Oppsett av eduroam

For å sette opp eduroam riktig må du laste ned oppsettet fra https://www.eduroam.no/connect.  Skriv inn Universitetet i Oslo under eduroam provider.

Eduroam er det trådløsnettet på UiO du skal bruke. Dersom du nylig har byttet passord er det mulig du må koble deg til eduroam på nytt.

Minimumskrav til trådløsklient er:

• Android 5
  • iOS11
  • iPadOS 13.1
  • macOS 10.13
  • Windows 10

Windows 8 krever endringer på registeret til Windows og anbefales ikke.

Oppsett av eduroam ved hjelp av gjestenettverket uioguest

Hvis du har UiO-brukernavn og passord, en trådløskonto eller er eduroam-bruker, og skal koble datamaskinen din til eduroam på UiO for første gang, kan du velge nettet uioguest. Du får da et automatisk oppsett for tilkobling til Eduroam-nettet sendt til maskinen.

Hvis du har nettilgang gjennom 4G eller lignende trenger du ikke koble til uioguest.

iPhone/iPad

Gå til eduroam.no/connect. Velg Universitetet i Oslo under eduroam provider. Du kan da laste ned en profil som gir deg tilgang til eduroam. Under Innstillinger finner du Profil nedlastet. Velg profilen og installer den.

Når du åpner Safari, blir du bedt om å oppgi ditt UiO-brukernavn og passord. Brukernavn skal være på formen brukernavn@uio.no. Skriv inn passordet ditt. Du vil så få tilgang til nettverket.

Android

Alternativ 1:

Velg nettverket eduroam

Benytt følgende innstillinger:

1. EAP-metode: TTLS
  2. Fase 2-autentisering: PAP
  3. Velg "bruk systemsertifikater"
  4. Domene: uio.no
  5. Anonym identitet: anonymous@uio.no
  6. Identitet: brukernavn@uio.no.
  7. Passord: Ditt UiO-passord
  8. Koble til.

Alternativ 2

https://eduroam.no/connect/. Velg Universitetet i Oslo. Du vil bli henvist til å laste ned en app ved navn eduroam CAT fra utgiveren GÉANT Association. Åpne appen og følg instruksjonene, så blir Eduroam konfigurert for deg. Brukernavn skal være på formen brukernavn@uio.no. Oppgi UiO-passordet ditt.

Alternativ 3

https://geteduroam.app. Følg linken som fører til ditt operativsystem. Denne appen er i pilot og kan brukes som alternativ til Android telefoner som ikke støtter alternativ 2.

Linux

Fra eduroam.no:

1. Åpne en terminal
  2. Skriv følgende i terminalen:
  3. curl 'https://cat.eduroam.org/user/API.php?action=downloadInstaller&device=linux&profile=430' |  /usr/bin/python3
  4. Hvis det skulle være nødvendig å koble til manuelt må man bruke følgende innstillinger:
  • EAP-metode: TTLS
  • Fase 2-autentisering: PAP
  • Velg "bruk systemsertifikater"
  • Domene: uio.no
  • Velg identity brukernavn@uio.no.
  • Koble til.

Windows og Mac

1. Åpne menyen hvor du velger trådløst nett og klikk på symbolet for trådløse nett i menylinjen øverst på skjermen.

1. Velg nettet uioguest, og koble til. Koble til selv om du ser en melding om at informasjon som sendes over nettet kan være synlig for andre, for dette nettet brukes kun til oppsettet av maskinen din. Klikk på Connect (Koble til), men ikke kryss av for Connect automaticallyLes mer om tilkobling til gjestenettet.
  2. Åpne en nettleser. Her kommer gjesteportalsiden frem. Finn og trykk på If you need to setup your client for eduroam click here
  3. Nettleseren tar deg til nettadressen https://eduroam.no/connect/
    Finn og klikk på Universitetet i Oslo.
  4. Klikk på den grønne knappen merket med uio-brukernavn@uio.no og knappen for operativsystemet maskinen din bruker.
  5. Installeringsprogrammet lastes ned. Start installeringsprogrammet. Om du får spørsmål om du virkelig vil kjøre et program som er lastet ned fra Internett, svarer du ja ved å klikke Run. Publisher skal være GEANT som i bildet under. Bildet er fra en maskin med Windows. Det kan se annerledes ut hos deg.

GEANT som utgiver

1. Installeringsprogrammet åpnes. Klikk på Next for å gå videre.

eduroam installer

1. Det vises en melding om at programmet vil virke kun hvis du er tilknyttet Universitetet i Oslo. Klikk OK for å fortsette.

OK-knapp

1. Oppgi UiO-brukernavn og passord. Brukernavn skal være på formen brukernavn@uio.no. Passordet må du skrive inn to ganger. Klikk på Install for å starte installeringen. Har du ikke UiO-brukernavn og passord, må du skaffe det eller koble til på annen måte. Se siden om tilkobling når du ikke har brukernavn og passord

1. Under installeringen vises en framdriftsindikator. Følg veiviseren videre, og oppsettet fullføres. Neste gang du er på UiO, kobler maskinen seg automatisk til det trådløse eduroam-nettet.

Det kan lønne seg å slette uioguest fra kjente nettverk så ikke enheten din kobler seg til uioguest istedet for eduroam.

Virker det ikke?

Kontakt Helpdesk  med detaljer om hva du har forsøkt for å få det til å fungere.

Publisert 4. juni 2014 11:10 - Sist endret 31. mars 2022 10:48