Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Emnet videreføres under ny emnekode fra Høst 2011, se JUS5300 – Europarett (nedlagt) (emnet gir 10 studiepoeng).

Faget legger hovedvekten på EU som en overnasjonal organisasjon og de generelle prinsippene for EUs indre marked, slik dette fremgår av EU-traktaten (Maastricht-traktaten) og EF-traktaten (Roma-traktaten). På begge felt har EF-domstolen spilt en viktig rolle gjennom sin tolkning av traktatreglene, og EF-domstolens rettspraksis om tolkningen av traktatbestemmelsene går derfor som en rød tråd gjennom faget.

Faget gir en oversikt over de sentrale organene i EU-samarbeidet og reglene som gjelder for vedtakelse av ny EU-lovgivning. Hovedvekten legges likevel på EF-domstolens rolle. Videre behandles prinsippene for forholdet mellom EU-rett og nasjonal rett.

I forhold til prinsippene for det indre marked legges hovedvekten på fri bevegelighet for varer, tjenester og personer, med tyngdepunkt i reglene om fri bevegelighet for varer. Disse reglene begrenser medlemsstatenes rett til å innføre eller opprettholde nasjonale regelverk og andre ordninger som virker hindrende inn på den frie bevegelighet mellom medlemslandene. Medlemsstatene beholder imidlertid et betydelig handlingsrom, og en hovedproblemstilling er derfor nettopp grenseoppgangen mellom lovlige og ulovlige restriksjoner på den frie bevegelighet.

Det gis også en innføring i statsstøttereglene. Disse reglene hindrer statene i å gi egne foretak et fortrinn i forhold til konkurrenter i andre medlemsland gjennom økonomisk støtte. Faget gir videre en oversikt over de reglene i EF som skal hindre foretakene i konkurransevridende samarbeid. En viss kjennskap til disse konkurransebegrensningsreglene er viktig for forståelsen av hvordan det indre marked virker. Også håndhevingen av konkurransereglene gir faget en innføring i. Dette er sentralt for forståelsen av EU som overnasjonalt samarbeid. En atskillig grundigere innføring i konkurransebegrensningsreglene gis imidlertid i faget konkurranserett.

Til sammen gir faget forståelse for EU som et politisk integrasjonsprosjekt basert på økonomisk integrasjon. Men faget gir først og fremst praktisk kunnskap om hvordan reglene for det indre marked virker som ramme for offentlig regulering av næringslivet. Ettersom EU-retten og EØS-retten her i det store og hele er identisk, er dette umiddelbart nyttig også i en norsk kontekst, både for jurister i forvaltningen og for jurister i næringslivet. Faget gir en grundigere innføring i disse problemstillingene enn faget EØS-rett.

Hva lærer du?

Du finner læringskrav og litteraturliste på emnets semesterside.

Opptak og adgangsregulering

Du kan melde deg til dette emnet dersom du er registrert student ved Universitetet i Oslo og har avlagt forkunnskapskravene her. Har du avlagt forkunnskapskravene ved annen utdanningsinstitusjon må du søke opptak til valgemner på masternivå. Alle søkere må oppfylle forkunnskapskravene.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Studenter må fylle ett av disse kravene:

Du er unntatt fra forkunnskapskravene hvis du har opptak til et annet masterprogram ved UiO der juridiske valgemner er integrert i studieprogrammet.

Anbefalte forkunnskaper

Minst tre års jusstudier.

Overlappende emner

Undervisning

Ingen undervisning.

Eksamen

4-timers skriftlig eksamen

Hjelpemidler

Oversikt over hjelpemidler tillatt ved eksamen

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst sender du til kontaktpunktet for emnet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Trekk fra eksamen

Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.

Studenter som går på masterstudiet i rettsvitenskap har egne regler for gjentak av allerede bestått eksamen.

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Evaluering av emnet

Vi gjennomfører fortløpende evaluering av emnet, og med jevne mellomrom ber vi studentene delta i en mer omfattende evaluering.

Annet

Dette emnet er på master-nivå. Vi tilbyr også emnet på bachelor-nivå (10 studiepoeng), se JUR1300 – Europarett (nedlagt). Se oversikten over om overlappende emner. Ved overlapp vil vekttallsreduksjonen registreres på bachelor-emnet.

Fakta om emnet

Studiepoeng
15
Nivå
Master
Undervisning
Høst 2010

Undervisning gis siste gang Høst 2010. Emnet blir fra Høst 2011 videreført under ny emnekode, se JUS5300 – Europarett (nedlagt).

Eksamen
Høst 2010

Eksamen gis siste gang Høst 2010. Emnet blir fra Høst 2011 videreført under ny emnekode, se JUS5300 – Europarett (nedlagt).

Undervisningsspråk
Norsk