Norsk Folkemuseum: Innvandreres livshistorier

I prosjektet "Norsk i går, i dag, i morgen?" (2001-2005) ble det samlet inn livsløpsintervjuer og bildemateriale fra pakistanske og tyrkiske arbeidsinnvandrere og bosniske flyktninger til Norge. I etterkant er det gjennomført intervjuer med personer med bakgrunn fra Polen.

En liten baby i en sykehustralle sammen med en mann med mørkt hår og gul-brun dress. Foto.

Foto: Norsk Folkemuseum

Prosjektbeskrivelse

Materialet i denne samlingen kan danne utgangspunkt for flere temaer og spørsmål:

Kollektive fortellinger

Hvordan etableres kollektive fortellinger om hvem vi er, og i hvor stor grad finner man i intervjuene individuelle erfaringer som avviker, bryter eller modererer slike fortellinger?

I hvilken grad reproduseres kollektive fortellinger i generasjonen etter? (forståelsen av foreldrenes lidelse og slit kan være konstituerende for barns relasjon til sine foreldre/foreldregenerasjonen); Hvem er jeg/vi i forhold til det fysiske hjemlandet, og i hvilken grad fungerer ”hjemlandet” som en identitetsskapende idé.

Kjønn, knyttet til migrasjonsprosessen

Menn som reiser ut (forsørgerideal, fraværende far, singellivet i en ny liberal virkelighet), kvinner som følger etter (og skal tilpasse seg omgivelser med andre forventninger), kontinuitet og endring i relasjon mellom kjønnene, særlig i lys av nye begrensninger og muligheter, nye familiestrukturer osv.

I senere år inkluderer dette også i økende grad menn som følger etter/gjenforenes, og det i en ny type kontekst der mannen forlater sin slekt for å forenes med svigerfamilien.

Relasjoner mellom generasjoner

Migrasjonserfaringen

Hvordan det var da innvandrere kom og hvordan er det i dag, f eks i forhold til arbeid, sosioøkonomisk posisjon, rasisme og diskriminering, organisasjonsliv? Hva ga livet mening den gang og hva gir livet mening i dag?

En komparasjon mellom ulike grupper i materialet

Pakistanere-tyrkere-bosniere-polakker; flyktning-arbeidsmigrant; ung-gammel.

En tematisering av "det norske", og diskusjoner om "oss" og dem"

Videreføring av prosjektet ”Norsk i går, i dag, i morgen?”

Hva vi kan tilby deg

Tilgang til samlingene

Store deler av Norsk Folkemuseums samlinger er digitalisert. Opplysninger om gjenstander og bildemateriale er tilgjengelig på Digitalt Museum. For å få tilgang på materiale fra samlingene som skal benyttes i oppgaven må det bestilles på forhånd etter avtale med konserverings- og/eller dokumentasjonsavdelingen.

Det er lesesalsplasser for besøkende i Folkemuseets bibliotek og besøkssenter. Her finnes også PC'er som kan benyttes til søk i samlingene.

Veiledningskompetanse

Norsk Folkemuseum har formell veiledningskompetanse på alle foreslåtte temaer, og kan om ønskelig og etter nærmere avtale stille med (bi-)veiledere.

Fakta om prosjektet

  • Åpent for flere studenter
  • Oppdragsgiver tilbyr arbeidsplass
  • Oppdragsgiver kan stille datamateriale til rådighet (Norsk Folkemuseum tilrettelegger for bruk av samlingene)
  • Oppdragsgiver kan tilby stipend

Aktuelt for studenter på programmene

Hvordan søke på prosjekt?

Søk på dette prosjektet

Ta kontakt med masteroppgavesamarbeid@hf.uio.no

Gyldighet

Prosjektet har en lengre tidshorisont.

Emneord: Europeisk kultur, Gender Studies, Historie, Human Geography, Sosialantropologi, Sosiologi
Publisert 27. mars 2014 10:11 - Sist endret 17. nov. 2023 10:16