STV4314B – Verdier og sosiopolitisk endring

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Dette emnet er nedlagt. Fra og med våren 2014 blir emnet slått sammen med STV4308B, STV4311B og STV4312B, og tilbys som STV4318B: Politisk kommunikasjon, holdninger, verdier og konfliktlinjer (NB! Studenter som har avlagt eksamen i et av disse fire emnene tidligere vil ikke få full uttelling for STV4318B, på grunn av overlapp).

 

Verdier kan defineres som et individs oppfatninger om grunnleggende mål i livet og om hvilke midler det er riktig å bruke for å oppnå dem. Verdier påvirkes av individets plassering i den sosiale strukturen, og påvirker i sin tur dets holdninger og atferd. De har fått en stadig mer sentral rolle i analyser av individers atferd og samfunnsmessige endringsprosesser. Ronald Ingleharts postmaterialisme-teori er et kjent eksempel, der økonomisk vekst antas å påvirke verdidannelsen blant unge, og der generasjonsutskiftingen fører til endringer i samfunnets verdiklima som gir grobunn for framvekst av nye partier og bevegelser. Også innenfor norsk statsvitenskap er det mange eksempler på bruk av verdibegrepet.

Hva lærer du?

Kunnskapsmål
Du skal:

  • Få kunnskap om hvordan verdier defineres og anvendes i samfunnsvitenskapelige analyser.
  • Få kunnskap om alternative teorier for sammenhengen mellom samfunnsutvikling og verdiutvikling, med spesiell vekt på Ingleharts og Flanagans teorier.
  • Få kunnskap om bruk av verdier som forklaringsvariabler i statsvitenskapelige analyser av politisk atferd.


Ferdighetsmål
Du skal:

  • Vite hvordan en kan gå fram for å måle verdier empirisk, ved hjelp av måleinstrumenter som Ingleharts postmaterialisme-indeks, spørsmålsbatteriet til Schwartz, høyre-venstre-skalaen og Norsk Monitors måleinstrument.
  • Kunne gjennomføre analyser med verdier som forklaringsvariabler for politisk atferd, med spesiell vekt på kohort-analyse.
  • Kunne bruke foreliggende longitudinelle og komparative datasett i forbindelse med skriving av kursoppgaven, en ferdighet som senere kan anvendes i forbindelse med masteroppgave.

Opptak og adgangsregulering

Emnet er forbeholdt studenter på masterprogrammet i statsvitenskap.

Det er mulig å søke om å bli opptatt som hospitant på dette emnet.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Bachelorprogram i statsvitenskap eller tilsvarende.

Anbefalte forkunnskaper

Bachelorprogram i statsvitenskap eller tilsvarende.

Undervisning

Emnet vil bestå av 10 dobbelttimer forelesning.

Undervisningssted for emnet er Universitetet i Oslo, Blindern, eller eventuelt andre undervisingslokaler i Oslo. Undervisningen foregår intensivt i en periode på 5. uker, med eksamen i den 6. uken. Emnet er en del av det ordinære studietilbudet. Undervising vil stort sett foregå på dagtid. For detaljer, se emnets semestersider. Fronter blir vanligvis benyttet i undervisningen.

Eksamen

En eller flere hjemmeoppgaver (som tilsammen utgjør 10-15 sider) og en skriftlig eksamen (3 timer).

Emneansvarlig vil gjøre nærmere rede for antall hjemmeeksamener ved oppstart av emnet. Ved vurdering gis skoleeksamen større vekt enn hjemmeeksamen, men den teller aldri mer enn 60% av karakteren.

Alle hjemmeoppgaver, også de med selvvalgt problemstilling, skal reflektere pensum på emnet der de leveres. Selvvalgte problemstillinger skal godkjennes av emneansvarlig før hjemmeoppgaven innleveres. Hvis en slik hjemmeoppgave ikke har forankring i pensum, og problemstillingen ikke er forhåndsgodkjent, skal karakteren F settes. For å bestå emnet, må hjemme- og skoleeksamen være bestått i samme semester som undervisningen gis. Det gis én samlet bokstavkarakter.

Det samfunnsvitenskapelige fakultet er ansvarlig for eksamensgjennomføringen og eksamenssted er Universitetet i Oslo, Blindern, eller eventuelt andre eksamenslokaler i Oslo.

Hjelpemidler

Det er tillatt å bruke ordbok på eksamen. Ordboken skal kontrolleres av SV-info på forhånd. Se regler for bruk av ordbok.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst sender du til kontaktpunktet for emnet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Trekk fra eksamen

Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Søknad om tilrettelagt skoleeksamen sendes til Det samfunnsvitenskapelige fakultetet. Søknad om tilrettelegging i andre typer eksamen, sendes til emneeier/institutt.

Evaluering av emnet

Det foretas underveisevalueringer av emnet hver gang det arrangeres undervising. Det foretas en periodisk sluttevaluering hvert fjerde år.

Tilsynssensor har ansvar for vurdering av emnet, og han/hun skriver en årlig rapport.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Nivå
Master
Undervisning
Vår 2011
Eksamen
Vår 2011
Undervisningsspråk
Norsk