Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Dette emnet er nedlagt. Fra og med våren 2014 blir emnet slått sammen med STV4333B, og tilbys som STV4316B: Europeisk poltikk - politiske institusjoner og partier (NB! Studenter som har avlagt eksamen i STV4332B eller STV4333B tidligere vil ikke få full uttelling for STV4316B, på grunn av overlapp).

 

Emnet gir en framstilling av og drøfter sentrale politiske utviklingstrekk i vesteuropeiske land. Dette blir gjort ved særlig å vektlegge politiske partier, partisystemer og politiske institusjoner. Emnet fokuserer på å vurdere politiske partier og partisystemer i ulike land i forhold til statsvitenskapelige modeller og typologier. Partiers og partisystemers forankring i sosialstrukturelle forhold drøftes. Videre legges det vekt på å gi kunnskap om valgsystemer og deres konsekvenser, nasjonalforsamlingers struktur og regjeringers partipolitiske sammensetning.
Emnet bygger på innførings- og fordypningspensum i KP (spesielt Lijphart, Democracies (1984)/Patterns of democracy (1999) og Heidar, Berntzen og Bakke, Politikk i Europa).

Hva lærer du?

Emnet gir innsikt i politiske systemer i vesteuropeiske land. Kunnskap om politikk i de ulike landene vurderes opp mot sentrale modeller og typologier noe som gir analytisk forståelse av sentrale politiske forhold. Dette gir god bakgrunn for å arbeide med mange generelle statsvitenskapelige problemstillinger videre i studiet og etter studiet.

Kunnskaper

Du skal:

  • Få kjennskap til hovedtrekk ved den politiske utviklingen i ulike vesteuropeiske land.
  • Få detaljert kunnskap om politiske partier og partisystemer i ulike vesteuropeiske land.
  • Få kunnskap om nasjonalforsamlinger og regjeringer og forholdet mellom disse institusjonene.

Ferdigheter

Du skal:

  • Kunne vurdere politiske endringer og hendelser i ulike vesteuropeiske land i forhold til landenes politiske historie og politiske særtrekk.
  • Kunne vurdere trekk ved de politiske systemene i ulike vesteuropeiske land opp mot sentrale statsvitenskapelige modeller og typologier.
  • Kunne analysere sammenhenger mellom ulike institusjonelle ordninger som valgsystem, partisystem og regjeringer.

Generell kompetanse

Du skal:

  • Oppøve din generelle analytiske kompetanse.
  • Styrke din evne til systematisk tenkning omkring politiske forhold.
  • Utvikle kompetanse til å vurdere politiske hendelser som valg, regjeringsskifter og spenninger mellom ulike institusjoner i ulike land på en faglig relevant måte.

Opptak og adgangsregulering

Emnet er forbeholdt studenter på masterprogrammet i statsvitenskap.

Det er mulig å søke om å bli opptatt som hospitant på dette emnet.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Bachelor i statsvitenskap eller tilsvarende.

Anbefalte forkunnskaper

Bachelor i statsvitenskap eller tilsvarende.

Undervisning

Undervisningen vil bli gitt i form av forelesninger.

Undervisningssted for emnet er Universitetet i Oslo, Blindern, eller eventuelt andre undervisingslokaler i Oslo. Undervisningen foregår intensivt i en periode på 5. uker, med eksamen i den 6. uken. Emnet er en del av det ordinære studietilbudet. Undervising vil stort sett foregå på dagtid. For detaljer, se emnets semestersider. Fronter kan bli brukt i undervisningen.

Eksamen

Skoleeksamen på 6 timer, og muntlig presentasjon av et tema på 15-20 minutter.

Det skal være en muntlig presentasjon av et tema på 15-20 minutter, og den vurderes til bestått/ikke-bestått. Denne presentasjonen framføres utenom de ordinære forelesningene. Frammøte for kursdeltakerne på presentasjonene er obligatorisk. Det gis bokstavkarakter på skriftlig eksamen. For å bestå emnet, må skoleeksamen være bestått i samme semester som undervisningen gis.

Det samfunnsvitenskapelige fakultet er ansvarlig for eksamensgjennomføringen og eksamenssted er Universitetet i Oslo, Blindern, eller eventuelt andre eksamenslokaler i Oslo.

Hjelpemidler

Det er tillatt å bruke ordbok på eksamen. Ordboken skal kontrolleres av SV-info på forhånd. Se regler for bruk av ordbok.

Eksamensspråk

Det er mulig å besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Du trenger ikke søke om å få besvare eksamen på engelsk. Dersom du ønsker å få oppgaveteksten på engelsk, må du imidlertid sende en søknad til instituttet senest 4 uker før eksamen. Om bruk av målform i eksamensoppgaver, se §5.4 i Forskrift om studier og eksamener ved Universitetet i Oslo.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Trekk fra eksamen

Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Søknad om tilrettelagt skoleeksamen sendes til Det samfunnsvitenskapelige fakultetet. Søknad om tilrettelegging i andre typer eksamen, sendes til emneeier/institutt.

Evaluering av emnet

Det foretas underveisevalueringer av emnet hver gang det arrangeres undervisning. Det foretas en periodisk sluttevaluering hvert fjerde år.

Tilsynssensor har ansvar for vurdering av emnet, og han/hun skriver en årlig rapport.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Nivå
Master
Undervisning
Vår 2013
Eksamen
Vår 2013
Undervisningsspråk
Norsk