SOS4004 – Analytisk sosiologi

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Analytisk sosiologi søker å videreutvikle sosiologisk teori ved forklare komplekse sosiale prosesser gjennom å dekomponere dem og fokusere på de viktigste konstituerende elementene. Ambisjonen er systematisk utvikling av sosiologisk teori for å oppnå bedre forklaringskraft og presisjonsnivå. Analytisk sosiologi søker å bygge bro over fragmenteringen av faget ved å gi presise, abstrakte, realistiske og handlingsbaserte forklaringer på sosiale fenomen. Handlingsteori er derfor viktig. Likeså mekanismebaserte forklaringer. Analytisk sosiologi er en relativt ny retning, men har røtter tilbake til Karl Marx, Max Weber, Talcot Parsons og Robert Merton.

Hva lærer du?

Analytisk sosiologi vil bevisstgjøre deg mht teoriers forklaringsmåter, dekomponering og abstrahering, presisjon og klarhet. Vi skal diskutere ulike mekanismer knyttet til handling og samhandling, drøfte relasjoner mellom mikro- og makronivå, og mellom teori og empirisk forskning.

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Opptak på masterprogrammet i sosiologi. Studenter med studierett på andre relevante masterprogrammer kan søke om hospitantstatus.

Undervisning

Seminarundervisning hvor forelesning og studentaktivitet kombineres.

Adgang til undervisning

Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning når det er ledig kapasitet.

Eksamen

En ukes hjemmeeksamen (7 dager) med tilhørende muntlig eksamen. Endelig karakter (bokstavkarakterer A-F) settes etter en helhetsvurdering av eksamensdelene der hjemmeeksamen vektes 60% og muntlig eksamen vektes 40%. Begge eksamensdelene må bestås samme semester.

Besvarelsen på hjemmeeksamen kan ha et omfang på inntil 4000 ord (ca 10 sider).

På muntlig eksamen vil kandidatene få spørsmål knyttet til sin egen besvarelse på hjemmeeksamen samt bli prøvet i pensumet generelt.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst sender du til kontaktpunktet for emnet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Rutiner for begrunnelser og klager ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi
NB:Begrunnelse for muntlig kan kun bes om rett etter muntlig er gjennomført.

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Nivå
Master
Undervisning
Høst 2007
Vår 2007
Eksamen
Høst 2007
Vår 2007
Undervisningsspråk
Norsk