Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Kurset gir kunnskap om hvordan den kognitive utviklingen forløper fra spedbarnsalderen til tenårsperioden. Studentene vil få en innføring i de viktigste teoriene i forhold til kognitiv utvikling. Områder som oppmerksomhet, persepsjon, hukommelse, feilhukommelse og sosialkognisjon vil bli belyst og satt inn i et utviklingsperspektiv. Kurset vil både reflektere biologiske aspekter i utviklingen og miljørelaterte temaer og deres kritiske samspill for utvikling. Fordypningen vil også introdusere studentene til et anvendt felt, for eksempel barn som vitner, hvor forståelsen av kognitiv utvikling vil ha stor relevans.

Hva lærer du?

Kunnskapsmål:

Målet for kurset er at studentene skal ha kunnskap om de teoretiske hovedretningene innenfor kognitiv utvikling og minst et tillempet felt hvor slike teorier er sentrale. Studentene skal lære de basale prinsippene for måling av barns kognitive utvikling, de kognitive kjennetegnene for ulike utviklingstrinn og noe om variasjoner mellom barn på samme alderstrinn.

Ferdighetsmål:

Studentene blir i stand til å lage beskrivelser av ulike aspekter ved kognitiv utvikling på ulike alderstrinn og til å sette kognitiv utvikling inn i et anvendt område. Menneskesyn vil bli diskutert og knyttet opp mot de forskjellige teoriene om kognitiv utvikling. Dette kan bidra til større bevissthet i forhold til egne holdninger og perspektiver.

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Opptak til emner skjer på bakgrunn av rangeringsregler. For nærmere informasjon se rangeringskategorier

Det er mulig å søke om å få ta privatisteksamen i dette emnet. For nærmere regler se link

Eksamenskandidater uten opptak på emnet (privatister) kan avlegge ordinær eksamen hvert semester emnet blir gitt.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Ingen obligatoriske forkunnskaper utover generell studiekompetanse.

Undervisning

Undervisningen går over 11 uker med 3 timer hver gang. Syv av gangene er forelesninger. To ganger skal studentene presentere en prosjektoppgave som tar utgangspunkt i et av de temaene som er gjennomgått på kurset og som de har arbeidet med i grupper. Begge prosjektoppgavene blir veiledet i grupper ved to ganger. Gruppearbeidet med framlegginger er viktig eksamenstrening.

Adgang til undervisning

Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning når det er ledig kapasitet.

Eksamen

Vurderingen består av en avsluttende eksamen på tre timer med tilsyn.

Det samfunnsvitenskapelige fakultet er ansvarlig for eksamensgjennomføringen og eksamenssted er Universitetet i Oslo, Blindern, eller eventuelt andre eksamenslokaler i Oslo.

Hjelpemidler

Ingen hjelpemidler er tillatt.

Eksamensspråk

Det er mulig å besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst rettes til Psykologisk institutt.

Om bruk av målform i eksamensoppgaver, se §5.4 i Forskrift om studier og eksamener ved Universitetet i Oslo.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Sensur blir offentliggjort i StudentWeb senest tre uker etter eksamensdato, dersom ikke annet er oppgitt på emnets semesterside.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

For søknadskjema se link

Trekk fra eksamen

Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Evaluering av emnet

Vi gjennomfører fortløpende evaluering av emnet, og med jevne mellomrom ber vi studentene delta i en mer omfattende evaluering.

Annet

Emnet kan inngå i studieløp i utviklingspsykologi og kognitiv psykologi.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Nivå
Bachelor
Undervisning
Vår 2008

Emnet ble undervist siste gang våren 2008. Siste mulighet for å avlegge eksamen er høsten 2008.

Eksamen
Høst 2008
Vår 2008
Undervisningsspråk
Norsk

Kontakt

SV-info