VALSPE20 – Spesialoppgave (20 vekttall/60 studiepoeng)

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Spesialoppgave (20vt/60sp) er et større skriftlig arbeid som leveres inn i rettsstudiets valgdel. Oppgaven er for de som ønsker å fordype seg faglig utover det som er vanlig og vil omfangsmessig være nesten dobbelt så stor som en 10 vekttalls oppgave. Spesialoppgaven skal være skrevet for jurister uten spesiell kjennskap til vedkommende fagområde, og skal være vel dokumentert. Det legges vekt på evne til å formulere klare problemstillinger og å gjennomføre relevante drøftninger og resonnementer.

Hva lærer du?

Arbeidet med spesialoppgaven skal lære studenten å skrive en selvstendig fremstilling av et juridisk eller delvis juridisk emne. Oppgaven skrives i malen for spesialoppgaver (rtf-fil).

Opptak og adgangsregulering

Er du privatist på rettsstudiet, kan du søke studierett til spesialoppgaver. Studierett gir deg rett til veiledning ved skriving av oppgaven. Veiledning ved oppgaveskriving er obligatorisk i masterstudiet, mens det kun er et tilbud i cand.jur-studiet. Fristen for å søke om studierett til oppgaven er 1. november for de som skal skrive oppgave i vårsemesteret, og 1. mai for de som skal skrive oppgave i høstsemesteret. Søknad om studierett utføres i Søknadsweb, se illustrasjon

Alle må i tillegg levere oppmeldingsskjema for skriving av oppgave og tildeling av veileder. Fristen er 1. oktober for de som skal skrive oppgave i vårsemesteret og 1. april for de som skriver oppgave i høstsemesteret.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Hovedregelen er at JURPFDEL – Fellesdelen av det juridiske profesjonsstudiet (nedlagt) må være bestått før oppgaven leveres inn. Se nærmere Reglement for spesialoppgave.

Undervisning

Seminar i oppgaveskriving og kurs i bruk av Word-malen og emne-søk. I tillegg får studenter med studierett tilbud om 8 timer veiledning gjennom personlig kontakt med studenten av veileder godkjent av fakultetet.

Oppmelding for tildeling av veileder

Du må melde deg opp til skriving av spesialoppgave og tildeling av veileder semesteret før du begynner å skrive på eget oppmeldingsskjema. Fristen er 1. april for de som skal begynne å skrive i høstsemesteret og 1. oktober for de som skal begynne å skrive i vårsemesteret. Veileder tildeles i begynnelsen av semesteret du skal skrive oppgave. Hvis du har funnet veileder selv må du likevel levere skjema innen fristen.

Husk å foreta ordinær eksamensmelding på StudWeb det semesteret du skal levere oppgaven.

Eksamen

Skriftlig sensur av den innleverte oppgaven og muntlig eksamen. Sensur faller 8 uker etter innlevering. Muntlig eksamen holdes i løpet av disse 8 ukene. Foreløpig karakter på oppgaven offentliggjøres til kandidaten i forkant av muntlig prøve.


Innlevering

Innleveringsfrist for 60 studiepoengs spesialoppgave er 10. april i vårsemesteret og 10. november i høstsemesteret. Alternativ innleveringsfrist er 1. juni i vårsemesteret og 15. januar i høstsemesteret. Oppgaver som leveres etter fristen blir sensurert påfølgende semester.

Husk å melde ifra i god tid hvis du utsetter innlevering av oppgaven til neste semester, husk da også å endre eksamensmeldingen. Trekkfristen er 14 dager før ordinær innleveringsfrist, dvs. 27. mars i vårsemesteret og 27. oktober i høstsemesteret.

Elektronisk innlevering av oppgaven er obligatorisk og i tillegg leveres 4 skriftlige eksemplarer av oppgaven.

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Trekk fra eksamen

Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.

Studenter som går på masterstudiet i rettsvitenskap har egne regler for gjentak av allerede bestått eksamen.

Fakta om emnet

Studiepoeng
60
Undervisning
Vår og høst
Eksamen
Vår og høst
Undervisningsspråk
Norsk