Headhuntet til sommerjobben i Netcompany

Informatikkstudenten Kristine Jevne Berge har i sommer jobbet som konsulent hos Netcompany Norge, og trengte ikke engang å søke for å få sommerjobben. – De fant meg via LinkedIn, forteller Kristine.

Bilde av Kristine foran en vegg med fin grafikk av koding og kreativitet.

– Som summer intern hos Netcompany jobber vi som vanlige konsulenter og firmaer kan leie oss inn for å lage en løsning. Det er veldig kult, sier Kristine Jevne Berge. Martine Ruud/UiO

For noen er veien til en sommerjobb enkel. Informatikkstudent Kristine ble headhuntet via LinkedIn.

– Netcompany Norge tok kontakt med meg på LinkedIn i august i fjor. Jeg var ikke i tvil om jeg ville ha denne sommerjobben, men jeg måtte på to intervjuer før jeg fikk vite at jeg hadde fått jobben, forteller hun.

På feltarbeid i India

Kristine har i fire år studert informatikk: programmering og systemarkitektur ved Universitetet i Oslo, og begynner nå på siste året på masteren. Hun jobber med å lage ressurser for utviklere som skal bygge applikasjoner til en helseplattform som hovedsakelig brukes i utviklingsland.

– Mitt fokus har vært India, og jeg har vært der på feltarbeid i forbindelse med masteren. Jeg skal dit også til høsten, sier Kristine.

Faglig er det programmering som er Kristine sitt interesseområde. Men det var ikke det hun først valgte som studie:

– Jeg har studert antropologi tidligere, så jeg er ikke vant med at jobbtilbudene kommer på denne måten.

– Jeg ble jo litt overrasket da det dukket opp en melding på LinkedIn hvor de spurte om jeg ville komme inn på et intervju, legger hun til.
Fra andre medstudenter har hun hørt mye positivt om Netcompany Norge og hun var derfor ikke sen om å takke ja da tilbudet om en sommerjobb kom.

– Jeg hadde hørt at man får jobbe med ekte prosjekter for ekte kunder. De vil at du skal løse noe som de er interessert i, og jeg vet det finnes en del sommerjobber hvor du mer gjør en jobb for at bedriften skal vise seg frem.

– Her jobber vi som vanlige konsulenter, og firmaer kan leie oss inn for å lage en løsning.

– Det er veldig kult, sier hun.

Får betalt for å lære

Kristine og de andre studentene som i sommer har jobbet hos Netcompany har vært med på å utvikle en web-applikasjon for #shegotthis, men mer enn det kan hun ikke si.

– En del av det vi driver med er hemmelig, men min sommerjobb går ut på å programmere. Jeg jobber på det som kalles front end. Det vil si den delen som brukere ser når de går inn på en nettside eller en applikasjon, forklarer Kristine mens hun viser oss rundt i lokalet. Sommerstudentene har fått hver sin datamaskin i et åpent kontorlandskap hvor de kan spørre hverandre om hjelp eller slå av en prat. Vi går ned en etasje før hun fortsetter:

– Vi har også designere som vi samarbeider med. Deres jobb er å sørge for at det vi som utviklere gjør blir brukervennlig. Vår oppgave som teknikere er å lage det designerne ber oss om, men så har vi også teknikere som jobber på back end. Kristine skjønner fort at slike ord ikke er hverdagskost for de fleste, og skynder seg å forklare hva det er.

– Jeg hadde planer om å bruke sommeren på å lære meg dette. Forskjellen er at nå får jeg betalt for det.

– Det er de som for eksempel setter opp databaser for å lagre data, og muliggjør kommunikasjon med databasen. Så det å bli satt til å jobbe i front end var en utfordring.

I etterkant er Kristine veldig glad for den utfordringen hun fikk på starten av sommeren. Til høsten skal hun nemlig undervise i informatikkfag ved UiO. Årets sommerjobb slo derfor to fluer i en smekk:

– Nå går det ganske kjapt å skrive koder. Det er jo også veldig relevant for min masteroppgave, og så skal jeg undervise i det, så jeg hadde planer om å bruke sommeren på å lære meg det.

– Forskjellen er at nå fikk jeg betalt for det, sier Kristine med et smil.

Hest, hund og programmering

Som sommerkonsulent har Kristine fleksibel arbeidstid. Det innebærer at hun kan komme og gå litt som hun vil, noe som passer fint når hun har en hobby som stjeler mye av tiden hennes.

Kristine med hesten
Med hest som hobby er det en fordel å kunne komme tidlig og gå tidlig fra kontoret. Foto: privat


Med hest som hobby er det en fordel å kunne komme tidlig og gå tidlig fra kontoret.

– Ved siden av jobb og studier er jeg mye med hunden min eller oppe hos hesten min. Hesten min er bare ett år gammel og har en tendens til å skade seg litt. Det er litt derfor jeg trenger sommerjobb, for denne hobbyen koster litt, forteller Kristine før hun går inn på hva en typisk arbeidsdag innebærer.

