Jul og nyttår: Eksperter ved UiO

Hvor mye ribbe tåler vi egentlig, hvilke kryp kommer inn med juletreet og kan konsistensen på lutefisk forstås matematisk?

Her finner du en oversikt over forskere ved Universitetet i Oslo med svar på det du måtte lure på om jul og nyttår – og mer til.

Julemat, alkohol og blodtrykk

Kjetil Retterstøl, professor i ernæring

Portrettfoto av Kjetil Retterstøl

E-post: kjetil.retterstol@medisin.uio.no
Telefon: 90 09 83 93

Ekspertfelt: julemat, fett, alkohol, salt, blodtrykk, hjerte-og karsykdom

 

Thomas Clausen, professor og senterleder SERAF (Senter for rus- og avhengighetsforskning)

Bilde av Thomas ClausenE-post: thomas.clausen@medisin.uio.no
Telefon: 995 24 799

Ekspertfelt: rus, alkohol, forgiftninger, bruk av sterke smertestillende (opioider)

 

Mona Skjelland, overlege nevrologisk avd. OUS, professor II

Image of Mona Elisabeth SkjellandTelefon: 902 60 833

Ekspertfelt: Hjerneslag, blodsirkulasjon i hjernen

 

Psykologi og ensomhet

Suraj Thapa, professor og forskningsleder

Bilde av Suraj ThapaE-post: suraj.thapa@medisin.uio.no
Telefon: 993 43 167

Ekspertfelt: psykiske traumer og kriser, posttraumatisk stresslidelse (PTSD), tvungen migrasjon og psykisk helse, transkulturell psykiatri

Misteltein, julens planter og julekrydder

Rebekah Oomen, forsker i biovitenskap

Portrettfoto av Rebekah Oomen

E-post: r.a.oomen@ibv.uio.no
Telefon: 47 71 44 17

Ekspertfelt: misteltein

 

 

Charlotte Sletten Bjorå, førsteamanuensis i botanikk

Portrettfoto av Sletten Bjorå

E-post: csletten@nhm.uio.no
Telefon: 22 85 17 18

Ekspertfelt: misteltein, juleplanter, amaryllis

 

Klaus Høiland, professor emeritus i biovitenskap

Portrettfoto av Klaus Høiland

E-post: klaus.hoiland@ibv.uio.no

Ekspertfelt: jomfrufødsel, rød fluesopp som julepynt, juletreet: hvilke arter følger med inn?

 

 

Kristina Bjureke, universitetslektor i botanikk

Portrettfoto av Kristina Bjureke

E-post: kristina.bjureke@nhm.uio.no

Ekspertfelt: juleplanter (f.eks. amaryllis og julestjerne) og julekrydder (f.eks. nellik, safran, kanel, karve)

 

Konsistensen på lutefisk

Andreas Carlson, professor i matematikk

Portrettfoto av Andreas Carlson

E-post: acarlson@math.uio.no

Ekspertfelt: konsistensen på lutefisk

 

Jul og kjemi

Einar Uggerud, professor i kjemi

Portrettfoto av Einar Uggerud

E-post: einar.uggerud@kjemi.uio.no

Ekspertfelt: rødkål til sølvpuss, varming av julepølser, drikking av akevitt, ledlys til belysning og hygge m.m.

 

Julestjernen, vintersolverv og almanakker

Øystein Elgarøy, professor i kosmologi

Portrettfoto av Elgarøy

E-post: oystein.elgaroy@astro.uio.no

Ekspertfelt: betlehemstjernen/julestjernen

 

Per Barth Lilje, professor i astrofysikk

Portrettfoto av Barth Lilje

E-post: p.b.lilje@astro.uio.no
Telefon: 91 86 94 72

Ekspertfelt: vintersolverv, almanakker

 

Se også

Fra Titan.uio.no: Var det egentlig en julestjerne? Og spiller det noen rolle dersom fortellingen var politisk?

 

Pressekontakt ved UiO

  • Telefon: 930 77 006 – NB: Kun direkte samtaler, ikke SMS
  • E-post: pressekontakt (a) uio.no

Se alle ekspertlister

Publisert 13. des. 2023 13:19 - Sist endret 21. des. 2023 14:21