Sikkerhetsvarsel: Falske e-poster om postpakker

Phishing-kampanjer med falske e-poster foregår hele tiden, og tar ulike former. I det siste har UiO-CERT sett en økende mengde svindelforsøk der avsender utgir seg for å skulle levere en pakke til deg.

Svindlerene er stort sett ute etter å lure deg til å oppgi enten innloggingsdetaljer som brukernavn og passord, eller din kredittkortinformasjon. De ber gjerne om betaling av en liten sum, eksempelvis mellom 10 og 50 kroner, for å få utlevert en pakke de har liggende til deg. Summen skal eksempelvis dekke ekstra frakt eller håndtering i forbindelse med Covid-19.

E-postene er tidvis godt utformet, og det kan være vanskelig å se at det er forsøk på svindel. UiO-CERT har tidligere laget og publisert noen videoer på youtube med nyttige tips om falske e-post, samt hvordan du kan kjenne de igjen. Du finner videoene på youtube. I forbindelse med årets sikker oktober, nasjonal sikkerhetsmåned, har vi lagt ut e-læring i Canvas. Les mer om e-læringskursene vi tilbyr på nettsidene til sikker oktober.

Hvis du er i tvil om e-posten du har fått er ekte, kan du ta kontakt med UiO-CERT for å få hjelp. Se dokumentasjon for hvordan få hjelp med svindelforsøk på e-post.

Har du blitt lurt til å betale, anbefaler vi at du tar kontakt med banken din og at forholdet blir politianmeldt.

Del gjerne denne informasjonen med kollegene dine.

Publisert 26. nov. 2020 11:15 - Sist endret 26. nov. 2020 11:15