Alt du trenger å vite om Panopto som underviser (med Canvas)

Ved UiO brukes Panopto i hovedsak sammen med Canvas. Dette gjelder emner som er satt opp i forkant i Canvas.

Kom i gang med Panopto

Usikker på hvor du skal starte? Her kan du følge stegene nedenfor for å komme i gang med Panopto.

Hvordan sette opp Panopto med Canvas

Du kan legge til Panopto i navigasjonsmenyen for Canvasrommet. Det blir da opprettet en videomappe i Panopto som blir tilgjengelig fra navigasjonsmenyen i Canvas. Undervisere og administrative får rettigheter til å lage videoer, mens studenter får rettigheter til å se publiserte videoer i mappen.

Se Panoptos veiledninger om dette.

Dersom du ikke ønsker å ha Panopto i navigasjonsmenyen i Canvas, kan du fjerne den etter at den er lagt til.

Sette transkriberingsspråk

Det er viktig at riktig språk er satt for transkribering. Dette er slik at programmet som transkriberer opptaket skal forstå det som blir sagt.

Har du satt feil språk og ønsker å endre språket på en video er det mulig å få det transkribert på nytt.

Første gang du setter opp et nytt emne er det lurt å passe på at korrekt språk er satt for emnemappen. Som standard skal norsk være satt, men har man et emne hvor engelsk blir brukt må man endre på dette.

1. Inne i Canvas modulsiden Panopto Video trykk på tannhjulet oppe til høyre.
    Panopto inne i Canvas, tannhjul markert

2. Trykk så på Settings.
    Innstillingsvinduet for emnet i Panopto, "Settings"-fanen er markert.

3. Bla ned til Content Language, trykk på nedtreksmenyen og velg ønsket språk.
    Innstillingsvinduet for emnet i Panopto, under "Settings" er språklisten under "Content Language" markert.
    Innstillingsvinduet for emnet i Panopto, under "Settings" er "Content Language" nedtreksmenyen åpnet og markert.

Laste ned Panopto

Panopto programvaren er kun brukt til opptak.

For å laste ned Panopto kan du enten gjøre dette via Software Center (på UiO-maskiner), eller ved å logge deg inn på Panopto sine nettsider og trykke på Download Panopto-knappen øverst til høyre, og velger riktig operativsystem.

Mer om hvordan installere Panopto på Windows her (Vennligst bruk Software Center som beskrevet over på UiO-maskin).

Mer om hvordan installere Panopto på Mac her.

Om du bruker Linux må opptak gjøres gjennom nettleser.

Opptak i Panopto

Det er anbefalt å gjøre opptak med Panopto sin programvare om du er på Windows eller Mac. For å gjøre dette må du først laste ned Panopto.

Det er også mulig å gjøre opptak i Panopto gjennom nettleser (f.eks. Edge, Firefox, Chrome, Safari).

Velge riktig mappe

Når man gjør opptak i Panopto er det viktig å passe på at riktig mappe er valgt. I Canvas vil riktig mappe velges automatisk når man trykker Create fra "Panopto Video"-siden i navigasjonsmenyen til Canvasrommet. I Panopto må riktig mappe velges manuelt.

Panopto programmet med mappestruktur markert

Vi kan se hvilken mappe som er valgt inne i Panopto som vist under.

Panopto programmet med valgt mappe markert

Windows

Vi kan åpne Panopto og starte opptak. Men det er ting vi kan gjøre før opptak for å forbedre kvaliteten på opptaket.

Panopto har en veiledning for å forberede og gjennomføre opptak i Panopto på Windows.

Mac

Vi kan åpne Panopto og starte opptak. Men det er ting vi kan gjøre før opptak for å forbedre kvaliteten på opptaket.

Panopto har en veiledning for å forberede og gjennomføre opptak i Panopto på Mac.

Nettleser / Linux

Er du på Linux, eller ikke har tilgang til programvare kan du gjøre opptak i Panopto via nettleseren. Les hvordan gjøre opptak i nettleser her.

Bruke automatisk transkribering som undertekster

Transkriberingener til vanlig satt til å ikke være synlig for studentene grunnet at de er for dårlig kvalitet (kvaliteten vil være bedre på engelsk, men det vil fremdeles være noen feil).

Dersom du ønsker å publisere transkripsjonen kan du lese hvordan det gjøres her.

Velger du å skru publisere transkriberingen er det nødvendig å lese innholdet og passe på at det er forståelig. Endrer du lite eller ingenting av teksten, er det anbefalt å legge til følgende tekst i starten av videoen:

Dette er en autogenerert tekst med variert kvalitet

Nyttige veiledninger for undervisere

Du kan besøke lenkene nedenfor for å lære mer om...

Søk i veiledningene

Kontakt brukerstøtte:

Ring oss

Vi har åpent mellom 08:30 og 17:00 på hverdager,
og mellom 10:00 og 15:00 på lørdager.

Telefonnummer: 22 84 00 04

Send inn sak til oss

Du kan sende inn din forespørsel via e-post til: it-support@uio.no.

Gå til e-post

Book et videomøte over Zoom

Er du student eller ansatt kan du avtale veiledningstime hos UiO Helpdesk over Zoom. Tilgjengelige tider er tirsdag til torsdag mellom 11:00 og 13:00.

Book et videomøte

Chat med oss

Vår chat er bemannet mellom 09:00 og 16:00 på hverdager.

Åpne chat
Publisert 13. aug. 2022 19:41 - Sist endret 9. jan. 2024 11:21