UiO inviterer til jentedag og guttedag 

Universitetet ønsker å ha balanse mellom kjønn på alle utdanninger: Flere jenter inn i teknologifag og flere gutter inn i pedagogiske fag. Derfor arrangerer vi i idag, 7. februar,  egen jentedag og guttedag hvor teknologi og pedagogikk står i sentrum.

Foto: UiO / Benjamin Ward

Teknologi og jenter = bra

I flere år har vi på UIO hatt fokus på å dra jenter inn i realfag. Vi noterer oss en gledelig utvikling på landsbasis: Andelen jenter som studerer teknologi har økt med 50 prosent fra 2005 til 2015. Også på UiO går det nå mye bedre. Antallet jenter som søker seg til teknologi-utdanningene våre har nesten doblet seg mellom 2010 og 2018.

Men teknologi er også blitt mer populært blant guttene. Så fortsatt utgjør jenter bare 35 prosent av søkergruppen til disse fagene.

Målet er at flest mulig jenter, etter jentedagen, skal sette teknologistudier øverst på listen i søknadsskjemaet til Samorda opptak.  UiO trenger det. Studentmiljøet har godt av en jevnere kjønnsbalanse. Det gir et mer allsidig læringsmiljø.   

Digitalisering preger allerede i stor grad livene våre. Framtiden ser ut til å bli enda mer preget av teknologi. Så jenter, brett opp ermene og kom på Jenter og teknologi 2019 

Pedagogikk – åpner mange muligheter, utenom læreryrket 

Gutter, som jenter, velger tradisjonelt når de søker utdanning i Norge.  

Antallet gutter som søker pedagogiske fag er mye lavere enn antallet jenter. Vi vet, og gutta har bekreftet det, at de ikke er klar over alle mulighetene som ligger i å velge pedagogikk. De tror at pedagogikk bare er motorvei ut i læreryrket. 

Som pedagog kan man jobbe med vidt forskjellige ting som ledelse, interaktive løsninger for fremtidens museer, apputvikling og kommunikasjon. Med master i spesialpedagogikk åpner det seg muligheter innenfor kriminalomsorg, barne- og ungdompsykiatri, internasjonale organisasjoner og sykehus. 

Guttedagen på Utdanningsvitenskapelig fakultet

Ikke jente- og guttestudier 

Vi vet at arbeidsmiljøer har godt av en god kjønnsbalanse. Det har også studiemiljøene. Vi vet også at jenters hjerner fungerer akkurat like godt som gutters, til å beregne vinkler og vektbelastning. Vi vet at gutter kan kommunisere akkurat like effektivt som jenter.   

Å vokse opp og se at kjønn ikke definerer hvem eller hva man skal være er en rikdom, og burde også være en selvfølge.

Av Gro Bjørnerud Mo
Publisert 7. feb. 2019 08:44 - Sist endret 7. feb. 2019 16:37
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 Rektorteamet. Foto: © UiO/Anders Lien

Rektorbloggen

#UiOiSamspill

Vårt ønske er at UiO styrker sin evne til samspill internt og eksternt. Målet er å utnytte den enestående posisjonen vi har som hovedstadsuniversitet i en av de mest kunnskapsintensive regionene i Europa.

I Rektorbloggen skriver vi om saker av stor betydning for UiO.