Kryptere innholdet på en USB-minnepinne i Windows

Hvordan kan du flytte data mellom maskiner på en sikker måte? Windows har muligheter for kryptering av eksterne lagringsenheter, for eksempel minnepinner.

Tap av lagringsmedium i forbindelse med flytting av data mellom maskiner har flere steder vært kilde til store datalekkasjer. Hvis du mister en minnepinne, er ikke problemet bare at du ikke har dataene lenger, men dataene kan kanskje også misbrukes om de havner i feil hender.  Ved å benytte krypterte lagringsmedium sikrer du at kun den som kjenner dekrypteringspassordet, kan lese innholdet. Et tap av f.eks. en minnepinne vil derfor kun bli et tap av den fysiske minnepinnen, og ikke et potensiellt tap av sensitive data. 

Hvis både sender og mottaker av data benytter en nyere versjon av Windows, kan slik kryptering enkelt utføres med «BitLocker to go». Hele lagringsenheten vil da bli kryptert slik at du kun kan lagre eller lese data fra den etter å ha tastet inn passord. Maskinen(e) kan enkelt konfigureres til å huske enheten og passordet – slik at du f. eks. kan ha en minnepinne som sømløst kan benyttes mellom to maskiner, men som alikevel er beskyttet under transport.

Før du starter: Vi anbefaler at du begynner denne prosessen med en minnepinne eller ekstern harddisk som er tom. 

1. Sett inn lagringsenheten i maskinen, høyre-klikk på den i utforsker og velg Turn on Bitlocker.

 

2. Vent mens maskinen klargjør enheten for kryptering. 

3. Velg et godt passord. NB: Ikke velg et passord du benytter til andre ting. Velg et langt og samensatt passord.

Skriv det gjerne ned på en lapp som oppbevares på et trygt sted. Du vil ikke trenge dette passordet mer en en gang pr. maskin som skal lese minnepinnen.

 

Du vil også bli spurt om å lagre eller printe en «recovery key». Dette er en nøkkel som kan brukes for å gjenskape innholdet hvis passordet går tapt. Lagre den på et trygt sted, evt. lagre og så slett den hvis du er sikker på at du ikke vil trenge den.

Hvis datamaskinen din er en standard UiO-maskin med driftet Windows, har USIT og Lokal IT tilgang til din «recovery key» i tilfelle den skulle gå tapt.

 

4. Vent mens enheten krypteres, dette kan ta noe tid for store enheter. 

5. Vent.... dette kan ta noen minutter.

6. Krypteringen er ferdig.

 

7. Enheten vises nå som en hengelås som er låst opp og er klar til bruk.

 

 

Du kan nå lagre filer og arbeide med enheten som om det skulle være en normal minnepinne.

Hvis du nå plugger enheten fra og til maskinen, vil du få opp en dialogboks som spør deg om passord.

Hvis du i denne krysser av for å huske passordet så vil enheten fra nå av automatisk låses opp når den plugges i denne maskinen ( for din bruker – ikke for andre brukere på samme maskin ).

 

 

Emneord: USB minnepinne kryptert sikkert
Publisert 18. feb. 2011 10:07 - Sist endret 7. mars 2019 10:34