Samlet programbeskrivelse ODB-TP

Tannpleie (bachelor)

Studiet varer: 3 år

Studiepoeng: 180

Organisering: Fulltidsstudium

Ansvarlig fakultet: Det odontologiske fakultet

Programnavn

Tannpleie (bokmål)

Hvorfor velge dette programmet?

Tannpleie er et profesjonsrettet studium med en tydelig folkehelseprofil som passer for deg som liker å jobbe med mennesker i alle aldre. Du lærer å fremme oral helse og livskvalitet på individ, gruppe og befolkningsnivå, og kommunikasjon og samhandling er en viktig del av studiet.

Innhold

Etter et innledende semester med øvelse i grunnleggende kliniske ferdigheter og innføring i basale fag begynner du med klinisk behandling av pasienter ved fakultetets studentklinikker. De odontologiske fagområdene har en naturvitenskapelig tilnærming, mens programmet overordnet er forankring i et humanistisk verdisyn. Dette innebærer at du som student på vårt program vil ha en variert studiehverdag med ulike undervisningsformer.

I studiet vektlegges og kombineres odontologiske og medisinske fagdisipliner med teori relatert til faktorer som fremmer helse og reduserer sykdom. Fokus er på oral helses betydning for folkehelsen generelt. I tillegg består studiet av vitenskapsteori og metode, samt samfunns- og atferdsfag som pedagogikk, psykologi og etikk.

Det er en forutsetning at studenter behersker norsk skriftlig og muntlig meget godt. Undervisningen holdes i all hovedsak på norsk. Noe undervisning holdes på engelsk i deler av studiet.

Etter fullført studium får du autorisasjon som tannpleier. Du finner mer informasjon om utdanningen under Hva lærer du? og Oppbygging og gjennomføring.

Studiemiljø

Som tannpleierstudent blir du godt kjent med dine medstudenter. I den daglige undervisningen jobber studentene tett sammen og lærer av og med hverandre. Første studieuke har du anledning til å delta på fadderarrangementer på UiOs campusområder på Blindern og i sentrum. Etter introduksjonsuka overtar studentene selv mye av ansvaret for godt sosialt miljø og læringsmiljø. Utdanningen bistår ved behov.
Gjennom Odontologforeningen kan du delta på sosiale treff, quiz og hytteturer gjennom hele året. Det er også interessant og utviklende å engasjere seg i odontologistudentenes styringsorgan OSU.

Jobb og videre studier

Det er mulig å studere videre ved ulike masterprogrammer ved universiteter og høgskoler i inn- og utland. En videreutdanning innen pedagogikk, folkehelsearbeid og helserelaterte emner, som for eksempel helseadministrasjon og prosjektledelse, gir etterspurt kompetanse for tannpleiere.

Tannpleiere arbeider i hovedsak ved offentlige og private tannklinikker. Noen jobber innen offentlig administrasjon, undervisning og i dentalfirmaer som for eksempel produktselger. Som autorisert tannpleier kan du også etablere din egen tannpleierklinikk. Les mer om jobb og studiemuligheter.

Hva lærer du?

Etter fullført studium har den nyutdannede tannpleieren  kompetanse til å utøve tannpleieryrket på en god, ansvarlig, reflektert og omsorgsfull måte. Kandidaten har videre utviklet et grunnlag for livslang læring og forkunnskaper til videreutdanning på masternivå.

Kunnskaper:

Den nyutdannede tannpleieren:

  • har inngående kunnskap om faktorer og tiltak som kan fremme oral helse og forebygge oral sykdom, herunder kommunikasjon og veiledning på gruppe- og individnivå samt samhandling og relasjonsbygging
  • har kunnskap om normalanatomi og friske orale forhold
  • har kunnskap om generell og oral sykdom og kunnskap til å diagnostisere og behandle enklere orale sykdomstilstander
  • har kunnskap om vitenskapelige metoder og forstår sammenhengen mellom vitenskap og erfaringsbasert praksis og betydningen av dette for egen yrkesutøvelse
  • kan anvende relevante etiske prinsipper og lovverk

Ferdigheter:

Den nyutdannede tannpleieren:

