Hvorfor velge denne retningen?

Arkeologi gir kunnskap om fortidens samfunn og innsikt i hva det er å være menneske. Som arkeologistudent får du mulighet til å lære om hvordan mennesker har levd, fra de tidligste periodene i steinalderen og fremover.

Du får innblikk i mange forskjellige tilnærminger til fortiden: alt fra teoretiske rammeverk forankret i antropologi og filosofi til naturvitenskapelige metoder som gir presis kunnskap om livsvilkår og datering.

Innhold i studiet

Arkeologi dekker hele menneskehetens historie. Arkeologer studerer fortiden gjennom det som er igjen av fysiske spor, som gjenstander, søppel og endringer i landskapet. 

Arkeologistudiet er tverrfaglig og kombinerer kunnskap fra mange forskjellige områder innen humaniora, samfunnsvitenskap og naturvitenskap. Faget vektlegger både praktiske og teoretiske metoder og kildematerialet øker stadig gjennom nye utgravninger og registreringer.

I satsningen HEI går arkeologistudenter og undervisere sammen med kollegaer fra kulturarvssektoren for å løse vår tids store utfordringer. 

I undervisningen møter du forskere som er involvert i utgravningsprosjekter:

Du møter undervisere som forsker på ulike tema:

Studiemiljø

Arkeologisk studentforening og fagutvalg ønsker velkommen til fredagsseminarer, filmkvelder og fester. Det arrangeres også turer, utflukter, forelesninger og mindre studiegrupper. Fagutvalget tar seg av mer studentpolitiske saker.

Utveksling

Instituttet har lagt til rette for utveksling i ett eller to semestere. Vi anbefaler at utvekslingsopphold legges til tredje, fjerde eller femte semester. Du får god hjelp og veiledning før, under og etter utvekslingsoppholdet. Det er også knyttet egne stipendordninger til delstudier i utlandet via Eramus- og Nordlysnettverkene.

Du kan lese mer om mulighetene for et utenlandsopphold på programmets informasjonsside Utenlandsopphold.

Jobb og videre studier

Etter dette studiet kan du søke opptak til master i arkeologi eller museologi. Følg masterstudentene på feltkursets facebookside

Har du 60 studiepoeng i et undervisningsfag og ønsker å bli lærer, kan du søke opptak til årsenheten i praktisk-pedagogisk utdanning.

De vanligste jobbene for kandidater fra Det humanistiske fakultet er innen kommunikasjon, forlag og media, undervisning, offentlig forvaltning og kulturlivet for øvrig.

Publisert 6. juni 2012 10:00 - Sist endret 12. sep. 2023 13:47