlig sykdom og i tillegg er utsatt for å bli smittet. Nordeng understreker at det i alle tilfeller vil være individuelle vurderinger som gjøres. 

Hør hele samtalen i podkasten Universitetsplassen!

Tips: Se forskning på kvinnehelse og medisinbruk i svangerskap her.

Hedving Nordeng og Elise Koppang Frøjd i studio.
Professor Hedvig Nordeng og Elise Koppang Frøjd i studio. 
Foto: Elina Melteig

Lytt til mer fra Universitetsplassen podkast

 

Universitetsplassen er en forskerbasert podkast om samfunnet produsert av Universitetet i Oslo. Her møtes både unge og erfarne forskere for å snakke om det de mener er viktig og aktuelt, sammen med gjester fra norsk samfunnsliv. Du finner Universitetsplassen i alle podkastapper, inkludert iTunes/Apple podcasts og Spotify. 

 
Av Elina Melteig
Publisert 22. apr. 2021 17:58 - Sist endret 14. mai 2021 11:40