En utfordrer i finansbransjen

Christoffer Hernæs (37) er Chief Digital Officer i Sbanken og dermed ansvarlig for forretningsutvikling, innovasjon og IT i Norges første rendyrkede nettbank.

Christoffer Hernæs tok master i Innovasjon og entreprenørskap. Nå er han Chief Digital Officer i Sbanken. Foto: privat.

Navn: Christoffer O. Hernæs

Studier: Master i Entreprenørskap og innovasjonsledelse, Bachelor i Informatikk.
Ferdig med studiene: 2006

  CV
  2017- Chief Digital Officer i Sbanken

  2014-2016 Direktør for strategi og innovasjon i SpareBank 1

  2011- 2014 Medgründer i Core Group

  2010- 2011 Seniorrådgiver i KPMG

  2007-2010 Konsulent i Davinci Cosultant 

  Kilde: Linkedin

  Under seg har han en stor andel av bankens ansatte med over 100 personer. Disse er fordelt på en rekke områder som utvikling, arkitektur, sikkerhet, teknisk rammeverk, konsept- og forretningsutvikling, drift og leverandørstyring.

  - Hvis jeg skal være spøkefull så er det som toppleder kjennetegnende for hverdagen at dagen går bort i møter, sier Hernæs. - Det er mange individer å engasjere seg i og problemstillinger blant annet innenfor IT og sikkerhet, trender i markedet og hvilke innovasjoner vi skal satse på.

  - Selv om hverdagen består av mange operative temaer, minner jeg meg selv på å kjempe for å jobbe med innovasjon.

  Dragning mot innovasjon

  I 2004 hoppet Hernæs av det som da var et profesjonsstudie i informatikk ved UiO, for å ta det nyopprettede masterstudiet i Innovasjon og entreprenørskap.

  - Flere hendelser leder til en konklusjon, sier Hernæs og nevner internship i Singapore, møte med arbeidsgivere og en middag med konsulentfirmaet McKinsey som årsaker til valget.

  - Jeg har alltid synes at IT og tech er spennende, men måtte erkjenne at mitt talent ikke var innen programmering.

  - Strategi tok jeg mye fortere. Det falt meg naturlig å se sammenhenger og applisere systemtenkning på komplekse problemstillinger. I tillegg har jeg en skapertrang og en dragning mot innovasjon. Det var også grunnen til at jeg valgte informatikk i sin tid. Programmering og utvikling er en kreativ disiplin.

  Hvordan får du brukt utdanningen din i jobben?

  - Med utdanningen min fikk jeg både den faglige tyngden innen teknologi og et faglig fundament innen flere felt - som strategi og forretningsutvikling. Det gir en T-formet kompetanseprofil, altså spesifikk ekspertise innen informatikk og faglig bredde innen forretningsutvikling og entreprenørskap. Etter min mening er slik kompetanse helt nødvendig i fremtidens arbeidsliv.

  - Jeg fikk en grunnleggende forståelse for forretningsutvikling, men brenner for tech. Det er denne sammensetningen jeg som arbeidsgiver ser etter.

  Praksis gir møkk under neglene

  En del av masterprogrammet i entreprenørskap er praksisarbeid, noe Hernæs trekker fram som en god forberedelse på arbeidslivet.

  - Internships ga meg en head-start og møkk under neglene underveis i studiene. Da får man en bredere kunnskapsbase og får se hvordan verden faktisk fungerer. Arbeidslivet skiller seg fra studenttilværelsen, men kanskje ikke slik en ser for seg. I arbeidslivet har du på sett og vis ukentlige eksamener - og det blir ikke enklere.

  I studietida var også Hernæs med å starte to foreninger, en ved Institutt for informatikk og en ved det som inntil nylig het Senter for entreprenørskap.

  - Da lærte vi hvordan vi fikk tak i penger fra instituttet i god Gründerånd, til tidvis frustrasjon fra de andre foreningene, sier Hernæs.

  Start-up vs corporate

  Før Hernæs gikk inn i finansbransjen, jobbet han flere år i konsulentbransjen. I 2011 var Hernæs med på å starte et konsulentfirma.

  - Som medeier i et selskap i en vektsfase, kjenner du på kroppen hva likviditet betyr. Da er du ikke en del av et tannhjul i maskineriet, men en del av hjertet til bedriften. Når det går bra får du en lykkefølelse man ikke opplever som vanlig ansatt. Går det dårlig er det tilsvarende vondt, sier Hernæs.

  - Rent faglig var det spennende å kunne jobbe med alle aspektene ved å bygge en bedrift, som markedsføring og merkevarebygging. Og det å kunne utfordre bedrifter som var 50 ganger større enn oss.

  Allikevel forlot han start-up livet og konsulentvirksomhet for å komme på innsiden av bransjen.

  - Selv om jeg endte opp i en tradisjonell bransje, har jeg stadig valgt å gå ukjente veier.

  - Jeg valgte å gå til et ukjent konsulentfirma etter studiene. Jeg forlot KPMG for å være med på et Gründereventyr. Etterhvert som jeg bygde erfaring ville jeg bli best innen et felt, og det var digitalisering av bank, sier Hernæs. For å lykkes med dette og bli best på feltet, måtte han på innsiden.

  - Det var med tungt hjerte jeg forlot et selskap som på sett og vis var min baby, men jeg måtte gi slipp.

  Suksessfaktorer

  Fakta om Hærnes:

  • Internasjonal ekspert på Fintech og digitalisering  
  • Kåret til Norges fremste unge ledertalenter i 2015 og 2016
  • Ekspertkommentator I TechCrunch and Dagens Næringsliv
  • Sitter i flere styrer innen innovasjon og finans
  • Les mer på bloggen hans:  https://hernaes.com/

  Hernæs omtales i dag som en internasjonalt anerkjent ekspert på fintech og digitalisering. At han har kommet dit handler mer enn noe annet om en over gjennomsnittlig god gjennomføringsevne og motivasjon, mener han.

  - Hvis du har gode idéer men ikke klarer å dra det i land, kommer du ikke langt, sier han.

  Han påpeker at han også lever etter regelen «work hard and be nice to people».  

  - Norge er et lite land, og karriere bygges på personlig renommé.

  - Selv om jeg tidvis kan være ganske autoritær og direkte, så er det viktig for meg at mine medarbeidere skjønner at det er et av mange modus for å gå jobben gjort. Jeg er den første til å spørre om det er noe jeg kan bidra med når noen trenger hjelp, og er aldri redd for å dykke dypt ned i en problemstilling for å finne en løsning.

  - Hardt arbeid har skaffet meg operativ erfaring fra «begge sider av bordet», forretningsutvikling og strategi fra et forretningsperspektiv, samt det å ha operativt ansvar for alt av IT i tillegg til forretningsutvikling og innovasjon nå i min nåværende stilling.

  Videre karriere

  Til tross for en tilsynelatende målrettet og fokusert karriere, har Hernæs få klare planer for den videre karrieren.

  - Jeg har fremdeles ikke bestemt seg for hva jeg skal bli når jeg blir stor. Bare at jeg aldri skal bli voksen. Jeg skal alltid stille spørsmål og være nysgjerrig.

  - Hvis noensinne skulle finne på å tro at jeg har lært alt jeg trenger å lære, er jeg per definisjon utdatert. Det skal aldri inntreffe.

  *Masterprogrammet het da Innovasjon og entreprenørskap men har endret navn til Entrepreneurship.'

  Publisert 12. des. 2019 16:17 - Sist endret 10. mars 2021 14:16