PSY2100 – Individ, sosiale bånd, gruppe og kultur

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Emnet vil gi en bakgrunn for en helhetlig forståelse for sosialt samspill mellom individer, i grupper og mellom grupper. Analysen av forholdet mellom makrostrukturer i samfunn/kultur og mikroprosesser vil stå sentralt, samt hvordan den subjektive kultur nedfeller seg i individets virkelighetsoppfatning, holdninger og fordommer.
Emnet vil også fokusere på ”The Psychology of Good and Evil”; hvordan komplekse sosialpsykologiske prosesser kan lede til eller motvirke kollektiv grusomhet.

Emnet vil dekke tema vedrørende:

  • Hva er sosialpsykologi? Forholdet mellom makrostrukturer og mikroprosesser.
  • Menneskesyn, identitet og individuelle forutsetninger for sosialt samspill. Reaksjoner på ekstremt stress og traumer.
  • Makrostruktur- og kulturbegrepet. Verdier, normer, sosial status og roller. Den sosiale konstruksjon av virkeligheten.
  • Sosialt samspill, interpersonlig kommunikasjon, sosiale bånd.
  • Hvordan makroprosesser nedfeller seg i sosialt samspill. Konsekvenser for helse og voldsutøvelse.
  • Samspill i grupper: konformitet og avvik, stigmatisering og stempling.
  • Relasjoner og konflikter mellom grupper. Sosial identitet og kollektiv traumatisering.
  • ”The Psychology of Good and Evil”- fra den heroiske hjelper til utøvelse av kollektiv vold og grusomhet.

Hva lærer du?

Kunnskapsmål:
Emnet skal gi kunnskap om sentrale teorier og forskning på området og innsikt i de forskningsmessige utfordringer man møter i studier av komplekse, sosialpsykologiske fenomener og prosesser.

Ferdighetsmål:
Emnet skal gi øvelse i å analysere sosialpsykologiske fenomener/ prosesser i samfunnet og i kritisk refleksjon over aktuell forskning og teori.
Gjennom gruppearbeid og fremleggelse av fagstoff i plenum, skal studentene få trening i å samarbeide om og presentere utvalgte tema for en større gruppe.

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Opptak til emner skjer på bakgrunn av rangeringsregler.

Eksamenskandidater uten opptak på emnet (privatister) kan avlegge ordinær eksamen hvert semester emnet blir gitt.

Forkunnskaper

Anbefalte forkunnskaper

Emnet bygger på PSY1100 – Sosialpsykologi.

Overlappende emner

PSYMTIL gammelt mellomfag i sosialpsykologi overlapper med PSY2100 som er tatt t.o.m høst 06. Dersom du har det gamle mellomfaget og ønsker å bruke det i din bachelorgrad ved UiO sammen med PSY2100 vil du ikke få uttelling for PSY2100.

Undervisning

30 timer undervisning i form av forelesninger og gruppeaktivitet. Undervisningen og deltagelse i gruppeaktivitet er obligatorisk og en forutsetning for å gå opp til eksamen. (Min. 7 av 10 ganger).

 

Adgang til undervisning

Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning når det er ledig kapasitet.

Eksamen

Vurdering består av en avsluttende 3-timers skriftlig prøve med tilsyn. Det gis karakter innenfor gradert karakterskala A-F.

Privatister tar særskilt eksamen som avholdes hvert semester emnet blir gitt. Særskilt eksamen består av en 4 timers skriftlig eksamen vurdert ut fra gradert karakterskala A-F der studentene besvarer en ekstra oppgave som ikke er gitt på forhånd.

Det samfunnsvitenskapelige fakultet er ansvarlig for eksamensgjennomføringen og eksamenssted er Universitetet i Oslo, Blindern, eller eventuelt andre eksamenslokaler i Oslo.

Hjelpemidler

Ingen hjelpemidler er tillatt.

Eksamensspråk

Det er mulig å besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst rettes til Psykologisk institutt. Om bruk av målform i eksamensoppgaver, se §5.4 i Forskrift om studier og eksamener ved Universitetet i Oslo

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Sensur blir offentliggjort i StudentWeb senest tre uker etter eksamensdato, dersom ikke annet er oppgitt på emnets semesterside.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

For søknadsskjema se link

Trekk fra eksamen

Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Evaluering av emnet

Vi gjennomfører fortløpende evaluering av emnet, og med jevne mellomrom ber vi studentene delta i en mer omfattende evaluering.

Annet

Emnet kan inngå i studieløp i sosialpsykologi. Emnet kan kombineres med andre samfunnsfag og humanistiske fag.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Nivå
Bachelor
Undervisning
Høst 2008

Dette emnet gikk siste gang høsten 2008.

Eksamen
Høst 2008
Undervisningsspråk
Norsk

Kontakt

SV-info