Stjålet eller mistet utstyr

Denne veiledningen hjelper deg med de første og viktigste tingene du må gjøre hvis du har mistet eller blitt frastjålet elektronisk utstyr som PC, mobil eller nettbrett.

Utstyr eid av UiO

1. Meld alltid fra til nærmeste leder.
  2. Stjålet utstyr som er eid av UiO skal alltid politianmeldes. Det er din nærmeste leder som har ansvar for at forholdet anmeldes. Hvis du er usikker på om utstyret er mistet eller stjålet, er det best å høre med relevante hittegods før en eventuell anmeldelse.
  3. Hvis det skjedde et tyveri eller innbrudd på UiOs områder, skal alltid vakt- og alarmsentralen varsles. Legg ved kopi av politianmeldelsen (kan ettersendes), samt tid, sted og hva som har blitt stjålet. Vakt- og alarmsentralen kan da etterforske og sette inn tiltak etter behov.
  4. Hvis utstyret er eid av UiO, skal alltid UiO-CERT varsles. De vil så vurdere om det er fare for datalekkasjer i forbindelse med tapet, og om det er behov for flere tiltak. Legg ved informasjon om:
    1. Hva slags enhet som er borte
    2. Hvorvidt det lå røde data lagret lokalt på enheten
    3. Enheten var av eller på
    4. Enheten var låst eller ulåst da den forsvant
  5. Enheten skal sperres slik at den ikke kan brukes av andre. Ta kontakt med IT-hjelp for dette.
  6. Se egen veiledning for stjålet mobiltelefon.
  7. Hvis du hadde tofaktorautentisering på enheten må dette gjenopprettes. Se veiledning for å gjenopprette tofaktorautentisering.

Privat utstyr med UiO-data eller tilganger

1. Du må selv vurdere om et tyveri av privat utstyr skal politianmeldes, med mindre det skjedde på UiOs områder - alle tyverier og innbrudd skal da politianmeldes.
  2. Hvis det skjedde et tyveri av privat utstyr på UiOs områder, skal alltid vakt- og alarmsentralen varsles. Legg ved kopi av politianmeldelsen (kan ettersendes), samt tid, sted og hva som har blitt stjålet. Vakt- og alarmsentralen kan da etterforske og sette inn tiltak etter behov.
  3. Hvis det var røde UiO-data lagret på privat utstyr, skal alltid UiO-CERT varsles. De vil så vurdere om det er fare for datalekkasjer i forbindelse med tapet, og om det er behov for flere tiltak. Merk at røde data aldri skal lagres på privat utstyr. Legg ved informasjon om:
    1. Hva slags enhet som er borte
    2. Hvorvidt det lå røde data lagret lokalt på enheten
    3. Enheten var av eller på
    4. Enheten var låst eller ulåst da den forsvant
  4. Se veiledning for sletting av UiO-data på private enheter.
  5. Hvis mulig bør du sperre enheten slik at den ikke kan brukes av andre. Se veiledning fra produsent.
  6. Se egen veiledning for stjålet mobiltelefon, eller tilsvarende veiledninger fra telefonprodusenten.
  7. Hvis du hadde tofaktorautentisering på enheten må dette gjenopprettes. Se veiledning for å gjenopprette tofaktorautentisering.

Stjålet utstyr som kommer til rette

Hvis stjålet utstyr kommer til rette, for eksempel etter videresalg, regnes det fremdeles som original eiers eiendom. Dette gjelder både privat utstyr og utstyr eid av UiO.

• Utstyret skal ikke åpnes for bruk.
  • Utstyret skal leveres tilbake, gjerne via politiet.
  • Hvis en tredjepart har kjøpt utstyret uten å vite at det var stjålet, kan de politianmelde og prøve å få erstatning fra egen forsikring.
Publisert 7. nov. 2023 17:10 - Sist endret 7. nov. 2023 17:10