Gjennom tidene: Jul på Universitetsplassen

Universitetsplassen midt i Oslo sentrum har vært et naturlig samlingspunkt for markeringer, også i jula.

En kvinne står med ryggen til kameraet og har en rød nisselue på. Hun ser på juletreet på Universitetsplassen, som er tent med små lys. I bakgrunnen ser vi Universitetets aula.

Foto: Jarli&Jordan/UiO

Julegrana på Universitetsplassen

Bildet over viser julegrantenningen på Universitetsplassen. Den årlige tradisjonen har vart i over 100 år.

Det begynte med at sosialsjef Othilie Tonning fra Frelsesarmeen tenkte at jula kan være ganske vond for mange. Mat, varme og julepynt skal inn, og dette er store utgifter. Inspirert av trender i Europa begynte Frelsesarmeen å samle inn penger for familier som trengte litt ekstra. Othilie var opptatt av at alle skulle ha verdige forhold hjemme, og julen og julepynt sklei fint inn i denne tankegangen. Julepynt var noe som kun var forbeholdt de rikeste. Det å få et juletre på en offentlig plass gjorde at alle kunne ha glede av det, også de som ikke hadde råd til et eget. Under juletreet på Universitetsplassen hang "Julegryta", der man kunne donere penger hvis man hadde mulighet.

Julegranen ble tent for første gang i 1919, og i år som hvert år skinner det på Universitetsplassen.

Vi går ombord

Visste du også at NRK inntok Universitetets aula i jula? I årene 1963-1969 gikk programmet "Vi går ombord" hver julaften. Programbeskrivelsen lød som følger: "Tradisjonelt julaftensprogram fra Universitetets aula i Oslo. Programmet skal være "i sjøens tegn" og ønsker å være et bindeledd mellom sjøfolkene ute i verden og oss her hjemme. Som vanlig er Det norske Sjømannskor og Kringkastingsorkestret med. Programleder er Erik Bye." Hentet fra NRK.

Bildet kan inneholde: person, ansikt, smil, frakk, svart.
"Vi går ombord", med Erik Bye, 1968. Foto: H. Laurvik/NTB

I sendingen fra 1969 besøkte sangeren Ruth Reese programmet, og hun sang i Aulaen. Hun var en viktig aktivist, forfatter og sanger, og var en pioner innen antirasistisk arbeid i Norge. Allerede i 1960 snakket Reese om «rasehat og demokrati» til det norske publikum. I 2023 hadde vi en kveld i Aulaen dedikert til henne, og hennes antirasistiske arbeid som dessverre er stadig aktuelt.

Oslo Peace Days

Det går ikke an å snakke om Universitetsplassen i desember uten å nevne Oslo Peace Days.

Hver desember slår Oslo kommune, Nobels Fredssenter, Det Norske Nobelinstitutt, PRIO og Universitetet i Oslo seg sammen og arrangerer Oslo Peace Days - en arena der alle inviteres til å diskutere og lære mer om fred og menneskerettigheter.

Mange av arrangementene huses her på Universitetsplassen, og et av dem er utdelingen av UiOs menneskerettighetspris. I 2023 gikk prisen til programleder Ingrid Gjessing Linhave, dirigent Kim Wigaard og Demenskoret.

Kim Wigaard i Universitetets aula med Demeskoret, 2023. Foto: Jarli&Jordan/UiO

Evig aktuelt

Selvom disse tre markeringene er historiske hendelser, er det likevel tematikk som forblir aktuelt. Krig og konflikt preger verden, og det er trange tider. Likevel ønsker vi på Universitetsplassen at folk finner plass til lys og glede, særlig i høytiden.

Vi ønsker alle gledelig jul, og et riktig godt nyttår!

Publisert 20. des. 2023 13:02 - Sist endret 20. des. 2023 13:16