Hvilke idéer rommer en flosshatt?

Den siste uka har jeg tenkt mye på hva jeg skulle velge å skrive om denne uka og hvordan jeg kunne finne mer informasjon. Hattemuseum har vi ikke, hattebøker er det lite av og bruke 1000kr på en hatt jeg mest sannsynligvis aldri kommer til å få brukt ble heller ikke aktuelt. Hadde noen fortalt fortidlige meg at jeg skulle ligge på senga en kveld og tenke på flosshatter hadde jeg sikkert trodd de var gale. Jeg begynte å sammenlikne den med andre hatter, hva gjør en flosshatt til en flosshatt? Hvorfor ble den laget slik? Med disse tankene fremdeles i minne, skriver jeg nå mitt andre blogginnlegg.

Hatter har alle en funskjon. Capser og solhatter hjelper med å beskytte ansiktet fra sola, ulike typer hjelmer beskytter hodet fra skade og noen hatter blir brukt av religiøse grunner. De har dermed som funksjon å enten beskytte eller vise tilhørighet. Men hva med flosshatten? Den har en høy topp som står langt over hodet og ser nærmere ut som et upraktisk hodeplagg. Kanskje noen av de første flosshattbrukerne fikk sin nye hatt blåst av gårde da det kom et sterkt vindkast, eller kanskje de har ved uhell krasjet i tak og lamper idet de går inn i hus med lave tak. Det er nok en god regel å ikke bruke hatter innendørs. Dette bringer derimot opp spørsmålet om hvorfor flosshatten er designet på nettopp denne måten, og for å komme til et svar til dette, må man enda lenger bak i tiden.

Dersom vi spoler tilbake til Europeisk mote sent 1500-tallet blir vi møtt med et gjenkjennelig syn. Høye hatter av filt gjerne pyntet med et enkelt bånd. Disse hattene, kalt Capotain-hatter, hadde større brem og ble brukt av både menn og kvinner. Da puritanerne reiste til USA og mange slo seg ned der, bragte de med seg disse hattene, og de ble dermed forbundet med puritanerne. Capotainene ble ikke lenger brukt etter reisen deres, og konseptet så ut til å være lagt på hylla. Dette varte helt frem til revolusjonstiden, da disse høye hattene ble brakt tilbake, denne gangen i en mer modernisert og kompakt form. Flosshatten. Med en tynnere brem og litt lavere og flatere topp ble den fort tatt i bruk blant unge velkledde herrer, og hadde til og med en mer 'hverdagslig' variant laget med mykere stoff.

De tidlige Capotainene var inspirert av Sombreroer, og brukte den samme store bremen som beskyttet mot sollys. Denne delen av designet har derimot ikke fulgt med frem til flosshatten. Heller ikke er den typiske flosshatten særlig dekorert slik som Capotain-hattene, som også kunne pyntes med store fjær, sløyfer og spenner. Resultatet blir at flosshatten rett og slett ser ut som en mer kompakt, forenklet Capotain, uten den smarte funksjonen til å gi beskyttelse mot sollys. Hva har tanken bak dette designet vært? Ville det ikke vært som om vi skulle ta tilbake noen gamle ullvotter, for deretter å lage dem tynne? Den originale funskjonen er borte, og det ser ut til at den har utviklet seg til noe nytt. Flosshatten er ikke en solbeskyttelseshatt, den har snarere blitt en statushatt.

Emneord: hatter, flosshatt
Publisert 23. feb. 2018 00:36 - Sist endret 23. feb. 2018 00:36
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

About-image

Denne bloggen

Dette er bloggen til emnet KUN2201/4201 Designkultur: Ti ting. Her skriver studentene om sine selvvalgte gjenstander og hvordan disse kan forstås i et designkulturelt perspektiv.