Regler for ansettelse i førstebibliotekarstillinger

Regler om framgangsmåten ved ansettelse i førstebibliotekarstillinger ved Universitetet i Oslo, vedtatt av Kollegiet 30. september 1997


§ 1 Bestemmelser om kunngjøring og unntak fra kunngjøring

Ansettelse i førstebibliotekarstillinger skjer vanligvis etter forutgående offentlig kunngjøring. Det samme gjelder også for ansettelse av vikarer og andre midlertidige tjenestemenn for et tidsrom av mere enn ett år. Det vises for øvrig til overordnede bestemmelser om kunngjøring og adgang til unntak fra regelen om offentlig kunngjøring.

§ 2 Kunngjøringsprosedyre

Stillingen kunngjøres av ansettelsesorganet på Universitetsbiblioteket. I forbindelse med kunngjøringen skal det fattes vedtak om hva fagområdet og stillingsinnholdet skal være. Generelle kvalifikasjonskrav og oppgaver for stillingene er angitt i Retningslinjer for universitetsbibliotekarer.

§ 3 Kunngjøringsteksten

Kunngjøringen skal inneholde opplysninger om

  1. stillingens fagområde og arbeidsplikter,

  2. avdeling, lønn og pensjonsordning,

  3. hvem søknaden skal stiles til,

  4. at søkeren skal legge ved sitt curriculum vitae, og gjøre fullt rede for

    • utdanning

      tidligere stillinger

      vitenskapelig, bibliotekfaglig og pedagogisk virksomhet

  5. det materiale av vitenskapelig bibliotekfaglig, pedagogisk og annen art som skal innsendes i tilknytning til søknaden,

  6. at søkeren skal nevne de arbeider eller deler av arbeider som vedkommende skal ha tillagt særlig vekt ved bedømmelsen,

  7. at det antall arbeider som særlig skal gjøres til gjenstand for kvalitativ bedømmelse, normalt ikke bør overstige ti.

  8. at fullstendig fortegnelse over alle arbeider, attester og øvrig dokumentasjon som søkeren viser til må følge søknaden (jf § 4),

  9. regelverk (henvisning til regler om framgangsmåten ved ansettelse i førstebibliotekarstillinger),

  10. at interesserte vil få tilsendt retningslinjer for universitetsbibliotekarer (inkl. førstebibliotekarer),

  11. de relevante bestemmelser om kjønnskvotering, (jf Hovedavtale i staten og Tilpasningsavtalen),

  12. at det som hovedregel skal benyttes intervju i ansettelsesprosessen (jf § 9).

§ 4 Søknadsfrist

Søknadsfristen bør være minst tre uker.

§ 5 Oppnevning av sakkyndige m. m.

Søkerne skal bedømmes av oppnevnte sakkyndige, som gir en vurdering av søkernes vitenskapelige bibliotekfaglige kompetanse, pedagogisk og annen kompetanse til bibliotekets innstillingsorgan før dette avgir sin innstilling. Innstillingsorganet oppnevner normalt minst tre sakkyndige. Minst én av de sakkyndige må ha kompetanse over førstestillingsnivå. De øvrige må ha kompetanse minst som førstebibliotekar innenfor det området søkeren representerer. Minst ett medlem skal være fra en annen institusjon enn Universitetet i Oslo.

De sakkyndige skal normalt arbeide som utvalg, men innstillingsorganet kan i det enkelte tilfelle bestemme at de sakkyndige skal avgi individuelle vurderinger. Sakkyndig utvalg bør alltid ha en administrativ leder, og vedkommende bør komme fra fakultetet.

Overbibliotekaren eller den administrative lederen for utvalget sammenkaller utvalget og administrerer de sakkyndiges arbeid.

I tillegg til de ordinære sakkyndige og eventuelt etter forslag fra disse, kan det i særlige tilfeller utpekes en eller flere spesialsakkyndige til å vurdere deler av det materiale søkeren har sendt inn.

Bestemmer innstillingsorganet at de sakkyndige skal avgi individuelle vurderinger, skal disse oppbevares hos overbibliotekaren inntil alle uttalelser er innkommet.

Eventuelle spesialsakkyndige avgir individuelle vurderinger, som oversendes til veiledning for de ordinære sakkyndige.

Når de sakkyndige er oppnevnt og har tatt imot vervet, skal søkerne underrettes om hvem som er oppnevnt.

De sakkyndiges vurdering skal normalt foreligge innen tre måneder etter oppnevningen.

§ 6 Sakkyndig vurdering

Ved kompetansevurdering skal det legges vekt på en bred vurdering av søkernes samlede kvalifikasjoner. De faglige kompetansekrav for førstebibliotekar skal samlet sett være på nivå med kravene til førsteamanuensis. Vurderingen skal bygge på en dokumentasjon av de bibliotekfaglige kvalifikasjoner. Vektlegging av de ulike kriteriene kan variere med oppgaver og virksomhet.

Kvalifikasjonsgrunnlaget for førstebibliotekar er universitetseksamen av høyere grad eller tilsvarende utdanning fra universitetet eller høgskole, internt opplæringsprogram med nødvendig bibliotekfaglig tilleggsutdanning og deretter fullført doktorgrad eller tilsvarende kvalifikasjoner.

De sakkyndige skal gi en veiledende vurdering der tre av de søkerne som anses kompetente i henhold til stillingsbeskrivelsen er stilt i rekkefølge. Søkerne skal vurderes med henblikk på

  1. 1.1 Vitenskapelige bibliotekfaglige kvalifikasjoner

    I vurderingen av søkerne skal det tas hensyn til de innsendte vitenskapelige bibliotekfaglige arbeider, forskningsledelse og deltakelse i bibliotekfaglige og andre forskningsprosjekter, utvikling av dokumentasjons- og informasjonssystemer på høyt faglig nivå, faglig bearbeidelse og presentasjon av spesialsamlinger, herunder tekstkritiske utgaver, dokumenterte utstillinger, utarbeiding av læremidler, kompendier og audiovisuelle midler, dokumentert bibliotekfaglig utviklings- og forsøksarbeid, såframt virksomheten er tilstrekkelig dokumentert.

