Informasjonshefte

Her finner du nyttig informasjon i forbindelse med skriving av 30 og 60 stp masteroppgave 

Oppmelding og frister

For å melde deg til masteroppgaven skal du levere et eget oppmeldingsskjema for masteroppgaver og melde deg til eksamen i emnet til egne frister. Merk at du også må bekrefte utdanningsplan og semesterregistrere deg som ordinært det semesteret du skal skrive oppgave. 

Frist for å levere oppmeldingsskjema og melde deg til eksamen 

  • 1. april for de som skal skrive høstsemesteret 
  • 1. oktober for de som skal skrive vårsemesteret

Fristene gjelder for alle, uavhengig om du skal skrive 30 eller 60 stp masteroppgave, og om du ønsker å få tildelt eller skal ha godkjent veileder du har funnet selv. 

Nytt oppmeldingsskjema må også leveres senere semester hvis innleveringssemesteret er et senere semester enn oppstartssemesteret. Det betyr at alle som skriver 60 stp masteroppgave (over to semestre) må levere oppmeldingsskjema for masteroppgave minst to ganger; en gang før oppstartsemesteret og en gang før innleveringssemesteret.

Trekkfrist 

Dersom du ønsker å utsette eller trekke deg må du gi beskjed til masteroppgaver@jus.uio.no så fort som mulig du har tatt beslutningen.

Trekkfristen er 14 dager før innleveringsfristen. Merk at trekkfristen er 14 dager før den ordinære innleveringsfristen for JUR5060, også ved utsatt frist.

Dersom du trekker deg må du i tillegg gi beskjed til masteroppgaver@jus.uio.no umiddelbart..

Innleveringsfrist:

  • 30 sp: 25. april for de som skriver vårsemesteret og 25. november for de som skriver høstsemesteret
  • 60 sp: Ordinær frist er 10. april for de som skal levere vårsemesteret og 10. november for de som skal levere høstsemesteret. Beskjed om at du vil benytte deg av utsatt frist for JUR5060 må du gi en måned før ordinær innleveringsfrist til masteroppgaver@jus.uio.no. Utsatt frist er 1. juni for vårsemester og 15. januar for høstsemesteret

Masteroppgaver som ikke er mottatt innen innleveringsfristen vil ikke bli sensurert inneværende semester. 

Melde endringer 

Om du endrer opprinnelig plan, f.eks endrer skrivesemesteret eller endrer fagområde etter at oppmeldingsskjemaet er innlevert, må du umiddelbart gi beskjed til masteroppgaver@jus.uio.no. Meld også inn dersom du endrer arbeidstittel og fagområde for oppgaven.

Merk at du ved utsettelse må levere oppmeldingsskjema på ny semesteret før, og melde deg i studentWeb innen gjeldende frister for det nye semesteret, om du kan utsette innlevering avhenger også av at du har gyldig studierett og gjenstående forsøk.

Alle endringer i løpet av semesteret må meldes inn til masteroppgaver@jus.uio.no 

Veileder og veiledningskvote  

I oppmeldingsskjema melder du inn hvilket tema/fagområde du planlegger å skrive om. Disse opplysningene bruker vi til å finne en veileder med fagkompetanse innenfor området. Dersom du har funnet veileder selv så må veilederen godkjennes av fakultetet. Du søker om godkjenning av din veileder i oppmeldingsskjemaet. Det er de samme fristene for de som ønsker å få tildelt en veileder og de som har funnet veileder selv.    

Tildeling og godkjenning av veileder skjer i begynnelsen av skrivesemesteret. Merk at fakultetet kun tildeler èn veileder i løpet av studiet, dersom du skal utsette skrivningen etter tildeling, eller ønsker å endre fagområde må du selv avtale med veileder om han/hun er tilgjengelig et senere semester, eller finne ny veileder selv (som må godkjennes). 

Du finner navn og kontaktinfo til veilederen du har fått tildelt på semestersiden når dette er klart. Se semestersiden for JUR5030 "Veilederoversikt".   

Merk at det er du selv som er ansvarlig for å kontakte veileder, vi anbefaler at dere avtaler en plan for veiledningen så tidlig som mulig! 

Rammen for veiledning er 15 t for 30 stp masteroppgave og 30 t for 60 stp masteroppgave. Studenten kan endre tema/fagområde etter samråd med veileder og koordinator for masteroppgaver. Studenter kan søke om å bytte veileder underveis i skrivningen ved særskilte grunner for dette. Merk at veiledningskvoten ikke økes ved endret tema/fagområde og/eller ved eventuell ny veileder.

UiO har fastsatt egne Etiske retningslinjer for veiledningsrelasjoner.

