Hvordan få informasjon om ledige stillinger?

Jobbannonser er av de viktigste kildene til informasjon om ledige stillinger for studenter og nyutdannede. I tillegg til at disse utlysningene finnes i trykte medier og på nett er det viktig å følge med i sosiale medier, ettersom mange annonser legges ut på steder som Facebook, Twitter og LinkedIn. Det er også viktig å huske på at ikke alle ledige stillinger lyses ut og at det derfor kan være lurt å ta direkte kontakt med aktuelle arbeidsgivere.

Jobbdatabaser

Stillingsdatabaser på nett er en viktig annonseringskanal, og flere arbeidsgivere annonserer kun på nett. Av nasjonale jobbdatabaser er nav.no en av landets største. Den vil gi deg god og innholdsrik oversikt over ledige jobber på markedet. Finn.no, i tillegg til jucan.no og jobbnorge.no, er også en gode og innholdsrike databaser.

Enten du er student, nyutdannet eller har noe fartstid i arbeidslivet, er det ikke sikkert du vet hva din kommende arbeidsgiver heter, eller hva stillingstittelen på din neste jobb er. Da blir det viktig å bruke databasene smart. Ikke lås deg til de definerte kategoriene som for eksempel «samfunnsøkonom», «administrasjon» eller «konsulent», når du søker. Bruk fritekstfeltet og tenk over hvilke ord som kan beskrive den jobben du er ute etter. Her kan du skrive det meste, enten det refererer til din kompetanse eller andre stikkord som kan beskrive noe du vil legge vekt på i en jobb. Noen eksempler: «analyse», «kommunikasjon», «samfunn», «ungdom», «prosjekt», «internasjonal».

Slike søk vil gi deg treff på alle annonser som inneholder søkeordene dine, uavhengig av bransje eller nivå, på tvers av de definerte kategoriene. Da vil en del av jobbene være uaktuelle, men du vil også trolig finne relevante jobber og arbeidsområder du kanskje ikke var klar over fantes. For å spare deg selv for jobb kan du lagre disse ulike søkene og be om å få tilsendt nye treff på e-post.

⇒ Oversikt over et utvalg jobbdatabaser

Sosiale medier

Gjennom sosiale medier som Facebook, Twitter og LinkedIn kan du også finne ledige jobber. Ved å følge de virksomhetene du er interessert i på Twitter, og være aktiv i relevante grupper på LinkedIn, kan det dukke opp uante muligheter. Din CV på LinkedIn kan søkes opp av fremtidige arbeidsgivere, så bruk tid på å holde den oppdatert. Ta en titt på hvordan andre uttrykker sine jobb- og karriereønsker gjennom sosiale medier, og finn ut hva som passer for deg. Det er viktig å være synlig for andre.

Virksomhetens nettsider og Google

I noen tilfeller kan du finne jobber på virksomheters nettsider som ikke er utlyst andre steder. Kjenner du ikke virksomheten på forhånd, er Google et godt hjelpemiddel. Hvis du for eksempel er interessert i å jobbe med undersøkelser eller med meningsmålinger, kan du forsøke å bruke dette som søkeord i Google. Legg til «ledig stilling» og navnet på byen du ønsker å jobbe, og herfra er du bare ett klikk unna nettsiden til relevante arbeidsgivere for deg. Større virksomheter, som for eksempel Statoil og McKinsey, har gjerne en aktiv rekrutteringsstrategi og er alltid på jakt etter gode kandidater. Disse inviterer ofte til å legge inn en generell/åpen søknad elektronisk, og tar kontakt med deg dersom de finner din kompetanse interessant.

Andre nettsider

Det finnes en del nettsider som ikke representerer en bestemt virksomhet, men som dekker en bransje eller et arbeidsområde. I tillegg til informasjon, nyheter og lignende, er det ofte en egen seksjon for ledige stillinger. La oss ta internasjonalt og humanitært arbeid som eksempel. Hvis du er interessert i dette arbeidsfeltet, kan nettsiden global.no være et godt sted å starte. Her finner du stillinger innenfor bistand og humanitært arbeid. Du vil også ha interesse av å sjekke ut Utenriksdepartementets sider, regjeringen.no/ud. Er du generelt interessert i å jobbe i utlandet, er ec.europa.eu/eures et godt utgangspunkt. Alle disse tre nettsidene kan brukes til å skaffe deg oversikt og finne mulige arbeidsgivere. Er du imidlertid interessert i å jobbe innenfor bank og forsikring, kan medlemslisten til hovedorganisasjonen Finans Norge være av interesse for videre research. En annen nyttig bransjeside er nho.no, som er Næringslivets hovedorganisasjon. Her finner du en oversikt over ulike jobbdatabaser det kan være nyttig å sjekke ut.

Publisert 19. juni 2023 09:08 - Sist endret 9. apr. 2024 09:58