Store bilder blir automatisk mindre

Lastet du opp feil bildestørrelse? Veldig store bilder i Vortex får nå nødhjelp, og blir automatisk redusert til en mindre skadelig størrelse i nettleser.

Vektorbasert illustrasjon i sort og hvitt av et bilde som blir krympet i størrelse for å passe til en skjerm.

Kortversjon for deg som vet: 1 920 x 2 880 piksler er nå maksimal størrelse ved visning av bilder.

Imens på kontoret til innholdsansvarlig …

Pia har jobbet jobbet med et arrangement, og det er straks klart til publisering. Språkvask og siste sjekk av fakta tok en time mer enn planlagt, og nå bare MÅ det ut.

Pia laster opp bildene hun skal bruke, lenker dem opp i arrangementssiden, og klikker Publiser. Alle er skikkelig happy. Bortsett fra de som besøker arrangementet på nettstedet.

Det viser seg nemlig at nedlasting av siden tar laaaang tid selv på en drivanes dyr mobil med 5G. Sjefen lurer i etterkant på hvorfor det kom så få eksterne på arrangementet.

Hva skjedde?

Bildene viste seg å være altfor store. Veldig mange ble raskt frustrerte og navigerte videre til bedre nettsteder. Nettstatistikk bekreftet også at få klikket på Meld deg på-knappen.

Automatisk nødhjelp hindrer katastrofen

Er du eller andre uheldig som i historien over, så får du nå nødhjelp av Vortex.

Sånn fungerer det:

  1. Du laster opp et bilde
    1. Vortex beregner størrelsen i piksler
    2. Er bildet bredere enn 1 920 piksler, så lager Vortex en variant av bildet
  2. Bilde du lastet opp er listet i mappen i mappen som vanlig
  3. Du lenker opp bildet i nettsiden
  4. Vortex velger automatisk å vise varianten av bildet for besøker av nettsiden

Automatisk nødhjelp for bilder endrer altså ikke bildet du laster opp, men lager en ekstra utgave av bildet hvis det er større enn 1 920 piksler i bredden.

Begrensningen av pikselstørrelse for veldig store bilder er nødhjelp når vi gjør feil. Den gir ikke riktig eller optimal bildestørrelse målt i piksler, kilobyte eller format. Du som publiserer innhold har fortsatt et ansvar for å bruke bilder som er optimale for ditt nettsted og målgruppene.

Hvor er den ekstra utgaven av bildet?

Utgaven som blir laget for veldig store bilder, kaller vi internt i Vortex for en variant. I dette tilfellet lager vi en variant med navnet "Vanlig". Den vanlige varianten blir brukt når nettsiden skal vises for de som besøker siden.

Varianter av et bilde er ikke synlige i mappen der bildet ligger, men du kan sjekke hvilke som er laget under "Tekniske detaljer" på Om-fanen for bildet. Merk at dette er en første versjon.

Skjermbilde av tekniske detaljer for et bilde i Vortex. Listing av størrelsesvariantene Kilde, Vanlig og Miniatyr.

Hva skjer med pressebildene?

Ingenting :)

Bilder som er lenket opp i feltet for pressebilder i personpresentasjoner (for de som har dette) vil vises som før. Forskjellen er bare at de nå rent teknisk blir vist med varianten "Kildefil".

Lurer du på noe, eller opplever problemer?

Ta kontakt med din nettredaktør.

Er for store bilder virkelig et problem?

Svaret er et rungende "Ja!".

Historien om "Pia" og det ulykkelige arrangementet er hentet fra en faktisk hendelse, og er ikke unikt.

Nettsider skal vises raskt så besøker effektivt får gjort det hen kom for å gjøre. Treige nettsider betyr også at eier av nettstedet oppfattes som treig. Å besøke fire-fem nettsider skal heller ikke tappe batteriet på mobilen og bidra til et verre klima mer enn absolutt nødvendig.

Derfor ønsker vi som lager Vortex at bildene du bruker er tilpasset formålet, og selvsagt med god visuell kvalitet.

Hva er et stort bilde?

Bilder på de aller fleste nettsider verken trenger eller skal være store i piksler eller kilobyte. Utfordringen er at mange som laster opp bilder i Vortex ikke er like klar over dette med størrelse. Og det skjønner vi godt. Derfor skal vi etterhvert også gi bedre hjelp ved valg og redigering av bilder når du jobber i Vortex.

1 920 x 2 880 er maksimal størrelse i visning.

Denne grensen for pikselstørrelse er valgt for å dekke de aller fleste brukstilfeller vi kjenner så langt, men kan endre seg både til noe mindre eller større når vi høster mer erfaringer.

Andre forbedringer av bildehåndtering siste året

Publisert 21. juni 2023 15:13 - Sist endret 22. juni 2023 16:02