Studieopphold i utlandet

Investér i unik kompetanse ved å tilbringe et semester i utlandet. Du får muligheten til å utvikle dine språkkunnskaper, bygge nettverk og få verdifull internasjonal erfaring.

Hvorfor reise på utveksling?

Et studieopphold i utlandet kan øke utbyttet av utdanningen du er i gang med. Utveksling vil gi deg en unik opplevelse, et fortrinn, nettverk, innsikt og kompetanse – personlig og i forhold til arbeidslivet etter studiene. 

Utvikle språkkompetansen din

De fleste utvekslingsavtalene tilbyr engelske emner, men du kan også ta emner i det lokale språket om du har kompetanse i det. Har du fransk, tysk eller spansk fra videregående, vil det være mulighet for å studere på disse språkene på utveksling. Hvis du ønsker å kun ta engelske emner, har de fleste utvekslingsavtaler språkkurs som du kan velge å ta i begynnelsen av semesteret. 

Still sterkere på jobbmarkedet

At internasjonal erfaring er en viktig kvalifikasjon som verdsettes av stadig flere arbeidsgivere, kommer tydelig frem fra flere undersøkelser. Rapporten Erasmus impact study viser at et studieopphold i utlandet har en positiv effekt på studentenes jobbmuligheter. 

Når i graden kan du reise?

Vi anbefaler at du reiser ut i siste halvdel av studiet. 5. semester er spesielt tillrettelagt for utveksling. Det er ikke mulig å reise på utveksling i 1. og 2. semester, da HON1000 krever fysisk oppmøte på forelesninger. 

Hvor kan du reise?

Under følger en liste over populære utvekslingsavtaler blant realfagsstudentene på Honours-programmet.

University of California (USA)

Viser solnedgang over Los Angeles. Palmer i front med byen i bakgrunn

Denne avtalen er for alle studenter ved UiO (med noen unntak) og tilbyr kun gratisplasser, så her er det kamp om plassen. Avtalen omfatter hele University of California-systemet, som betyr at du ender opp ved ett av UCs 9 campuser. 

Noen av campusene har tre-semesterordning og kan være vanskelig å kombinere hvis man reiser for ett semester – så det er lurt å sjekke ut dette. 

UC Berkeley tilbyr dessverre ikke fysikk-emner til utvekslingsstudenter.  

Du finner mer informasjon på avtalesiden.

University of California: Berkeley (USA)

Viser en av inngangsportene til Berkeley. Man mennesker i bevegelse er inkludert i bildet.

Avtalen er åpen for bachelor- og masterstudenter ved MN-fakultetet som ønsker å ta emner innen følgende fagretninger: 

  • Astronomy 
  • Earth and planetary sciences 
  • Environmental sciences 
  • Mathematics 
  • Statistics

Her er det kun betalplasser tilgjengelig.

Denne avtalen gjør det mulig å studere ved et av de beste universitetene i verden og flere av våre Honours-studenter har tilbrakt et semester her. 

Du finner mer informasjon på avtalesiden.

McGill University (Canada)

Studenter som tar seg en hvil på en av gressplenene ved McGill University. Historiske bygg i bakgrunnen

Ta turen til Canada og Montréal, Québec for et opphold ved prestisjetunge McGill University. Avtalen er for de fleste studieprogrammer ved UiO og er særlig egnet for deg som skal avlegge frie emner. Undervisningsspråket er engelsk.

Avtalen har bare gratisplasser.

Du finner mer informasjon på avtalesiden.

University of New South Wales (Australia)

Oversiktsbildet av deler av campus på UNSW. Flere studentgrupper som sitter på gressplenen, mens andre gar til og fra bygg. I bakgrunnen ser vi deler av universitetsbyggene.

Denne avtalen er for de fleste studieprogrammer ved UiO. Her får du mulighet til å studere i Sydney ved et universitet med høy internatsjonal prestsje, særlig innen realfag og tekniske fag. 

Avtalen har både gratis- og betalplasser. 

Du finner mer informasjon på avtalesiden.

Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (Sveits)

En blomstereng med røde valmuer i front, mens et av de moderne campusbyggene ved EPFL ligger i bakgrunn.

EPFL regnes som et av verdens ledende universiteter innen realfag og teknologiske fag. Ligger i den franskspråkelige delen av Sveits – rett ved Genevesjøen.

