Jobber med informatikk og forretningsutvikling hos Sopra Steria

Digitale ferdigheter og forretningsforståelse ledet ham til jobb som funksjonell arkitekt, prosjektleder og utvikler, inhouse i Sopra Steria.

Portretbilde av Morten Østigård

Morten Østigård. Foto: Maja Testad, UiO

Digitale ferdigheter og forretningsforståelse

Morten Østigård hadde allerede en bachelor i materialer, energi og nanoteknologi da han oppdaget bachelorgraden informatikk: digital økonomi og ledelse (digøk). Den unike kombinasjonen av digitale ferdigheter og forretningsforståelse førte til et veivalg. I stedet for å ta en mastergrad i nanoteknologi, startet han like godt på en master- og bachelorgrad samtidig.

– Det fine med bachelorprogrammene i realfag ved UiO er at alle får en innføring i programmering. Fra den første bacheloren min, skjønte jeg at jeg ville drive mer med programmering, men ikke nødvendigvis med ren utvikling, innrømmer Morten.

Underveis ble han også nysgjerrig på å lære mer om innovasjon og forretningsutvikling og tok Gründerskolen i Toronto.

– Jeg fikk både teori og praksis gjennom entreprenørskapsundervisning på universitetet og internship i en oppstartsbedrift.

Utfordrer brukere på behov og krav 

Morten gikk rett ut i jobb som utvikler og funksjonell arkitekt der han utfordrer brukere på behov og krav. I avdelingen, Microsoft business application, jobber han med forretningssystemer. 

– I mange av prosjektene jobber jeg med forretningsnære løsninger som CRM, salg og marketing automation. Ofte er jeg med på hele prosjektet fra start til slutt, og kan både kartlegge brukerbehov og utvikle selve løsningen.

Morten Østigård i kontorlokalet

Morten og teamet ser på ulike selskapers digitale strategi og hvilke systemer som skal være med på å underbygge disse strategiene. Da er det gull verdt med bredden i fagene fra studiene.

– Jeg ser at jeg stiller mer relevante spørsmål i den initielle fasen. Kombinasjonen i studiet av forretning og informatikk bruker jeg hver dag, bekrefter Morten.

De fleste som jobber i Sopra Steria og andre konsulentselskape jobber på prosjekter ute hos kundene. Morten derimot jobber inhouse i Sopra Steria Fast som er en tjeneste kalt teams as a service der Sopra Steria tilbyr ferdige team til kunder. Disse teamene er selvstyrte og har prosjekter på tvers og fordeler oppgaver basert på kompetanse. Morten jobber i et team på ti.

– Fordelen er at vi kjenner hverandre godt og kommer raskere up to speed på oppgaver.

Skaper verdi for samfunnet 

– Jeg blir motivert av at jobben skaper verdi for samfunnet!

Sopra Steria har mange offentlige kunder, der oppdragene går ut på å lage bedre tjenester for samfunnet og å forbedre brukeropplevelsen for Norge AS. Morten trives veldig godt med å ha en jobb der han får lov til å bruke flere hatter og egenskaper.

– Med min tverrfaglige bakgrunn har jeg også flere muligheter for å velge hvilken retning jeg ønsker å gå.

Morten trekker også frem at det finnes en gruppe for alt i Sopra Steria. Du kan velge å fordype deg i et tema du interesserer deg for, som sikkerhet eller kunstig intelligens, både i faggrupper, på arrangementer, konferanser o.l.

Sopra Steria bruker mye ressurser på at nyansatte skal danne seg et nettverk og bli kjent i selskapet.

–  Jeg har selv vært fadder og synes at Sopra Steria er et flott sted å komme til.  

Morten Østigård i kontorlokalet

Vær proaktiv og nysgjerrig

Morten anbefaler alle Digøk-studenter å reflektere rundt hva de virkelig interesserer seg og hvilke roller de ønsker å ha når de kommer ut i arbeidslivet. Det er veldig mange muligheter etter å ha gått Digøk, og det kan være lurt å prøve å spisse profilen sin etter hvert som du finner ut av hva du synes er mest spennende. Når du vet hvor du vil, er det lettere å ta strategiske valg allerede under studiene, når du for eksempel skal velge emner.

Hvis du som Digøk-student vil jobbe innen business consulting, bør du vurdere å ta flere økonomi- og forretningsemner. Og hvis du ønsker å jobbe som funksjonell arkitekt kan det være nyttig å ta noen ekstra design-emner. Du vil uansett ha et veldig godt grunnlag for å jobbe i skjæringspunktet mellom teknologi og forretning, så hvis det høres spennende ut, bør du ta digital økonomi og ledelse programmet!

Morten råder også andre studenter til å være proaktive.

– Oppsøk gjerne tidligere studenter fra samme studiested eller bakgrunn, for å høre hva de gjorde for å komme seg dit de er. Det er enkelt å gjøre et søk på hvor tidligere studenter har fått jobb og sende en melding og spørre hvilke fag de tok og hva som var viktig for at de fikk jobben. Hvis du finner noen med en rolle du selv kunne tenke deg, kan du jo bare spørre rett ut hvordan de fikk denne.

Etter å ha vært med på en del intervjuer av søkere til Sopra Steria vil Morten gi følgende råd:

  • Forklar på en god måte hvordan din kompetanse er relevant for stillingen.
  • Tenk på hva du kan tilføre selskapet og rollen.
  • Vis engasjement utover studiene.

Et siste tips fra Morten, er å finne en deltidsjobb i en startup mens du studerer.

Da får du relevant utviklerkompetanse og arbeidspraksis. Ofte kan du få være med å forme selskapets retning og strategi. Dette er erfaring som teller veldig positivt, og er oppgaver som du kanskje ellers ikke får tillit til å gjøre i en mer etablert og større bedrift.

Morten Østigård

Jobb: funksjonell arkitekt, prosjektleder og utvikler hos Sopra Steria.
Alder: 29 år
Kommer fra: Tynset
Utdanning fra UiO:

Publisert 21. mars 2023 11:05 - Sist endret 1. des. 2023 15:35