  • kan utføre en adekvat klinisk oral undersøkelse og kommunisere med pasienter og pårørende på en profesjonell og empatisk måte
  • kan gjennomføre diagnostikk, iverksette helsefremmende og/eller forebyggende tiltak eller behandling og søke bistand fra andre helseprofesjoner ved behov
  • kan benytte ulike informasjonskilder som forskningsbasert kunnskap, klinisk erfaring og være lydhør overfor pasientens preferanser i klinisk behandling
  • kan kritisk evaluere og justere eget arbeid og bidra til økt kvalitet og pasientsikkerhet i klinisk arbeid
  • kan vedlikeholde og tilegne seg ny kunnskap for å opprettholde og øke sin kompetanse

Generell kompetanse:

Den nyutdannede tannpleieren skal:

  • være bevisst og kjenne til grensene for eget kompetansefelt, søke veiledning og henvise ved behov
  • opptre med respekt og tillit i møte med pasienter og samarbeidspartnere
  • kommunisere muntlig og skriftlig om helsefaglige problemstillinger med annet helsepersonell
  • vurdere faglige og etiske overveielser i egen yrkesutøvelse
  • bidra i diskusjonen av nasjonale helseutfordringer
  • bidra til nytenkning og innovasjon

Søknadsfrist og opptak

Det er opptak til dette studiet én gang i året.

  • Søknadsfrist: 15. april (1. mars for noen søkergrupper).

Du søker gjennom Samordna opptak

Studiekode

185 899

Studieplasser

24

Opptakskrav

Opptak til studieprogrammet krever generell studiekompetanse.

Søkere som ikke har generell studiekompetanse, og er 25 år eller eldre, kan søke om opptak på grunnlag av realkompetanse.

Politiattest

Søkere som får tilbud om plass på dette studiet må legge frem politiattest slik den er beskrevet i helse- og omsorgstjenesteloven § 5-4. Studenter som ikke leverer godkjent politiattest har ikke rett til å delta i klinisk undervisning eller praksisstudier og kan miste studieretten.

Slik søker du om politiattest.

Rangering av søkere

Kvalifiserte søkere rangeres etter poeng.

Kvalifiserte søkere som ikke kan poengberegnes, blir rangert i forhold til poengberegnede søkere ved hjelp av en skjønnsmessig vurdering, jf. § 7-12 i forskrift om opptak til høgare utdanning.

Poenggrenser i 2023

  • Kvote for førstegangsvitnemål: 45,9
  • Ordinær kvote: 52,8

Poenggrensen er den laveste poengsummen som ga tilbud i forrige opptak til studiet. Vi vet ikke hva poenggrensene blir i neste opptak.

Godkjenning av tidligere utdanning

Dersom du allerede har høyere utdanning fra UiO eller et annet lærested, kan du søke om å få bruke denne i programmet ditt ved UiO. De faglige kravene i programmet avgjør om utdanningen kan godkjennes. Du finner de faglige kravene på Oppbygging og gjennomføring.

Søknadsfrist: 1. august

Les mer om hvordan du søker om godkjenning av utdanning.

Studieavgift

Nye studenter med statsborgerskap fra land utenfor EU/EØS og Sveits må betale studieavgift fra studieåret 2023/2024, med mindre de kvalifiserer for et unntak. Les om studieavgift og unntak.

samlet-program.vrtx, line 97, column 40: Unable to resolve component 'comp:include-oppbygging'
samlet-program.vrtx, line 98, column 40: Unable to resolve component 'comp:include-study-file'
samlet-program.vrtx, line 99, column 40: Unable to resolve component 'comp:include-study-file'
samlet-program.vrtx, line 100, column 40: Unable to resolve component 'comp:include-study-file'
samlet-program.vrtx, line 101, column 40: Unable to resolve component 'comp:include-study-file'
samlet-program.vrtx, line 102, column 40: Unable to resolve component 'comp:include-study-file'
samlet-program.vrtx, line 103, column 40: Unable to resolve component 'comp:include-study-file'
samlet-program.vrtx, line 104, column 40: Unable to resolve component 'comp:include-study-contact'