Political Affairs Officer

Stina Reksten jobber for FN i Guinea-Bissau.

Hvordan fikk du din nåværende jobb?

Jeg deltok i et opptak for FNs Young Professionals Program. Det fungerer slik at når ditt land (i mitt tilfelle Norge) er underrepresentert i en yrkesgruppe i FN, kan du søke på opptaket det året.

Da jeg var i ferd med å avslutte min mastergrad på Columbia University, School of International and Public Affairs, var Norge underrepresentert i kategorien Political Affairs. Eksamenen avholdes over hele verden, og du konkurrerer med kandidater fra alle underrepresenterte land. Da jeg tok eksamenen var det flere tusen søkere, og det tok over et år å få tilbakemelding. 

Innen prosessen var avsluttet hadde jeg begynt å jobbe i landanalyse i Statoil. Jeg utsatte derfor min inntreden i FN.

I 2011 aksepterte jeg et tilbud om jobb som Political Affairs Officer i Afghanistan. Det ble min første jobb i FN. Siden har jeg jobbet ved hovedkvarteret i New York, og nå i Guinea-Bissau.

Hva tror du var de viktigste faktorene for at du fikk jobben?

Jeg var godt forberedt til opptaket etter å ha tatt bachelor i Internasjonale studier, Master i International Relations fra LSE og Master in International Affairs fra Columbia.

Hva er dine hovedarbeidsoppgaver?

Som Political Affairs Officer i FN, jobber jeg med konfliktforebyggende arbeide. Innholdet i jobben kommer ellers an på hvor jeg er. I hovedkvarteret blir det mye taleskriving og politisk analyse. I felt jobber jeg tettere mot lokale aktører med informasjonsinnhenting, men også her er det en del analyse.

Hva jobber du med akkurat nå?

Jeg er ansvarlig for FNs støtte til den nasjonale dialog- og forsoningsprosessen i Guinea-Bissau.

Hvordan bruker du utdanningen din?

Internasjonale studier var en god allmennutdannelse som ga relevant grunnlag for videre spesialisering på masternivå. Teorien, særlig innen internasjonal politikk er teoretiske verktøy som er med meg hele tiden - og debatten tar aldri slutt.

Hva er ditt beste tips til studenter som ønsker å bli attraktive for arbeidsmarkedet?

Skaff deg relevant erfaring og lær språk.

I mitt tilfelle fikk jeg relevant erfaring i Forsvaret, der jeg jobbet i konfliktsoner på Balkan - i tillegg var jeg et halvt år i Teheran som praktikant ved Norges ambassade der. Ikke vær for konservativ, og velg ut fra interesse. Stol på deg selv og ikke hør for mye på de etablerte innen ditt felt. Din oppgave er innovasjon! Diplomatiet er for konservativt; tenk nytt.

Publisert 4. apr. 2016 13:01 - Sist endret 18. des. 2018 13:19