Ta i bruk wiki

Wiki er et samskrivingsverktøy som egner seg godt til å produsere sammensatte tekster. UiOs wiki-tjeneste kan brukes til undervisning eller forskningssamarbeid. 

Før bestilling

Før du bestiller en wiki må du undersøke med din lokale nettredaktør om innholdet bør ligge eller allerede ligger på enhetens øvrige nettsider. Dette gjøres for å hindre at samme informasjon ligger to steder og for å sikre en helhetlig oversikt over enhetens nettsider. Ønsker du en wiki til andre formål enn undervisning og forskning er også dette noe som avklares på forhånd med din lokale nettredaktør. 

Du må bestemme deg for dette før du sender inn bestilling.

  • Åpen eller lukket wiki. En åpen wiki kan leses av alle på internett. Hvis du velger en lukket wiki må man logge seg på for å få lese innholdet. Eieren av wikien administrerer selv hvem som har tilgang til en lukket wiki og gir rettigheter til å skrive både i en åpen og lukket wiki. 
  • Norsk eller engelsk språk i wikien. 
  • Navn på wikien. Wikiene får adresse (URL) på denne formen: wiki.uio.no/fakultet/institutt/navn-på-wiki. Hvis wikien skal ha et langt navn kortes navnet ned i URLen. Eksempel: Hvis wikien skal ha navnet "Sammenlignende forskning" vil adressen kunne få navnet wiki.uio.no/fakultet/institutt/samforsk eller lignende. En undervisnings-wiki til emnet ENG2430 vil kunne få navnet wiki.uio.no/fakultet/institutt/eng2430-h15

Bestilling

Det er et eget bestillingsskjema for wiki. Når det er fylt ut og sendt inn vil wikien normalt bli opprettet innen et døgn. 

Etter bestilling

Når wikien er opprettet får du en epost med lenke til wikien og informasjon om hvordan du kommer i gang med wikien. Har du spørsmål tar du kontakt med Houston. 

Wikieieren ansvar

Med mindre noe annet er oppgitt er det du som bestiller som er eier/administrator av wikien. Wikiadministratoren har ansvaret for å: 

  • Legge til brukere og sørge for at bare de som skal ha tilgang får tilgang i wikien.
  • Påse at innholdet i wikien reflekterer IT-reglementet med henblikk på sømmelig bruk (feks gjennom å moderere kommentarer).
  • Påse at innholdet i wikien er oppdatert og at det er aktivitet i den.
  • Melde fra dersom wikien ikke lenger er aktuell.
  • Finne en erstatter hvis hun ikke lenger skal være tilknyttet UiO, og melde fra om dette.
  • Sørge for at i de tilfeller der resultater av skriveprosesser skal inngå i profileringen av f.eks. et institutt, flyttes teksten til enhetens sider i Vortex.
Publisert 29. juni 2015 10:21 - Sist endret 10. aug. 2016 10:39