Masteroppgavens progresjon

Her er et forslag til praktiske steg i masteroppgavearbeidet:

  1. Start med å tenke på hva slags emne du kan ha lyst til å skrive om, og når i masterstudiet oppgaven skal skrives. Hva synes du er interessant i studiet, søk råd og opplysninger hos medstudenter, lærere og studieveileder. Se gjerne etter konkrete emneforslag i emnebanken, du finner tidligere innleverte oppgaver på fakultetsbibliotekets nettsider (DUO). 
  2. Delta på informasjonsmøtet om masteroppgaver som avholdes i første halvdel av hvert semester, du bør delta semesteret før du begynner å skrive. Der får du informasjon om gjeldende frister, veiledning, undervisningstilbudet og selve oppgaveskrivingen. Vi forutsetter at du holder deg oppdatert på eventuelle endringer og kurstider, ved å bruke nettsidene om masteroppgaver.
  3. Bestem deg for å gå i gang, enten har du funnet deg en veileder selv eller så søker du om å få en tildelt. Du må levere oppmeldingsskjemaet innen fristen, skjemaet finner du i studentWeb, husk å også meld deg til eksamen og undervisning. 
  4. Ta kontakt med din veileder for å avtale plan for arbeidet. Søk gjerne råd om det er spesielle forelesninger du bør følge, eller personer som du kan kontaktes.
  5. Arbeid på egenhånd og kontakt relevante personer etter behov. Avtal faste møter med veilederen din, gjerne i forbindelse med at veilederen har lest en uferdig del av manuskriptet.

Innlevering, sammendrag og trykking  

Pass på at du har brukernavn og passord klart minst to dager før innlevering, om ikke ta kontakt med Infosenteret. Innleveringen er digital og masteroppgaven skal leveres to steder, i Inspera og i DUO vitenarkiv, dette gjelder både 30 og 60 stp oppgave.

Masteroppgaven må være levert begge steder for at innleveringen skal være godkjent. Se emnesiden for mer informasjon. Du skal levere samme fil begge steder og oppgaven med alle vedlegg skal være èn felles PDF-fil. Oppgaven leveres i anonymisert form, og veileders navn skal ikke fremkomme i oppgaven.  

Dersom du har spørsmål eller tekniske problemer tar du kontakt med Infosenteret

Det er frivillig å levere inn et kort sammendrag til DUO vitenarkiv, men det anbefales å gjøre dette, slik at andre kan søke opp og se hva oppgaven din handler om. I DUO vitenarkiv så søkes det ikke på ord i fullteksten, kun blant de innleverte sammendragene. 

Dersom du ønsker å trykke opp oppgaven din må du dekke dette selv. Fakultetet har ikke trykket masteroppgavene siden 2014. Kontakt Grafisk senter ved UiO for egen regning og avtale. 

Begrense tilgang til masteroppgaver i DUO 

Alle masteroppgaver skal leveres i fulltekst i DUO. Dersom din masteroppgave inneholder taushetsbelagte opplysninger må den klausuleres. Du kan også velge å utsette eller avslå elektronisk tilgjengeliggjøring av masteroppgaven i DUO. Les mer om dette og om dette gjelder din masteroppgave på Universitetsbibliotekets nettsider.  

Meldeplikt

I noen tilfeller kan en masteroppgave inneholde personopplysninger eller annet som medfører meldeplikt til Norsk Senter for Forskningsdata (NSD). Det er ditt ansvar å vurdere om oppgaven må meldes inn. Om du er i tvil så diskuterer du dette med veileder eller ta kontakt med fakultetet på masteroppgaver@jus.uio.no.

Opphavsrett

Les mer om opphavsrett til din egen masteroppgave, og ditt ansvar for å ikke misbruke andre sin opphavsrett på Universitetsbibliotekets nettsider.   

Profilordning 

Dersom du følger profilordningen fra før høsten 2023 inngår masteroppgaven i profilen, temaet skal godkjennes av profilansvarlig (gjelder kun JUR5030). Send e-post til masteroppgaver@jus.uio.no ved innlevering av masteroppgaven dersom dette gjelder deg og du ønsker at masteroppgaven skal inngå i profilen.

I nåværende profilordning kan du søke om profil for 60 poengs masteroppgave (JUR5060), hvis tema for oppgaven har tilhørighet til en profil og du i tillegg avlegger ett valgemne innenfor profilen. Send e-post til masteroppgaver@jus.uio.no dersom dette gjelder deg.  

Reglement for masteroppgaver

Mye av informasjonen i dette informasjonsheftet er hentet fra Reglement for masteroppgaver. Det er viktig at du setter deg inn i reglementet som helhet. 

Publisert 15. apr. 2024 12:44 - Sist endret 7. mai 2024 13:34