  2. 1.2 Pedagogiske kvalifikasjoner

    Vurderingen skal bygge på dokumentert undervisningsarbeid, herunder bibliotekfaglig undervisning og veiledning.

  3. 1.3 Andre faglige kvalifikasjoner og annen virksomhet

    som kreves og/eller anses kvalifiserende i henhold til kunngjøringen. Vurderingen baseres på innsendt materiale og dokumenterte forhold. Når det gjelder administrative kvalifikasjoner, legges det vekt på utdanning og praksis i administrasjon og ledelse, dessuten på erfaring fra relevante verv.

I sin vurdering av søkerne skal de sakkyndige

  • 2.1 Etter en første gjennomgåelse av søkernes kvalifikasjoner finne fram til et begrenset antall søkere som en i henhold til stillingsbeskrivelsen finner kvalifiserte framfor de andre. De sakkyndige skal foreta en grundig vurdering av kompetansen til minst tre av disse søkerne, dersom så mange søkere anses kvalifiserte.

  • 2.2 Uttale seg om hva som skiller de utvalgte søkerne fra de øvrige når det gjelder vitenskapelig bibliotekfaglig kompetanse i henhold til kunngjøringen. Det forutsettes derfor en kort omtale av samtlige søkere og deres kvalifikasjoner.

  • 2.3 Vurdere de søkerne som etter en samlet vurdering og i henhold til stillingsbeskrivelsen anses best kvalifisert for stillingen. Vanligvis skal det innstilles minst tre søkere i den rekkefølge de bør komme i betraktning, når det er flere kvalifiserte søkere til en stilling. Ansettelse i førstebibliotekarstilling skal bygge på en dokumentasjon av bibliotekfaglige kvalifikasjoner ut fra en bred vurdering.

Dersom flere søkere ved utvelgelsen under pkt 2.1 og 2.2 anses å ha tilnærmet like kvalifikasjoner, skal en kvinnelig søker stilles foran en mannlig (jf Tilpasningsavtalen til Hovedavtale i staten).

Har det ikke meldt seg noen kompenent søker, skal de sakkyndige vurdere hvilken rekkefølge søkerne bør stilles i for en eventuell tidsbegrenset ansettelse i stillingen, jf § 10.

§ 7 Kommentarer fra søkere

Kopi av vurderingen fra de sakkyndige sendes søkerne personlig før saken tas opp til behandling i innstillingsorganet. Søkerne har på dette trinn i prosessen mulighet til å kommentere vurderingen. Eventuelle kommentarer fra søkerne vil følge saken med en frist på fjorten dager.

Søkerne har ikke rett til å klage over vedtaket i ansettelsessak (jf forvaltningsloven § 3 andre ledd).

§ 8 Innstillingsorgan

Innstilling gis av et innstillingsorgan på biblioteket med tre medlemmer. Nærmeste foresatte tjenestemyndighet er leder og oppnevner i tillegg ytterligere ett medlem. Det tredje medlem oppnevnes av tjenestemannsorganisasjonene i fellesskap.

§ 9 Grunnlaget for innstilling

Innstillings foretas ut fra en samlet vurdering av de bibliotekfaglige kvalifikasjonene, pedagogiske og andre kvalifikasjonene, på grunnlag av kunngjøringen, vurderingen fra de sakkyndige, vurdering av personlig egnethet for stillingen og ved innhenting av referanser som for eksempel uttalelser fra grunnenhet og tidligere og nåværende arbeidsgivere. Innstillingsorganet skal for øvrig påse at også andre hensyn er ivaretatt etter gjeldende lover og regler, for eksempel likestillingshensyn.

Som et supplement til den faglige vurderingen og uten at det går på bekostning av de faglige krav, skal de søkerne som er innstilt på faglig grunnlag vurderes med tanke på personlig egnethet for stillingen. Hensikten er å få utfyllende opplysninger om søkerens kvalifikasjoner og hindre ansettelseer som etter alt å dømme kan få en negativ effekt på fagmiljøet. Som hovedregel skal det innkalles til intervju.

Innstillingsorganets innstilling til ansettelsesorganet er unntatt offentlighet i henhold til offentlighetsloven § 6 nr 4. Søkers mulighet til innsyn går fram av forskrift til forvaltningsloven om partsoffentlighet i saker om ansettelse i den offentlige forvaltning.

§ 10 Tidsbegrenset ansettelse

Et eget ansettelsesorgan på fem medlemmer ansetter førstebibliotekarer. Overbibliotekar leder ansettelsesorganet, som har to arbeidsgiverrepresentanter i tillegg. Den ene av disse oppnevnes av overbibliotekar og den andre av bibliotekrådet. To representanter oppnevnes av tjenestemannsorganisasjonene i fellesskap. Én av disse representantene skal tilhøre universitetsbibliotekargruppen.

§ 11 Grunnlaget for ansettelse

Ansettelse foretas på grunnlag av innstillingen. Også for korttidsansettelse uten kunngjøring må det godtgjøres at kvalifikasjonene er i samsvar med stillingens fagområde.

Ansettelsesorganet kan på samme måte som innstillingsorganet bestemme at det skal holdes intervju (jf § 8).

§ 12 Gyldighet

Disse reglene trer i kraft fra 30. september 1997.

Publisert 14. sep. 2004 08:58 - Sist endret 18. nov. 2020 11:53