English version of this page

Teknisk og vitenskapelig forståelse er stadig viktigere i næringslivet

En teknisk eller naturvitenskaplig bakgrunn er et godt utgangspunkt for å bevege deg inn i den kommersielle verden, ifølge programrådsleder for masterprogrammet i entreprenørskap og innovasjonsledelse Jens Petter Falck.

Bildet kan inneholde: panne, kinn, smil, dress skjorte, kjeve.

Førsteamanuensis Jens Petter Falck. Foto: Privat

Jens Petter Falck er utdannet fysiker og har 20 års erfaring med å bygge opp teknologiselskaper som venturekapitalist. Han har personlig vært med på å bygge broer mellom vitenskapen og næringslivet og er tydelig på hva han tenker blir viktig i tiden fremover:

– Etterhvert som digitalisering brer om seg vil evnen til å forstå både den tekniske kjernevirksomheten og de kommersielle mulighetene og utfordringene være helt sentral. Det er nettopp denne koblingen studiet i entreprenørskap og innovasjonsledelse gir deg.

Hva opplevde du som den største endringen da du gikk fra vitenskapen til næringslivet? 

– Da jeg begynte som konsulent i McKinsey etter studietiden ante jeg ikke hva kommersiell virksomhet handlet om. Jeg lærte fort at man i næringslivet tar fatt på oppgaver på en strukturert og analytisk måte, akkurat som i vitenskapen. Og at intuisjon er det samme som underbevisst mønstergjenkjenning utviklet etter mange års erfaring. Samtidig viser Falck til tre grunnleggende forskjeller: 

1. Ulike måter å kommunisere 

I vitenskapen tenker og kommuniserer man nedenfra og opp, fra detaljer til implikasjoner. I næringslivet er det helt omvendt. Der starter man med de overordnede utfordringene og jobber seg ned til de underliggende problemstillingene. Det høres enkelt ut, men det tar år å endre seg. 

2. Individ vs. team

Vitenskapen har et sterkt fokus på individenes bidrag som førsteforfatter i vitenskapelige publikasjoner, patentsøknader og lignende. I næringslivet er det resultatet fra et tverrfaglig team som er teller. 

3. Kompleksitet

Det å utvikle en vellykket kommersiell virksomhet er generelt mer mangesidig og på mange måter mer komplekst enn vitenskapelig arbeid. Hvis du motiveres av å prøve deg på store utfordringer, er det å utvikle og kommersialisere et nytt produkt eller tjeneste med et globalt potensiale en veldig god måte å teste deg selv på!

Hvilke fordeler har din vitenskapelige kompetanse gitt deg i næringslivet? 

- Jeg mener det er to hovedfordeler - kulturell tospråklighet og teknologisk innsikt.  Kunnskapen innen de to områdene gjør at du kan diskutere og kommunisere både fra et teknisk- og kommersielt ståsted.

– Når man skal kommersialiserer ny teknologi oppstår det ofte kommunikasjonsutfordringer mellom teamet som er ansvarlig for å utvikle produktet og teamet som er ansvarlig for å selge det. Personer som har både teknologisk- og merkantil erfaring vil i stor grad kunne bygge broer. I en verden der kommersialisering av ny teknologi går stadig raskere øker etterspørselen etter slike kompetanse.

– Den tekniske og vitenskapelige innsikt er like viktig. I noen bransjer er det nesten umulig å operere uten nødvendig teknisk innsikt; legemiddelindustrien er et godt eksempel. Innsikten i et fagområde gjør deg i stand til å evaluere viktigheten og gjennomførbarheten av ny teknologi, og bedre sortere reelle muligheter fra overdreven markedsomtale og optimisme.

Hva er essensen av entreprenørskap og innovasjonsledelse slik du ser det?

- Du er ikke født gründer, noen har selvfølgelig bedre forutsetninger enn andre, men som alt annet kan dette læres.  

– Den enkle delen er å lære seg å vurdere og identifisere gode muligheter samt å vite hvordan du skal gå frem for å realisere dem. Dette er hva man ofte kaller de entreprenørielle ferdighetene. 

– Den kompliserte delen er å utvikle de nødvendige mentale kapasitetene og lære seg en ny tankegang. Det inkluderer din evne til å handle på gode muligheter, ikke bare identifisere dem. Du må også akseptere, forstå og håndtere en vedvarende situasjon av endring og usikkerhet, snarere enn instinktivt å frykte dette. Til slutt krever det at du nøye ferdigstiller prosjektet og ikke gir opp i møte med motstand og midlertidig tilbakefall.  

– Den eneste måten jeg vet hvordan en kan utvikle disse ferdighetene og holdningene på, er å øve. Det er dette som er masterprogrammet i entreprenørskap og innovasjonsledelse sin praksisbaserte filosofi.

Ønsker du å få tilsendt mer informasjon om dette studiet?

Skriv inn navn og epost under så sender vi deg relevant informasjon.

Publisert 16. des. 2020 09:46 - Sist endret 10. mars 2021 14:08