TEOL4103 – Det vonde og det onde: Fortellinger om lidelsens opphav fra Det gamle orienten – Atrahasis, Genesis og Vekterboken

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Kurset er et samarbeidsprosjekt mellom De teologiske fakulteter ved universitetene i København og Oslo. Fokus er ”det ondes problem” slik det fremkommer i tre fortellinger, Atrahasis, Genesis og Vekterboka, alle med vekt på menneskets urhistorie. Atrahasis er babylonsk og den eldste urhistorie vi kjenner (fra ca. 1800 f.kr.). Den har den store floden som vi kjenner fra Genesis som sitt klimaks. Urhistorien i Genesis skulle være kjent for de fleste. Vekterboka med Vekterfortellingen (kap. 6-16 – fra ca. 300 f.kr.) som sin sentrale del innleder de skrifter som kalles 1. Henok. Den ble en kjernefortelling i tidlig jødedom for å forklare det ondes karakter og opphav, men den ble til sist forkastet både av normgivende jødedom og kristendom. Alle tre fortellinger har hatt avgjørende betydning både innenfor sin egen kulturkrets og i andre kulturer. Genesis og Vekterboka er blitt til i gjensidig dialog, og de bearbeider begge stoff som finnes i Atrahasis. Til sammen gir de tre fortellingene et fascinerende innblikk i hvordan mennesker i gamle kulturer kjempet med problemer som fremdeles opptar oss i dag.

Hva lærer du?

De som har gjennomført kurset, vil:
1. Være i stand til å arbeide med mytisk stoff fra ulike kulturer i Det gamle orienten, og dermed øke sin religionshistoriske kompetanse.
2. Ha større innsikt i Det gamle testamente ved å ha lest dette i lys av tekster fra andre kulturer.
3. Få innsikt i den dynamikk som førte til at noen skrifter ble kanoniske, andre ikke.
4. Få en dypere forståelse for hvordan mennesker i gamle kulturer forsto de negative sider ved tilværelsen.

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Bachelorgrad i teologi eller tilsvarende.

Anbefalte forkunnskaper

Hebraisk-kunnskaper f.eks TEOL1002 – Bibelhebraisk (nedlagt)

Undervisning

Kurset er på 13 dobbelttimer. Undervisningen vil skje i to blokker, en to dagers blokk i januar og en fem dagers blokk 16-20 mars. Den siste blokken er lagt til Schæffergården i København og vil være sammen med de studentene som følger kurset i København. I mellom blokkene skrives en gruppeoppgave på ca. 3000 ord.

Gruppeoppgaven leveres innen 6. mars. Denne vurderes som bestått/ikke bestått.

Adgang til undervisning

Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning når det er ledig kapasitet.

Eksamen

3 dagers hjemmeeksamen 3000-4000 ord.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst sender du til kontaktpunktet for emnet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Nivå
Master
Undervisning
Vår 2009
Eksamen
Vår 2009
Undervisningsspråk
Norsk

Kontakt

TF-infosenter