Dennis er programleder i Newton

Dennis studerte biologi på Blindern da han fant ut at det er formidling av naturvitenskap han brenner for. I dag når han ut til tusenvis av unge som programleder i Newton på NRK. 

Dennis sittende i hvit t-skjorte med denimbukser. Programlederen i Newton har studert Biologi ved UiO

Som biologistudent oppdaget Dennis gleden med realfag og formidling. Nå jobber han med å spre realfagsglede blant barn og unge gjennom programlederjobben i Newton. Foto: Erlend Lånke Solbu/NRK

Dennis Siva Lie har som jobb å lede barn og unge gjennom ville eksperimenter som programleder i Newton på NRK. Etter to år som biologistudent ved Universitetet i Oslo hoppet han av og jobbet som vikar på en ungdomsskole i ett år. Han jobbet som PT da han kom over jobben som programleder i Newton på NRK. 

– Å klare å formidle litt vanskelige ting ser jeg på som en styrke. Det vil jeg holde på. 

– Det finnes noen mindre gode lærere som ikke klarer å formidle interessen for faget sitt, og som lærer er det det viktigste du kan gjøre. I tillegg til at du bryr deg, så klart.  

Bildet kan inneholde: jeans, ansikt, jeans, smil, fotografi.
På UiO studerte Dennis biologi. Foto: Erlend L. Solbu/NRK

– Jeg ville vise at jeg klarer å formidle faget mitt, naturfag, på en engasjerende måte, og begynte å jobbe som vikar på ungdomsskolen, sier Dennis Siva Lie. I tillegg til erfaringene han tilegnet seg som lærer forteller Dennis at han også hadde lagd innhold til sosiale medier før han søkte seg til NRK.

– Jeg var aktiv på sosiale medier før jeg begynte som programleder i Newton. Jeg la ut videoer på YouTube for å bli bedre foran kamera, ikke for å få mange følgere. At jeg var vant med å lage videoer, i tillegg til jobben som vikarlærer, kom godt med da jeg søkte på jobben i Newton, sier han. 

– Nå får jeg lære bort naturvitenskap til den neste generasjonen samtidig som jeg tjener penger. Det er en veldig fin kombinasjon.

For med realfagsbakgrunn og en brennende interesse for formidling av naturvitenskap skilte han seg ut i mengden da han i fjor sommer søkte på jobben. Blant 200 søkere var det til slutt Dennis som ble det nye ansiktet i Newton. 

– Nå får jeg lære bort naturvitenskap til den neste generasjonen samtidig som jeg tjener penger. Det er en veldig fin kombinasjon, forteller Dennis over FaceTime. For i disse korona-tider må vi ty til andre intervjumetoder enn ellers, og selv om intervjuet foregår over nett er det lett å se at Dennis er storfornøyd med jobben sin. Entusiasmen han viser når han snakker om arbeidshverdagen som programleder skinner tydelig gjennom telefonskjermen. 

– Du må brenne for formidlingen

I løpet av intervjuet rekker vi å komme innom mange temaer. Alt fra den gangen han var på feltekskursjon i Drøbak og lærte å samarbeide med medstudenter til den gangen han måtte slakte et reinsdyr på TV. Men først spoler vi litt tilbake.  

Bildet kan inneholde: fottøy, anlegg, shorts, himmel, sko.
Dennis Siva Lie har mange interesser, og har jobbet som PT i flere år. Foto: Erlend L. Solbu/NRK

– Jeg har en bakgrunn som personlig trener hvor jeg har flere tusen timer sammen med kunder bak meg. Her fant jeg fort ut at man må ha en genuin interesse for det man skal lære bort. Da kommer mye av seg selv, forteller Dennis før han fortsetter: 

– Å klare å formilde litt vanskelige ting har jeg tenkt at er en styrke. Det vil jeg holde på. 

– Jeg fant fort ut at man må ha en genuin interesse for det man skal lære bort. Da kommer mye av seg selv.

– Hvordan er det å drive med formidling til barn?
– Barn er en veldig givende målgruppe. De som hører etter hører veldig godt etter.

– Hvem passer til å formidle vitenskap til barn? 
– Folk som liker å prate og som liker mennesker. Denne jobben er for de som tenker at det finnes noe mer der ute enn deg selv, sier Dennis. Han er kjapt ute med å legge til et viktig poeng om du drømmer om å bli programleder: 
– Men hvis du tar en programlederjobb for å bli kjendis så tror jeg det er feil vei å gå. Du må brenne for formidlingen. Det gjør at selve programmet du lager blir mye bedre.  

Tar fokuset vekk fra koronasituasjonen 

Til vanlig holder Dennis til i Trondheim hvor produksjonen av Newton foregår. Her tilbringer han åtte timer på kontoret hver dag hvor han jobber med å produsere innhold for sosiale medier og øver på manus. I disse koronatider hvor det har blitt satt begrensninger på hvor man kan oppholde seg, har arbeidssituasjonen til de fleste blitt forandret. Mye av Dennis’ sin jobb kan heldigvis gjøres hjemme, og han forteller hvor fokuset hans ligger i disse dager. 

– Vår jobb oppi det hele er å ta fokuset litt vekk fra korona.

