Nytt i Vortex første kvartal 2018

Besøkstall fra Google Analytics på lesebegrenset innhold i admin­grensesnittet, bedre tabellredigering, støtte for å laste opp bilder fra eget skrivebord med «drag and drop» i redigering, egen funksjon for å åpne lenker fra redigering, støtte for direktestrømming og undertekster i ny videospiller.

Dette er nytt i dette kvartalet

Besøkstall fra Google Analytics på lesebegrensede sider i admingrensesnittet

 • Målinger for lesebegrensede nettsider startet 1. januar 2018
 • Tallene ser du på Om-arkfanen til nettsiden (på samme sted som for åpne sider)
 • Mulig å holde webområder utenfor, meld fra til din nettredaktør hvis du ikke ønsker å samle inn besøkstall på et område

Tabellredigering: Enklere å kopiere eller flytte innhold i tabeller

 • Mulig å flytte eller kopiere innhold fra hele rader eller kolonner – tidligere måtte du kopiere eller flytte en og en celle
 • Mulig å markere enkeltceller for deretter formatere de valgte cellene
 • Mulig å flytte eller kopiere f.eks. tre celler fra en rad til en annen rad

Mulig å laste opp bilder fra eget skrivebord med «Drag and drop» i redigering

 • Dra og slipp bilder fra desktoppen din og til stedet på nettsiden du ønsker bildet
 • Bildet du drar inn fra skrivebordet lastes automatisk opp i samme mappe som nettsiden du redigerer

Mulig å klikke på lenker i redigering med Internet Explorer

 • Ved å høyreklikke på en lenke i redigering, får du i høyreklikkmenyen muligheten til å gå til nettsiden det lenkes til.
 • Tidligere var dette kun mulig via en tastatursnarvei i Firefox, Chrome og Safari. Snarveien fungerer fortsatt (ctrl eller cmd+venstre museklikk)

Ny videospiller med støtte for direktestrømming og undertekster (foreløpig kun for de som ikke har Flash installert)

I februar ble Flash fjernet på mange UiO-maskiner p.g.a. et sikkerhetshull. Den forbindelse ble lanseringen av ny videospiller i Vortex som ikke krever Flash fremskyndet.

Den nye videospilleren vil erstatte den Flash-baserte spilleren så fort vi er sikre på at den fungerer tilfredsstillende på alle aktuelle kombinasjoner av nettlesere og operativsystem.

Ny videospiller støtter direktestrømming. I tillegg er det mulig å legge inn undertekster på videoene ved å bruke det åpne formatet WebVTT.

Inne på redigeringsarkfanen til en video finner du nå et eget felt for å legge inn lenke til en undertekst-fil i WebVTT-format. WebVTT-filen kan du redigere direkte i Vortex hvis du ønsker det.

Løsningen for undertekster hadde noen kjente feil og mangler som vi planlegger å fikse i sommer ble fikset den 20. september.

Hvis du har tekster i SRT-format så finnes det en fin konverteringstjeneste som oversetter til WEBVTT.

Andre mindre justeringer og forbedringer

 • Måten du limer inn som ren tekst eller fra Word er endret noe fra tidligere. I Internet Explorer limes tekst du har i utklippstavlen direkte inn i redigering når du klikker på ikonene i funksjonslinjen. I andre nettlesere er du nødt til å bruke tastatursnarveien du får beskjed om når du klikker på ikonene for å lime inn. Endringen er ikke noe vi har funnet på, men er gjort i CKEditor som Vortex benytter til rik redigering av nettsider.

Overgang fra versjoner til fortløpende endringer

Denne våren har vi endret måten vi leverer nye versjoner av Vortex.

I motsetning til tidligere hvor vi slapp en Vortex-versjon i snitt hver 6-8 uke, vil nye versjoner av Vortex komme fortløpende.

Allerede nå er vi oppe i versjon 16 siden nyttår.

Ved større endringer, eller ved lansering av nye funksjoner som treffer mange brukere, så vil det bli publisert en release-note slik som før.

Informasjon om hva som er nytt vil fortsatt sendes på e-post til nettredaktører, og nye release-notes vil fortsatt lenkes opp fra administrasjonsgrensesnittet (i den blå stripa øverst).

Hvis dere har innspill til oss på dette er det bare å sende oss en e-post.

Publisert 30. apr. 2018 21:02 - Sist endret 7. nov. 2019 13:25