TBD

Gammel? Da kan vi hjelpe deg!

Bilde av prosjekgruppen

Fra venstre: Endre, Kim, Peter.

Tema og målgruppe

Tema: Hvordan vi kan hjelpe eldre med å få en tryggere hverdag.
Målgruppe: Eldre mennesker (65 ++) som bor hjemme.

 

Datainnsamling

Vi har utelukkende gjort intervjuer. Disse intervjuene ble foretatt i hjemmene til intervjuobjektene. I begynnelsen hadde vi et håp om å få kontakt med et eller flere sykehjem, men etter flere ubesvarte e-poster og generelt dårlig tilbakemelding innså vi at vi måtte endre litt på målgruppen.

Vi har stort sett bare hatt positive opplevelser gjennom de semistrukturerte intervjuene vi foretok. Vi har klart å få hentet ut noe relevant data vi kan bygge videre på, og det er vi godt fornøyd med.

Et intervju gikk så dårlig at vi valgte å ikke bruke det. 

Vi har lært at det følger med mye jobb med intervjuer som datainnsamlingsmetode. Både forberedelser og alt som skal gjøres etter intervjuet er foretatt tar lang tid. 

 

Problemstilling

Hilde er 78 år, hun bor alene i eneboligen sin. Hun lager fortsatt mat selv, og klarer seg helt fint selv. Noen ting har blitt litt hardere etterhvert som alderdommen har kommet snikende, og hukommelsen er ikke det den en gang var. Det har også blitt tyngre å bevege seg rundt i huset.


Etter middag liker hun å gå en lengre tur, men hun må ofte snu i døren for å sjekke om alle platene på komfyren er slått av. Trappene opp til 2. etg. er tunge.

 

Idéer

#1

Vi tar utgangspunkt i at eldre gjerne har behov for å kontrollere at elektroniske enheter er skrudd av eller koblet ut og at dørene inn til huset er låst.

Vår idé er da å bruke en Arduino sammen med et bluetooth-shield og bluetooth-beacons.

Arduinoen bygges inn i en boks og bruker led-lamper som indikatorer for de forskjellige enhetene, og beacons monteres der det er nødvendig.

 

#2

En annen måte vil være å få koblet opp en induksjonssensor over strømtilførselen til en enhet.

En led-lampe vil lyse opp dersom det går strøm gjennom bryteren.

Denne bryteren vil også sende ved hjelp av en bluetooth-beacon.

 

Beskrivelse av prototyper

Prototype 1

Med denne prototypen tar vi hensyn til brukernes ønsker om å ha noe som ikke skiller seg veldig ut i hjemmet, og som har en funksjonalitet utover det rent funksjonelle.

Denne har fungerer som en bilderamme i tillegg, og vil absolutt ikke skille seg nevneverdig ut i hjemmet.

Som de fremgår av bildet ovenfor er det en liten "liste", og hvert element i listen vil ha en LED som skal lyse opp dersom det er noe som ikke stemmer - type komfyr på, dør ulåst etc.

Dette er hovedsakelig en ‘look and feel’-prototype som gir brukerne en mulighet til å se hvordan prototypen vil se ut og oppleves.

Det er en teknisk løsning integrert i en bilderamme - men er dette overhodet ønskelig? Integrert i en nøkkelknagg?

En høyttaler bak rammen som gir alarm når brukeren går ut av huset om noe er “på”.

 

 

 

Prototype 2

Denne prototypen bygger videre på samme tankegang som nummer en, men med en litt annen designløsning.

Her ser vi for oss en - i våre øyne - estetisk fin nøkkelknaggrekke.

Innebygget i den er Arduinoen.

På fremsiden vil det være lysindikatatorer som viser tilstanden, i tillegg til at det vil være en høyttaler innebygget i den som gir lyd fra seg ved gitte hendelser.

Naturligvis er det også noen knagger til å henge nøklene på, slik at produktet ikke skiller seg ut mer enn det må. 

 

 

 

 

 

Isbjørn 2017

Vårt produkt, Isbjørn 2017, er en veldig enkel smart-hjem løsning som henter inspirasjon fra et det opprinnelige konseptet Isbjørn. Isbjørn 2017 både utfyller det gamle konseptet og utvider kapasiteten til Isbjørn samtidig som ved hjelp av nyeste teknologi innen bluetooth forenkler installasjonsprosessen og gjør den mer alminnelig.
 

Av de enhetene nevnt under, er det bare sentralen som er utviklet designmessig mot brukerne. Perifer enheten er kun funksjonelle og ikke designet med hverken et estetisk eller brukervennlig fokus. Dette vil reflekteres i hvilken grad man har tilgang til det interne, batterier (bytting av batteri på sentralen er heller ikke tatt høyde for imot brukerne) og øvrige porter / kommunikasjons plugger.

 

 

Smart-sentral (enheten som styrer alt, og som viser brukeren informasjonen)
Dette er kjernen i produktet, og det er her all interaksjon og informasjon utveksles med brukeren. Det er en Arduino-basert løsning for enkel fremstilling av tilstandsinformasjon hos tilknyttede perifer enheter. Her er det av hensyn til tidsbruk ikke inkludert en løsning for hørselshemmede eller synshemmede brukere, men det er laget plass for inkludering av slike funksjoner i sentralen.

Denne hovedenheten oppfyller alle tre designprinsippene vi har nevnt ovenfor.

Smart-sentral

 

 

Binær-perifer (sensor for å sjekke om vinduet er lukket eller åpent)
Den enkleste løsningen er ofte den beste, og dette er den enheten i prosjektet som er intensjonelt designet til å være funksjonell. Den er i stand til å si noe om den fysiske tilstanden til en gjenstand i huset. Her er det mange muligheter og bruksområder som bare krever fantasien. Nær alle fysiske objekter har ulike tilstander man kan overvåke. F.eks. om et vindu er åpent eller lukket, er vannkranen bak huset åpen eller lukket? Eller har noen flyttet på bokhyllen?

Designprinsippene har vi vært inne på tidligere, men denne løsningen her oppfyller definitvt kravene om constraints (dersom det endelige dekselet ville vært laget).

 

isb2.jpg
Binær-sensoren med en dødmannsknapp - bruksområdene er store!


 

Smart-perifer (sensor for å måle om det går strøm til eks. komfyr)
Dette er den mest avanserte enheten i systemet. Denne Arduino-baserte enheten kan detektere og informere om et elektrisk apparat i huset er slått av eller skrudd på. Den benytter seg av en induksjonssensor for å avgjøre om det er et magnetisk felt rundt apparatet strømtilførsel.
Denne tilnærmingen er kjernen i den tekniske løsningen, fordi den tillater at systemet kan enkelt installeres i alle hjem uten ekstra kostnader i form av godkjent elektriker eller fagpersonell.

Videre er smart-perifer enheten designet slik at den kan ta signaler som input fra andre lavspenning-apparater som ringeklokker, fasttelefoner og alarm-klokker. Det gjør at man enkelt kan tilkoble dagligdagse ting som har et signal-output og koble de til via mini-jack porten på enheten.

Også denne enheten mener vi oppfyller designprinsippet om constraints.

isb1.jpg
Den smart-perifere boksen. Det er bare jack-porten i midten som er tenkt å være tilgjengelig for brukerne. Til høyre er en induksjonssensor som klemmes rundt ledninger.

 

Emneord: arduino, bluetooth, tbd, eldre, komfyr, frykt, blåtann Av Kim og Endre, Peter
Publisert 28. jan. 2017 16:56 - Sist endret 31. mai 2017 00:29