KRIS1244 – "Syndens lønn er døden" - talen om ”synden” i kirken og i kulturen

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

“Syndens lønn er døden” er fra et kjent bibelvers av Paulus (Rom 6:23). Men hva menes med “synd”? Hva er det i menneskets tilværelse det siktes til med begrepet “synd”? Hvilke forskjeller i forståelse av “synd” finner vi i Bibelen, gjennom historien og i ulike kulturer og religioner? Hvilke følger har talen om synden for menneskesyn, etikk, seksualitet? Hva er “synd” i teologien og i samtidskulturen?

Du vil møte engasjerte og dyktige forelesere, både fra TF og eksternt hold, som har arbeidet grundig med disse emnene.

Hva lærer du?

Kurset vil gi en innføring i ulike perspektiver for å forstå talen om synd, både hvordan det har vært talt om synd gjennom kirkens historie og hvordan talen om synden henger sammen med andre sentrale deler av teologien som frelse og forsoning. Vi vil diskutere ulike perspektiver på synd i Bibelen og hvordan man i kirken har tenkt og talt om synden. Videre vil vi se hvordan begrepet har vært brukt til å holde ulike grupper i samfunnet nede, hvordan begrepet har virket undertrykkende. Slik vil synd tematiseres og diskuteres i relasjon til menneskesyn, natur, samfunn, makt, til moral, kjønn og seksualitet. Foruten ulike historiske og kulturelle perspektiver til temaet vil kurset gi innføring i sentral teologisk tematikk med særlig vekt på menneskesyn. Perspektivene vil særlig være hentet fra en kristen tradisjon, men også talen om synd i andre utvalgte religioner kan bli tematisert og diskutert.

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Ingen obligatoriske forkunnskaper utover generell studiekompetanse.

Undervisning

Undervisningen består av forelesninger og gruppearbeid ved Granseminaret som holdes på Granavollen Gjæstgiveri 19. til 21. september 2006. Fremmøte til seminaret er obligatorisk.

Eksamen

Vurderingsformen er en semesteroppgave:

For å ta emnet som et 5 poengsemne skrives en semesteroppgave på 1500 - 2000 ord.

For å ta emnet som et 10 poengsemne skrives en semesteroppgave på 3000 - 4000 ord.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst sender du til kontaktpunktet for emnet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Annet

Alle som melder seg til emnet i StudentWeb, vil få beskjed om å betale en egenandel på kr. 400,- for Granseminaret. Denne egenandelen må betales.

Emnet er valgfritt innenfor bachelor i teologi og kristendom og årsenheten i kristendom.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Nivå
Bachelor
Undervisning
Høst 2006
Eksamen
Høst 2006
Undervisningsspråk
Norsk

Kontakt

TF-infosenter