– Akkurat nå sitter jeg og lager et program for NRK Super her hjemme, en mulighet som dukket opp på grunn av koronautbruddet. Vi skal lage et lavterskeltilbud til barn hvor vi lager vitenskapseksperimenter de kan prøve seg på hjemme. Vår jobb oppi det hele er å ta fokuset litt vekk fra korona.

– På studiet fant jeg mine interesse

Dennis har lenge interessert seg for realfag, og da han skulle velge et studie ble det til slutt biologistudier på Blindern. Han husker spesielt én ting fra tiden som student, som han også har tatt med seg videre inn i arbeidslivet:

– Ekskursjonene vi hadde i biologi første året på studiet var veldig nyttig. Vi hadde feltbiologi i Sarpsborg, Drøbak og Finse. Her samlet vi på dyr og så på de i mikroskop og vi tilbrakte mye tid ute i naturen. 

– Jeg husker kanskje ikke så mye av akkurat kunnskapen vi skulle lære, men jeg husker mye av det praktiske vi måtte gjennom – som at man måtte gå sammen for å finne ut av ting. Det er jo det vi gjør i arbeidslivet også, sier han. 

Bildet kan inneholde: vann, himmel, væske, væske, innsjø.
Med stor kjærlighet til trening og til naturen skinner Dennis' entusiasme tvers gjennom tv-ruta. Foto: Erlend L. Solbu/NRK

– Bruker du utdanningen din i jobben som programleder? 

– Ja, jeg bruker mye av det jeg lærte. Ikke nødvendigvis faktakunnskapene, men på studiet fant jeg mine interesserer som jeg i dag formidler videre. Jeg oppdaget at jeg blant annet interesserer meg veldig mye for dyrelivet. Jeg håper derfor at vi kan lage flere Newton-programmer i fremtiden som handler om dyr. Videre svarer han på om han ser for seg å fullføre biologiutdanningen han begynte på, men ikke helt fullførte: 
– Jeg tror ikke det. Først og fremst ser jeg for meg å jobbe mer med formidling av klima, så skal jeg sette meg på skolebenken igjen blir det noe innenfor det. Eller så kan jeg se for meg at jeg tar lærerutdanning. 
– Interessen om klima og miljø begynte på grunn av Newton forresten, legger han til. 

– Jeg jobbet med et manus til en episode som heter «Den STORE misforståelsen om klima!». Her prøvde vi å lære barn hvordan vi skiller mellom klima og miljø. For barna er det jo plast i havet som skaper klimaforandringene, men slik er det jo ikke, sier han.  

– Videre begynte jeg å lese meg opp om alt som skjer med klima og miljø, og der er det mye dårlige greier. Men heldigvis er det også en del gode ting som skjer på klimafronten! Det er folk som jobber iherdig med at ting skal bli bedre for oss her på jorda, og det må jeg formidle videre kjenner jeg. 

Reinsdyrslakting og nordlys 

Men la oss komme tilbake til reinsdyrslaktinga i Finnmark. For som programleder i Newton skal man formidle vitenskap til barn og unge på en morsom måte, og her må man gjøre ting som kanskje er litt utenom det vanlige for å nå frem.

Dennis bruker flammekaster for Newton i Finnmark
– Det jeg liker aller best med jobben min er alle de syke tingene vi får oppleve, ler Dennis. Foto: Faksimile NRK

Et godt eksempel er da Dennis nylig dro til Finnmark for å vise et flammeeksperiment hvor han skulle fjerne masse is. Her får man blant annet se at Dennis skyter flammekaster på en snøkanon, alt for å vise hvordan varmeoverføring foregår. I tillegg til dette fikk Dennis oppleve noe litt annet enn hva som kan beskrives som en vanlig dag på kontoret. Han fikk nemlig i oppgave å slakte et reinsdyr og han fikk prøve seg på ski bak et reinsdyr. Dennis sier at det er disse opplevelsene som gjør jobben hans unik. 

– Det jeg liker aller best med jobben min er alle de syke tingene vi får oppleve. I Finnmark hadde vi opptak hvor vi skøyt flammekaster mot en snøkanon, slaktet et reinsdyr og så fikk jeg oppleve nordlyset for aller første gang. 

– For ikke å glemme at jeg stod på ski bak et reinsdyr. Det var helt sykt! nesten roper Dennis ut. 

– Det virker som at du får oppleve mye rart. Hvordan har livet ditt forandret seg siden i fjor sommer da du tok over jobben? 

– Det har vært mye opp og ned. Jeg måtte flytte fra Oslo til Trondheim, for det er her produksjonen ligger, og det var litt rart. Jeg savner vennene mine i Oslo, men alt i alt er Trondheim en veldig fin by altså, sier han. På spørsmålet om det er noe som helst negativt med jobben som programleder kommer ikke Dennis på noe. Tvert imot. 

– Det er faktisk ingenting jeg ikke liker med yrket mitt. Jeg føler meg bare veldig heldig som har fått denne jobben, avslutter Dennis. 

Dennis Siva Lie

Jobb: Programleder for Newton på NRK

Alder: 26 år 

Kommer fra: Oslo
Bor nå: Trondheim

Utdanning ved UiO: Studerte to år på bachelor i biologi. Studiet er erstattet med bachelor i biovitenskap.

Flere karriereintervjuer med realister fra UiO

Av Martine Ruud
Publisert 14. apr. 2020 16:19 - Sist endret 23. juli 2021 09:07