SOS3002 – Bacheloroppgave: Utilsiktede konsekvenser i samfunn og samfunnsvitenskap

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

I kurset vil det bli undersøkt og diskutert forskjellige sosiologiske teoriers forsøk på å forstå og forklare "utilsiktede og uforutsette konsekvenser" (UIK). Det vil si "uoverstemmelser mellom indivduell intensjon og aggregerte samfunnsmessige konsekvenser, et (kanskje) viktigere og viktigere samfunnsfenomen, men også en relativt ny innsikt i samfunnsvitenskapene.

Utgangspunktet er Robert K. Mertons ny-klassiker "The Unanticipated Consequences of Purposive Social Action" (1936). I forlengelse av dette leser og diskuterer vi de forskjellige normative forståelser hos Karl Popper (UIK som forutsettning for frihet), Jean-Paul Sartre (kontrafinalitet som meningsløshet) og Ulrich Beck (UIK som nødvendige bivirkninger i risikosamfunn) samt de mer "analytiske" forklaringer hos James Coleman og Jon Elster.

I andre del av kurset leser vi aktuelle tekster om klimakrise, "Tragedy of the Commons" og "Sustainable Development" samt atomvåpen, virtuell krig, terrorisme og terrorbekjempelse, og fortolker dem i lys av teoriene.

Etter studentfremlegg av eksempler fra nyere samfunnsvitenskap og/eller samfunnsdebatt, gjenleser vi de to samfunnsvitenskapelige klassikerne Adam Smith (om "markedets usynlige hånd") og Max Weber (om "askese som kapitalistisk ånd") med henblikk på både nybruddet og begrensninger i disse forståelsene.

Hva lærer du?

På kurset skal du lære å

  • forstå sammenhengen mellom samfunnsutvikling og teori
  • forstå og analysere samfunnsfenomener
  • tenke på på tvers av emner og disipliner
  • (gjen)lese klassikere ut fra både samtidens og vår tids horisont
  • "tenke nytt"

Hovedformålet med en bacheloroppgave er at studentene foretar en selvstendig drøfting og analyse av en sosiologisk problemstilling med utganspunkt i enten sosiologisk litteratur eller empirisk datamateriale.

Opptak og adgangsregulering

Bacheloremnet er kun for studenter med opptak til bachelorprogrammet i sosiologi. Andre studenter kan søke om opptak på emnet SOS2002 som følger samme undervising, men uten at det skrives en bacheloroppgave.

Studenter i avsluttende semester vil bli prioritert*

Forkunnskaper

Anbefalte forkunnskaper

SOS2001 - Moderne sosiologisk teori

Overlappende emner

10 studiepoeng overlapp mot SOS2002

Undervisning

Undervisningssted for emnet er Universitetet i Oslo, Blindern, eller eventuelt andre undervisingslokaler i Oslo. Emnet er en del av det ordinære studietilbudet og undervising vil foregå på dagtid.

NB! Det kan skje endringer i undervisingsformen i høstsemesteret 2009. Sjekk emnebeskrivelsen før du melder deg til emnet.

Seminar og forelesning som er felles med SOS2002. Det blir gitt tre timer veiledning på bacheloroppgaven, enten individuelt eller i gruppe.

Obligatoriske aktiviter:

  • Deltagelse på skrivekurs i slutten av undervisningsrekken.
  • Muntlig presentasjon av bacheloroppgaveprosjektet.

Den muntlige presentasjonen skal gjennomføres i et eget seminar. Den skal vare ca. 12-15 minutter. I presentasjonen skal kandidaten redegjøre for oppgavens problemstilling, materiale og framgangsmåten som brukes i oppgaven. Kandidaten bør også reflektere kritisk over problematiske elementer i oppgaven. Det er anledning til å bruke hjelpemidler som figurer, grafer og power point i presentasjonen. Etter presentasjonen er det adgang til spørsmål og kommentarer fra publikum og sensor.

Adgang til undervisning

Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning når det er ledig kapasitet.

Eksamen

Det samfunnsvitenskapelige fakultet er ansvarlig for eksamensgjennomføringen og eksamenssted er Universitetet i Oslo, Blindern, eller eventuelt andre eksamenslokaler i Oslo.

NB! Det kan skje endringer i eksamensformer i høstsemesteret 2009. Sjekk emnebeskrivelsen før du melder deg til emnet.

For å få gå opp til eksamen må du ha fått godkjent din deltagelse på skriveseminaret. Karakteren er ikke gyldig før du har fått godkjent obligatorisk muntlig presentasjon.

Det blir kun gitt én samlet karakter, alle deler må bestås. Sensur foreligger tre uker etter den siste av de to skriftlige eksamenene. Både bacheloroppgaven, skoleeksamen og muntlig presentasjon må bestås samme semester for at emne skal være bestått.

NB! Obligatoriske aktiviter må være bestått for å få gyldig karkater i emnet. Muntlig presentasjon må være godkjent i samme semester som du går opp til eksamen. Godkjent skrivekurs er gyldig i seks semestre.

Hjelpemidler

Ingen hjelpemidler er tillatt på skriftlig skoleeksamen. På innleveringer skal normale regler for sitering og kildehenvising følges. For retningslinjer på referansebruk, se: Innleveringsoppgaver og kildebruk og Litt om skriving av oppgaver

Eksamensspråk

Eksamen kan besvares på norsk, svensk, dansk eller engelsk.
Søknad om engelsk oppgavetekst rettes til instituttet ved
eksamenskonsulent. Om bruk av målform i eksamensoppgaver, se §5.4 i Forskrift om studier og eksamener ved Universitetet i Oslo

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Rutiner for begrunnelser og klager ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi .
NB: Begrunnelse for muntlig kan kun bes om rett etter muntlig er gjennomført.

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Trekk fra eksamen

Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Hvis du ikke har norsk som morsmål har du lov til å bruke ordbok. Ordboken må leveres til eksamenskonsulenten for kontroll senest tre dager før eksamensdato.

Evaluering av emnet

Vi gjennomfører fortløpende evaluering av emnet, og med jevne mellomrom ber vi studentene delta i en mer omfattende evaluering.

Fakta om emnet

Studiepoeng
20
Nivå
Bachelor
Undervisning
Høst 2009
Vår 2009
Eksamen
Høst 2009
Vår 2009
Undervisningsspråk
Norsk

Kontakt

SV-info