Avtalen er spesielt tilrettelagt for studenter som studerer matematikk, men det er også mulig for fysikk-studenter å søke seg via denne avtalen. 

Du finner mer informasjon på avtalesiden.

King's College London (Storbritannia)

Bildet av deler av campus ved King's College London. Gressplen med trær i front og mennesker som går på gangveiene. i bakgrunn ser man historiske Gordon Museum of Pathology

Denne avtalen gir deg muligheten til å tilbringe to uker på sommerskole midt i hjertet av London!

Som student ved Undergraduate Summer School kan du møte studenter fra hele verden og studere flere spennende emner innen kultur, politikk, media, psykologi, helse, jus, ledelse og språk.

Avtalen har både gratisplasser og betalplasser. 

Du finner mer informasjon på avtalesiden.

Utveksling til Svalbard

Utveksling til Universitetssenteret på Svalbard (UNIS) er et spennende alternativ for realfagsstudenter. Du møter et internasjonalt studiemiljø og samarbeider med forskere som er eksperter på Arktis.

 

Hva med å gjennomføre et praksisopphold i utlandet? Under følger et par ordninger som tilbyr praksisopphold - dette kan være en gylden sjanse til å ta karrieren din til neste nivå. 

Technical student programme (CERN)

Gjennom CERN Technical Student Programme har norske studenter anledning til å søke praksisopphold ved partikkelfysikklaboratoriet CERN i Sveits. CERN, som kanskje er mest kjent for oppdagelsen av Higgspartikkelen i 2012, er ikke bare for fysikere.

LHC-akseleratoren som kjøles ned til -271 grader celsius og alle de andre installasjonene ved CERN byr på et hav av utfordringer for studenter fra de fleste fagområder. I tillegg til pågående oppgraderinger av LHC, gjøres det forskning og teknologiutvikling for framtidige akseleratorer og eksperimenter. Til dette trenger CERN norske teknologer! 

Hvem kan søke
Bachelor- og masterstudenter som studerer ingeniørfag/teknologi, informatikk, anvendt fysikk/matematikk, osv.

Varighet
4–12 måneders praksisopphold – sjansen for opptak øker betraktelig om det søkes for 12 måneders opphold.

Søknadsprosess
Søknad sendes elektronisk direkte til CERN. Normalt er det tre søknadsfrister i året – februar, juni and oktober. Merk at du må ha fullført minst 18 måneder med studier når opptaket gjøres. 

Ta gjerne kontakt med studieadministrasjonen for søknadsveiledning. 

Betingelser
Stipend på 3407 CHF/mnd (42 264 NOK/mnd med dagens kurs) skattefritt utbetalt på sveitsisk konto
Full helseforsikring
30 dagers ferie i løpet av 12 måneder

Washington Semester Program (USA)

Vi legger ekstra tilrette for et semester i Washington. Gjennom Washington semester program kan du få verdifull praksis i en amerikansk bedrift, offentlig administrasjon, i kongressen eller i en interesseorganisasjon. Dine interesser avgjør!

Lyst til å dra et annet sted?

Du kan også gjennomføre utenlandsopphold på eget initiativ, uavhengig av UiO.

Emnevalg og godkjenning

  • På utveksling kan du ta frie emner eller emner som erstatter obligatoriske emner i studieplanen din.
  • De frie emnene kan være innenfor et helt nytt fagområde, eller tilsvarende det du studerer fra før.
  • Skal du avlegge emner i utlandet som erstatning for et emne du har som obligatorisk i studieprogrammet ditt, må du oppsøke veiledning slik at vi kan bistå deg i emnevalg.
  • Alle som reiser på utveksling må søke om forhåndsgodkjenning. Dette gir en forutsigbarhet for både deg og oss.

Kontakt studieadministrasjonen for veiledning

Lurer du på om utveksling er noe for deg eller har du allerede bestemt deg for hvor du vil reise? Vi ønsker uansett at du kontakter oss for veiledning.

Internasjonalisering ved MN-fakultetet

På fakultetets side om utveksling finner du mer informasjon om søknadsprosessen, reisebrev og informasjonsmøter.

Publisert 20. sep. 2021 17:25 - Sist endret 4. des. 2023 11:34