– Jeg liker å komme på kontoret tidlig, gjerne klokken syv, for jeg skal videre i stallen etter endt arbeidsdag. Når jeg kommer på kontoret tar jeg med meg en kaffekopp og setter meg ned for å jobbe litt før vi har et stand up-møte.

– Stand-up?

– Ja, det betyr egentlig bare at vi står slik at møtet ikke skal ta så lang tid. Da gjennomgår vi kjapt hva vi skal jobbe med den dagen, før vi går og setter oss ned for å jobbe. Det blir mye tid foran dataen.

På spørsmål om hva som har vært det beste med årets sommerjobb hos Netcompany Norge trekker Kristine frem to ting.

– Det ene er det sosiale. Vi som jobber her i sommer har funnet på en del ting sammen, som volleyballturnering, Escape Room og bading på Huk. Vi ble også invitert med på sommerfesten til Netcompany, som var andre dagen vi var her. Da ble vi alle fort kjent.

– I tillegg er det det tekniske. Vi ser at det vi jobber med i sommer faktisk blir til noe. Vi lager et ekte produkt for en ekte kunde, og det er morsomt, forteller Kristine.

Invester i LinkedIn-profilen din

Ferden går videre i lokalene til Netcompany. Kristine viser oss oppholdsrommet hvor de ansatte kan hente seg en kaffe når de vil, og avdelingen hvor sommerstudentene sitter. De aller fleste som har fått sommerjobb hos Netcompany studerer informatikk. Det er tydelig at informatikkstudenter er i vinden om dagen, og Kristine er intet unntak. Hun tilbringer med glede sommeren innendørs, selv om det kanskje svir litt de dagene gradestokken bikker 25 varmegrader.

– Noen dager skulle man jo ønske at man kunne være ute og nyte sommeren og ha ferie, men jeg merker at vi lærer veldig mye som jeg kommer til å ha god nytte av senere.

– Det er absolutt verdt å bruke sommeren på sommerjobb. Og så er det jo godt betalt, smiler hun.

Kristine i kontorlandskap
Sommerstudentene hos Netcompany er hovedsaklig informatikkstudenter, som jobber med ekte prosjekter rettet mot ekte kunder. Foto: Martine Ruud/ UiO

Om du vil ha sommerjobb neste år, og allerede nå gjøre deg attraktiv for arbeidsgivere, kan Kristine komme med et godt råd:

– Man må være tidlig ute for å søke. Jeg syntes de kontaktet meg veldig tidlig, men så gikk det opp for meg at de fleste fristene for sommerjobber går ut veldig tidlig.

– Det hjelper jo også å ha en synlig LinkedIn-profil så tidlig som mulig. Her kan du legge inn den kompetansen du har, så vil arbeidsgivere kunne se det, sier Kristine.

Lag deg hobbyprosjekter

Ida Vaeng hos Netcompany er en av de som har hatt ansvar for å rekruttere studenter til årets sommerstillinger. Hun har også noen tips å komme med om du som student allerede nå tenker at du vil ha en sommerjobb neste år:

– Hvis man ikke har hatt relevante sommerjobber tidligere, kan det være lurt å få frem hva du har lært, og vise at du er villig til å lære. Har du jobbet med noen hobbyprosjekter? Skriv det på CV-en og få gjerne med hva prosjektet gikk ut på og hvilke teknologier du jobber med, forteller Ida.

– Å ha summer internship hos oss er intensivt og krevende, og man vil få mye ansvar.

– Det er forresten et annet tips. Lag deg hobbyprosjekter hvor du tester ulike teknologier. Det lærer du mye av, og det vil gi deg en fordel på intervju. Hvis du har hatt andre deltidsjobber eller verv, så bruk det for det de er verdt.

– Hva ser dere etter når dere ansetter sommerstudenter?

– Vi ser etter flere ting. Å ha summer internship hos oss er intensivt og krevende, og man vil få mye ansvar – man skal være med å starte, gjennomføre og avslutte et prosjekt i løpet av sommeren. Derfor ser vi etter studenter som kan vise til gode akademiske resultater da dette gir en pekepinn på om man har forstått fagstoffet som man må anvende i sommerjobben.

– Og så jobber vi jo som konsulenter, og ser derfor etter studenter som kan passe i konsulentrollen. Dette innebærer blant annet å være lærevillig, hjelpsom, fleksibel, omgjengelig, like å ta ansvar og evne til å kommunisere godt med kunden.

Kristine Jevne Berge

Sommerjobb: Summer intern i Netcompany (IT-konsulent)

Bachelor ved UiO: Informatikk: programmering og nettverk

(Vil du søke dette programmet i dag, er det erstattet av Informatikk: programmering og systemarkitektur.)

Masterprogram ved UiO: Informatikk: programmering og nettverk

(Vil du søke dette programmet i dag, er det erstattet av Informatikk: programmering og systemarkitektur.)

Alder: 28 år

Kommer fra: Bærum, Akershus

Relevant deltidsjobb: Gruppelærer i ulike emner i informatikk og arrangementansvarlig på Sonen (makerspace på IFI)

Les flere studentintervjuer

Av Martine Ruud
Publisert 5. sep. 2019 14:35 - Sist endret 23. juli 2021 13:15