Sommerkonsulent for Vygruppen

I sommer fikk informatikkstudenten Anna prøvd seg på innsiktsarbeid for et av Nordens største transportkonsern. – En spennende sommerjobb, forteller hun.

Anna Finstad på jobb i Vygruppen.

– Tre ord som beskriver sommerjobben? Spennende, morsom og utfordrende. Foto: Martine Ruud/UiO

Anna fra Oslo studerer til daglig design, bruk og interaksjon ved Universitetet i Oslo (UiO). Hun er informatikkstudent på siste året og i sommer har hun vært ansatt hos Vy.

– Jeg har jobbet med innsiktsarbeid. Vi har snakket med kunder, analysert informasjonen og basert på dette har vi laget seks personas, sier Anna.

– Personas er fiktive personer som har opphav i innsamlet data om ulike brukergrupper, og vi har brukt dem til å visualisere og forstå de ulike pendlergruppenes behov og mål, forteller hun videre mens hun tar oss imot i resepsjonen til bygget i Schweigaardsgate i Oslo som huser Vy. Lokalene er lyse og åpne med mye treverk.

Studenten Anna Finstad viser frem adgangskortet sitt
– En morsom sommerjobb, sier Anna om sommerjobben i Vy. Foto: Martine Ruud/UiO

– Det er stort miljøfokus her, ler Anna mens hun peker på en stor blomstervegg som er det første som møter oss når vi kommer inn i resepsjonen. Veien går videre til syvende etasje hvor årets sommerstudenter sitter.

– Jeg har heldigvis kun hatt hjemmekontor et par dager. Vi hadde tidenes tristeste vår, så jeg er veldig glad for at Vy har prioritert sommerstudentene når det gjelder hvem som skal få komme på kontoret, sier Anna.

Kundejakt på Oslo S

Jobben som interaksjonsdesigner innebærer mye kundekontakt, og som interaksjonsdesigner tegner du skisser og strukturerer informasjonen som skal vises til brukerne av et system. Det er ikke umulig at du har sett Anna i Vy-vest på Oslo S i løpet av sommeren.

– Når vi jobber med innsiktsarbeid henter vi inn informasjon fra kunder. Da må vi ut av kontoret. Jeg har derfor stått på Oslo S i Vy-vest og desperat prøvd å komme i kontakt med reisende som vil svare på noen spørsmål, ler Anna.

– Det har ikke vært helt lett i disse koronatider, men heldigvis er det alltid noen som vil svare. Jeg har spurt om reisevaner og brukt svarene til å lage personas for Vy.

– Hva er det?

– Vi har brukt informasjonen vi har hentet inn til å lage en fiktiv person som skal reise fra A til B. Målet er at folk skal bruke Vy-appen når de reiser. For eksempel er det ikke alle som vet at de kan få billetter fra andre aktører i Vy-appen, sier Anna. Denne delen av jobben har hun gjort på kontoret, hvor hun har tilbrakt mye tid.

– Vi har som regel sittet på kontoret foran datamaskinen, men det har også blitt noen turer med buss for tog for å se hva de reisende opplever. Her tok vi notater og merket oss hvordan reisende oppførte seg, forteller hun.

– Hensikten er at Vy bedre skal forstå hvordan det er for en kunde i en reell reisesituasjon, og bruke innsikten til å bli enda bedre.

Snublet over sommerjobben

Det er en tydelig fornøyd informatikkstudent som forteller om hva som har vært det beste med sommerens arbeidsoppgaver.

Studenten Anna Finstad foran blomstervegg
At Vy satser på bærekraft er det liten tvil om. Her er Anna foran blomsterveggen som dekorerer kontoret. Foto: Martine Ruud/UiO  

– Erfaringen, og at vi har fått lov til å jobbe med en reell problemstilling. Vi har blitt vist mye tillit og fått lov til å drive prosessen helt selv, og Vy kan bruke vårt arbeid videre når vi er ferdige.

– Har noe vært tungt?

– Det har vært litt vanskelig å ha så frie tøyer. Du har så stor frihet i denne sommerjobben og må stole på at det du gjør er bra. Det er utfordrende.

– Hva kreves for å få denne sommerjobben?

– Interesse for faget og for Vy. Og så er det et pluss om du bryr deg om bærekraft, sier Anna.

– Videre må du kunne samarbeide på tvers av fagområder. Jeg jobber for eksempel med en psykologistudent, noe som er kjempespennende.

Om du selv skulle ha lyst til å jobbe som Vy eller andre store firmaer neste år, har Anna noen tips på veien.

– Jeg syntes det var vanskelig å finne en sommerjobb, for de legges ut så tidlig! Tilfeldigvis kom jeg over jobben hos Vy, men tips for å finne en sommerjobb er at du må være tidlig ute, søk mange jobber og ikke gi opp.

– Sjekk også start up-bedrifter. De søker gjerne folk rett før sommerferien, så går du glipp av annonsene tidlig på høsten, har du fortsatt en sjanse.

Fikk brukt kunnskapen fra studiet i praksis

På studiet har Anna hatt mye teori som i sommer har blitt testet i praksis. Studiet har gjort henne godt rustet for sommerjobben.

– I sommerjobben har vi studentene som har vært ansatt fått teste metoder vi har lært på studiet. For eksempel hvordan vi lager intervjuguider. Vi har også lært hvordan vi trekker ut viktig informasjon, og benyttet oss av en metode som kalles tematisk analyse, forteller Anna mens hun viser oss rundt på kontoret.

Bildet kan inneholde: hvit kåpe, tjenestemannarbeider, service.
– Her har vi drukket mange kaffekopper før arbeidsdagen har startet, forteller Anna som i sommer har jobbet hos Vy. Foto: Martine Ruud/UiO

Turen går videre ut på en balkong med utsikt til Oslo Plaza. Her har Anna og de andre sommerstudentene gjerne startet dagen med en kaffekopp før de har satt i gang med dagens arbeidsoppgaver. Nå starter hverdagen snart for fullt, og Anna forteller til slutt at hun har brukt sommeren i hovedstaden godt. Det har nemlig ikke bare dreid seg om jobb i sommer.

– Det har blitt mye av det samme, men jeg har kost meg med sommer i Oslo, avslutter Anna. 

 

Les mer om studiet Informatikk: design, bruk, interaksjon.
 

Anna Finstad

Alder: 24 år

Studieretning ved UiO: Informatikk; design, bruk og interaksjon

Tidligere sommerjobber / relevante deltidsjobber:
Har jobbet som gruppelærer i IN2020.

Kommer fra: Oslo

Les flere karriereintervjuer

Av Martine Ruud
Publisert 16. nov. 2020 12:52 - Sist endret 21. nov. 2023 11:22